404
O Στέβο Πεντάροφσκι πανηγυρίζει τη νίκη του στις εκλογές | REUTERS/Ognen Teofilovski

Η εκλογή Πεντάροφσκι «ξεκλειδώνει» την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 11:31
O Στέβο Πεντάροφσκι πανηγυρίζει τη νίκη του στις εκλογές
|REUTERS/Ognen Teofilovski

Η εκλογή Πεντάροφσκι «ξεκλειδώνει» την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 11:31

Θερμός υποστηρικτής της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας, αλλά και της συμφωνίας με την Ελλάδα, δηλώνει ο νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος εξελέγη χθες Κυριακή στον β’ γύρο.

Ο Πεντάροφσκι, τον οποίον στήριξαν από κοινού το SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το DUI των Αλβανών, επικράτησε της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, την οποία στήριζε η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE.

Συγκέντρωσε το 51,7% έναντι 44,7% της ανθυποψήφιάς του, ενώ η συμμετοχή έφτασε το 46%, απομακρύνοντας το σενάριο της ακύρωσης της αναμέτρησης λόγω χαμηλής συμμετοχής.

Σε δηλώσεις του μόλις τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν την νίκη του, ο 56χρονος Πεντάροφσκι επισήμανε ότι με την ψήφο της η πλειοψηφία των πολιτών έδειξε ότι στηρίζει τη συμφωνία. «Φέρνει το μέλλον για τη Βόρεια Μακεδονία και είναι το εισιτήριό μας για την Ευρώπη», τόνισε. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ πριν από τις εκλογές ο Στέβο Πεντάροφσκι δήλωνε εξάλλου ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διασφαλισμένη με κάθε κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο εσωτερικό μέτωπο, όχι λιγότερο σημαντικό για μια μικρή χώρα που είχε φτάσει στα όρια του εμφυλίου, δηλώνει ότι θα είναι πρόεδρος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων και εθνοτικής προέλευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία τα θερμά λόγια με τα οποία υποδέχθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση, την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι.

«Προσδοκώ τη συνέχιση της συνεργασίας για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ΕΕ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2019. Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στη συνέχιση της υποστήριξης της ΕΕ ως προς την ενταξιακή προοπτική της, απαντώντας στις ισχυρές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας», έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter.

Ενθουσιασμένος για το αποτέλεσμα ήταν και ο Ζόραν Ζάεφ όχι μόνο για την εκλογή ενός προέδρου που ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του αλλά και γιατί απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τις οποίες θα προκαλούσε η αποτυχία εκλογής. «Με δύο ξεκάθαρους εκλογικούς γύρους, αποδείξαμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κορυφαίες δημοκρατικές δυνατότητες, ότι η χώρα είναι έτοιμη για την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Με την εκλογή του Πεντάροφσκι ο πρωθυπουργός Ζάεφ κατάφερε εξάλλου να απομακρύνει το τελευταίο ίσως μεγάλο πολιτικό εμπόδιο που είχε για την εφαρμογή και αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ηταν ο τέως πρόεδρος Γκεόργκι Ιβανώφ ο οποίος είχε αντιταχθεί στη ψήφισή της εξαντλώντας τις δυνατότητες που είχε για να καθυστερήσει την εφαρμογή της. Πάντως, δεν είχε από το Σύνταγμα της χώρας την εξουσία να μπλοκάρει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...