653
Εκτεταμένα επεισόδια στο Σάο Πάολο μεταξύ οπαδών και πολέμιων του ακροδεξιού προέδρου | REUTERS/Rahel Patrasso

«Εμφύλιος» στη Βραζιλία για τον κορονοϊό και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 11:59
Εκτεταμένα επεισόδια στο Σάο Πάολο μεταξύ οπαδών και πολέμιων του ακροδεξιού προέδρου
|REUTERS/Rahel Patrasso

«Εμφύλιος» στη Βραζιλία για τον κορονοϊό και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2020, 11:59

H Βραζιλία είναι μια χώρα διχασμένη εν μέσω μιας φονικής επιδημίας. Ενώ οι νεκροί από τον κορονοϊό προσεγγίζουν τον εφιαλτικό αριθμό των 30.000 –κυρίως λόγω της απροθυμίας του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο να πάρει στοιχειώδη μέτρα– οι Βραζιλιάνοι είναι χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα που συχνά συγκρούονται στους δρόμους: από τη μία οι αντιφασίστες και δημοκράτες, οι άνθρωποι που ανησυχούν για την επιδημία που καλπάζει, και από την άλλη οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου, που θέλουν να αρθούν ακόμα και αυτά τα λίγα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που έλαβαν οι τοπικοί κυβερνήτες.

Το αποτέλεσμα; Τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή στο Σαν Πάολο ανάμεσα σε υποστηρικτές και πολέμιους του προέδρου της Βραζιλίας μοιάζουν με ένα ζοφερό πρελούδιο τού τι θα ακολουθήσει, καθώς η χώρα δεν θα έχει πού να θάψει νεκρούς και μια κλονισμένη οικονομία.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες σε κινητοποίηση «εναντίον του φασισμού» και στους οπαδούς του ακροδεξιού προέδρου που είχαν πάει να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβάλει πολλοί κυβερνήτες πολιτειών για να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Περίπου 500 διαδηλωτές, ντυμένοι οι περισσότεροι στα μαύρα, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με γενικό σύνθημα «είμαστε υπέρ της δημοκρατίας», φορώντας στην πλειονότητά τους μάσκες προστασίας, βρέθηκαν στη Λεωφόρο Παουλίστα, στο κέντρο της μεγαλούπολης, ταυτόχρονα με αρκετές εκατοντάδες οπαδούς του Μπολσονάρο που είχαν πάει να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων περιορισμού, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα φράγματα που είχε στήσει η αστυνομία δεν εμπόδισαν το ξέσπασμα συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων. Οι αντιφασίστες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν ξανά χρήση δακρυγόνων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τα πλήθη στην κεντρική λεωφόρο του Σάο Πάολο (Reuters)

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1, που επικαλέστηκε την αστυνομία.

Στην «αντιφασιστική συγκέντρωση είχαν καλέσει οπαδοί πολλών ποδοσφαιρικών ομάδων με έδρα το Σάο Πάολο.

Οι υποστηρικτές του προέδρου, που διατείνονται ότι υπάρχει σχέδιο με σκοπό να ανατραπεί ο Μπολσονάρο, το οποίο απεργάζονται κοινοβουλευτικοί, δικαστές και τα ΜΜΕ, επέρριψαν με αναρτήσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης την ευθύνη για τη βία στους αντιπάλους τους.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο καβάλα στ’ άλογο σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπραζίλια (Reuters)

Στην Μπραζίλια, ο αρχηγός του κράτους συμμετείχε για άλλη μια φορά σε συγκέντρωση οπαδών του, αψηφώντας και πάλι τις συστάσεις των γιατρών και τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, την ημέρα που στη χώρα του ξεπεράστηκε το όριο των 500.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και οι θάνατοι από την Covid-19 άγγιξαν τους 30.000.

Ο Μπολσονάρο, που εξαρχής εναντιώνεται στα περιοριστικά μέτρα, παρουσιάστηκε μπροστά στο προεδρικό μέγαρο για να χαιρετίσει το πλήθος. Αφού επιθεώρησε τη συγκέντρωση από αέρος, με στρατιωτικό ελικόπτερο, ο πρόεδρος, πλαισιωμένος από τους σωματοφύλακές του, πήρε δύο παιδιά στους ώμους, προτού ανέβει σε ένα άλογο της αστυνομίας, επευφημούμενος από τους οπαδούς του, για να κατευθυνθεί προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο πρώην λοχαγός των αλεξιπτωτιστών και υμνητής της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985) κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι επιδιώκει να «βυθίσει τη Βραζιλία σε πολιτική κρίση».

Ανάμεσα στα πλακάτ που κράταγαν οι οπαδοί του προέδρου, ένα ανέγραφε το σύνθημα «Στρατιωτική επέμβαση — Να κλείσει το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο τώρα».

Ο δικαστής Σέλσου ντε Μέλου, ο οποίος έχει την ευθύνη της έρευνας που διενεργείται για την καταγγελία που έχει κάνει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζου Μούρου, ότι ο πρόεδρος αναμίχθηκε στις κρίσεις αξιωματικών της αστυνομίας με υστερόβουλα κίνητρα, τόνισε πως οι οπαδοί του προέδρου δεν κρύβουν πλέον πως αυτό που θέλουν είναι στρατιωτική δικτατορία.

«Πρέπει να αντισταθούμε στην καταστροφή της δημοκρατικής τάξης, να αποφύγουμε αυτό που είχε συμβεί στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης όταν ο Χίτλερ, που είχε εκλεγεί με λαϊκή ψήφο (…) δεν δίστασε να αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος και να επιβάλει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς το 1933», τόνισε σε μήνυμά του προς τα άλλα μέλη του δικαστηρίου που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...