609
| CreativeProtagon

Ενα app εντοπίζει ρωσικά drones στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 13:31

Ενα app εντοπίζει ρωσικά drones στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2022, 13:31

Μια απλή εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, για τον εντοπισμό ρωσικών πυραύλων και drones, αναπτύχθηκε από ουκρανούς προγραμματιστές, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά για αυτόν τον σκοπό. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, η εφαρμογή αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην εξουδετέρωση πυραύλων και drones όσο αυτά βρίσκονται στον αέρα.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται ePPO, βασίζει τη λειτουργία της στο σύστημα εντοπισμού στίγματος (GPS) και στην πυξίδα των κινητών τηλεφώνων. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης της είναι να δει στον ουρανό έναν πύραυλο ή drone και να καταγράψει με τη συσκευή του το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται: τα δεδομένα θα σταλούν αυτομάτως στις αρμόδιες υπηρεσίες του ουκρανικού στρατού, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαδικασία εντοπισμού του απειλητικού αντικειμένου και την κατάρριψή του.

«Στόχος μας ήταν να επιστρατεύσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό της Ουκρανίας στην προσπάθεια εντοπισμού των εισερχόμενων από αέρος απειλών σε έναν πόλεμο που είναι διαδικτυακο-κεντρικός» αναφέρει ο Γενάντι Σούλντιν, εκ των δημιουργών της εφαρμογής.

Η εφαρμογή ePPO μπορεί να εντοπίζει εχθρικούς πυραύλους και drones

Η Ουκρανία δέχεται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις, αλλά το Κρεμλίνο αναβάθμισε τις τελευταίες εβδομάδες τις εναέριες επιθέσεις, χτυπώντας με τα χαμηλού κόστους drones-καμικάζι ιρανικής κατασκευής Shahed-136, τόσο τις υποδομές όσο και τις πόλεις της Ουκρανίας.

Πριν από λίγα 24ωρα, 28 drones-καμικάζι έπεσαν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στο κέντρο του Κιέβου σκοτώνοντας πέντε πολίτες. Η περιορισμένων δυνατοτήτων αεράμυνα της Ουκρανίας δεν μπορεί να εντοπίσει τα drones που καταφέρνουν να περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ και να σπέρνουν την καταστροφή και τον θάνατο.

Πέρα από τις όποιες ικανότητες της ουκρανικής αεράμυνας, τα Shahed-136 είναι έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολο να εντοπιστούν. Είναι σχετικά μικρά και μπορούν να πετούν πολύ χαμηλά, σε ύψος 30 μέτρων από το έδαφος, καταφέρνοντας έτσι να περνούν απαρατήρητα από τα συμβατικά συστήματα ραντάρ.

Οταν αυτά τα drones πλησιάζουν τον στόχο τους, αυξάνουν το ύψος πτήσης τους, ώστε να βουτούν κυριολεκτικά σαν μικρές βόμβες πάνω του. Αυτά τα drones έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταστροφή των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και των υποδομών ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας, προκαλώντας, όπως είναι επόμενο, μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Τα Shahed-136 καταφέρνουν να μένουν αόρατα από τα ραντάρ

Τα Shahed-136 ξεκινούν τις πτήσεις τους από τη γειτονική Λευκορωσία, που αποτελεί, ως γνωστόν, στενό σύμμαχο της Ρωσίας. Τα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα πετούν πολύ χαμηλά πάνω από τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος περνάει από τη Λευκορωσία και συνεχίζει την πορεία του στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Η αχίλλειος πτέρνα

Η ομάδα που ανέπτυξε την εφαρμογή πιστεύει ότι η σχετικά μικρή για ιπτάμενο όχημα ταχύτητα αυτών των drones (περίπου 180 χλμ./ώρα) και κυρίως ο χαρακτηριστικός μηχανικός τους θόρυβος, τα καθιστούν σχετικά εύκολα εντοπίσιμα από το έδαφος. «Είναι η αχίλλειος πτέρνα τους. Από τη στιγμή που αυτά τα ιπτάμενα οχήματα εντοπιστούν, είναι εύκολο να εξουδετερωθούν» υποστηρίζει ο Γενάντι Σούλντιν.

«Τα Shahed-136 είναι θορυβώδη, με πολύ χαρακτηριστικό ήχο. Οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την παρουσία τους κάπου μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί από που ξεκίνησαν και που κατευθύνονται», αναφέρει ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα drones και σύμβουλος στη αμερικανική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης CAN.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εφαρμογή, θα πρέπει να εισέλθει στην κυβερνητική ουκρανική υπηρεσία όπου βρίσκονται διάφορα αρχεία ταυτοποίησης των πολιτών της χώρας (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, ΑΜΚΑ κ.λπ.), ώστε να διασφαλίζεται (θεωρητικώς τουλάχιστον) ότι μόνο ουκρανοί πολίτες θα μπορούν να έχουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ePPO έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, αφού με τη βοήθειά της έχουν εντοπιστεί drones αλλά και πύραυλοι Kalibr, με τους αξιωματούχους της ουκρανικής αεράμυνας να αναφέρουν ότι δεν ανέμεναν πως η εφαρμογή θα ήταν τόσο αποτελεσματική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...