547
Δύο παιδιά στο μνημείο για το Γολοντομόρ, στο Κίεβο, την ημέρα μνήμης του Μεγάλου Λιμού | REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μπούντεσταγκ: «Γενοκτονία» ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας επί Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 10:29
Δύο παιδιά στο μνημείο για το Γολοντομόρ, στο Κίεβο, την ημέρα μνήμης του Μεγάλου Λιμού
|REUTERS/Valentyn Ogirenko

Μπούντεσταγκ: «Γενοκτονία» ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας επί Στάλιν

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2022, 10:29

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναγνώρισε την Τετάρτη ως γενοκτονία από τον Ιωσήφ Στάλιν τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας την περίοδο 1932-33, κατά τον οποίο πέθαναν 4 εκατ. άνθρωποι στην Ουκρανία.

Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη γερμανοουκρανική φιλία, Ρόμπιν Βάγκενερ, είπε ότι η απόφαση αναδεικνύει «τη βάρβαρη αλήθεια της σταλινικής βίας, όχι για να σχετικοποιηθούν τα γερμανικά εγκλήματα στη Σοβιετική Ενωση, αλλά για να μάθουμε από την ιστορική αλήθεια».

Ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μίχαελ Μπραντ, αναφέρθηκε επίσης στα ναζιστικά εγκλήματα, τονίζοντας ότι «εμείς οι Γερμανοί ειδικά, έχουμε ιδιαίτερο ιστορικό χρέος και ευθύνη προς την Ουκρανία».

Το Γολοντομόρ, όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»), «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στο κείμενο που εγκρίθηκε από την Μπούντεσταγκ.

Την απόφαση χαιρέτισε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Ολέξιι Μακέγιεφ, κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική απόφαση την οποία οι Ουκρανοί περίμεναν για δεκαετίες», ενώ στάθηκε στο ότι συντονίστηκαν «όλα τα δημοκρατικά κόμματα» και στο ότι εντόπισαν ομοιότητες με τον «γενοκτονικό πόλεμο» που διεξάγει σήμερα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι εξήρε την απόφαση της γερμανικής Βουλής και έκανε λόγο για μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας» στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του. Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο ότι ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

Η ίδια η Ουκρανία χαρακτήρισε το Γολοντομόρ «γενοκτονία» εναντίον του λαού της, το 2006.

Ενας Ουκρανός αφήνει ένα κερί στο μνημείο για το Γολοντομόρ, στο Κίεβο – REUTERS/Valentyn Ogirenko

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης του Γολοντομόρ, που τιμάται κάθε τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου, ο ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε ξανά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί σήμερα ανάλογες μεθόδους. «Κάποτε ήθελαν να μας καταστρέψουν με την πείνα, τώρα με το σκοτάδι και το κρύο. Αλλά δεν θα λυγίσουμε», είπε.

Εκτός από την Ουκρανία και τη Γερμανία, τον Μεγάλο Λιμό έχουν ακόμη αναγνωρίσει ως γενοκτονία, σύμφωνα με το αρχείο του Μουσείου Γολοντομόρ, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γεωργία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Μεξικό, η Παραγουάη, το Περού, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, οι ΗΠΑ και το Βατικανό.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου είναι μια αντιρωσική πρόκληση και μια προσπάθεια της Γερμανίας «να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της».

Η Μόσχα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ενωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.

«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία –που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση– με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», ανέφερε το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε, εξάλλου, το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...