526
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η 15χρονη Βινίσα Ουμασανκάρ, στη σκηνή της Γλασκώβης | EPA/ROBERT PERRY

Cop26: Η παθιασμένη ομιλία της 15χρονης Ινδής που ξεσήκωσε το ακροατήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 14:47
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η 15χρονη Βινίσα Ουμασανκάρ, στη σκηνή της Γλασκώβης
|EPA/ROBERT PERRY

Cop26: Η παθιασμένη ομιλία της 15χρονης Ινδής που ξεσήκωσε το ακροατήριο

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2021, 14:47

Ενα 15χρονο κορίτσι από την Ινδία έκλεψε την παράσταση στην Cop26, καλώντας τους ηγέτες των χωρών να εγκαταλείψουν παλιές συνήθειες και να ακολουθήσουν τους νέους στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η Βινίσα Ουμασανκάρ, καλεσμένη του πρίγκιπα Γουίλιαμ στη Γλασκώβη, είναι μία από τις πέντε φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας Earthshot, υπό την αιγίδα του δούκα του Κέιμπριτζ, με την εφεύρεσή της, ένα ποδήλατο για… σιδέρωμα, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η ινδή έφηβη κατασκεύασε την κινητή πλατφόρμα σιδερώματος όταν έμαθε πώς η καύση άνθρακα βλάπτει την υγεία του προσωπικού στα καθαριστήρια και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.

«Εμείς θα χτίσουμε το μέλλον, ακόμα και αν εσείς είστε κολλημένοι στο παρελθόν», είπε η Ουμασανκάρ, στην πεντάλεπτη ομιλία της, από τη σκηνή της Cop26. Στο τέλος, το ακροατήριο τη χειροκρότησε όρθιο, ανάμεσά τους και ο Μπιλ Γκέιτς, που έφτασε στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα μετά την κατακραυγή που προκάλεσε το πάρτι για τα 66α του γενέθλια, στην Τουρκία.

«Εγώ και η γενιά μου θα ζήσουμε για να δούμε τις επιπτώσεις των πράξεών σας σήμερα. Εσείς αποφασίζετε αν θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη. Εσείς αποφασίζετε αν αξίζουμε να προσπαθήσετε για εμάς, να μας στηρίξετε και να μας φροντίσετε. Πολλοί από τη γενιά μου είναι θυμωμένοι και απογοητευμένοι από τους ηγέτες που έχουν δώσει κούφιες υποσχέσεις, τις οποίες δεν κράτησαν. Και τώρα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε θυμωμένοι.

Το ποδήλατο-σίδερο που κατασκεύασε η 15χρονη Ινδή

»Αλλά εγώ δεν έχω χρόνο για θυμό. Θέλω να δράσω. Δεν είμαι απλώς ένα κορίτσι από την Ινδία. Είμαι ένα κορίτσι από τη Γη. Σήμερα ζητώ, με όλο τον σεβασμό, να σταματήσουμε να μιλάμε και να αρχίσουμε να πράττουμε. Σας παρακαλώ, μη στηρίζετε μια οικονομία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, το νέφος και τη ρύπανση. Σας παρακαλώ, σταματήστε να συζητάτε για παλιά θέματα. Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για ένα νέο μέλλον», είπε η Βινίσα.

Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι θα αφήσετε πίσω σας τον παλιό τρόπο σκέψης και τις παλιές συνήθειες. Αλλά θα είμαι ξεκάθαρη! Οταν σας καλέσουμε να έρθετε μαζί μας, εμείς θα ηγηθούμε ακόμα και αν εσείς δεν ακολουθήσετε. Θα δράσουμε, ακόμα και αν εσείς καθυστερήσετε. Θα χτίσουμε το μέλλον, ακόμα και αν εσείς είστε κολλημένοι στο παρελθόν. Σας παρακαλώ, αποδεχθείτε την πρόσκλησή μου. Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα το μετανιώσετε. Τέλος, θυμηθείτε ότι, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, δεν υπάρχει κουμπί «στοπ». Δεν μπορούμε να πατήσουμε παύση ούτε να γυρίσουμε προς τα πίσω. Μπορούμε μόνο να να κινηθούμε μαζί, προς το μέλλον. Ενωμένοι, θα ανεβούμε. Μαζί, θα πετύχουμε σίγουρα».

Η Βινίσα Ουμασανκάρ επιδεικνύει την εφεύρεσή της

Παρουσιάζοντας τον πρώτο διαγωνισμό Earthshot, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ δήλωσε στους παρευρισκόμενους ότι ο νικητής θα λάβει ένα εκατομμύριο λίρες. «Οι πέντε φιναλίστ είναι γεμάτοι ενέργεια, ιδέες και φιλοδοξίες, για αυτό περιμένετε πολλοί από αυτούς να σας χτυπήσουν την πόρτα».

Αργότερα, η 15χρονη Ινδή συνάντησε τον Τζον Κέρι, ειδικό εντεταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, στον οποίο έδειξε την εφεύρεσή της. Ο Κέρι ζήτησε την κάρτα της και προσφέρθηκε να βοηθήσει για να λάβει χρηματοδότηση από την ινδική κυβέρνηση.

Δείτε την ομιλία της Βινίσα:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...