450
Παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για κεριά, με τις πωλήσεις τους σε αλυσίδα καταστημάτων ειδών σπιτιού να έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα | Shutterstock

Γερμανία: Είδος πρώτης ανάγκης… τα κεριά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 21:59
Παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για κεριά, με τις πωλήσεις τους σε αλυσίδα καταστημάτων ειδών σπιτιού να έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα
|Shutterstock

Γερμανία: Είδος πρώτης ανάγκης… τα κεριά

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 21:59

Μια νέα τάση έχει αναδυθεί στην γερμανική αγορά, με τους καταναλωτές να στρέφονται σωρηδόν στην αγορά κεριών κάθε είδους, ενόψει Χριστουγέννων αλλά και υπό τον φόβο των εκτεταμένων μπλακ-άουτ που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ήδη πολλά νοικοκυριά τήρησαν την παράδοση και άναψαν το πρώτο από τα τέσσερα κεριά στο στεφάνι «Adventskranz» για τον ερχομό των Χριστουγέννων, το οποίο τοποθετείται συνήθως πάνω στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Το έθιμο εφαρμόζεται στη Γερμανία κατά την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους, δηλαδή κατά την πρώτη «Advent» (λέξη που προέρχεται από τα λατινικά και μεταφράζεται ως «άφιξη», με τους χριστιανούς να γιορτάζουν την προετοιμασία για τη γέννηση του Ιησού).

Η νέα μανία που έχει καταλάβει τους Γερμανούς με την αγορά κεριών αυξάνεται καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και εντείνονται οι φόβοι για διακοπές ρεύματος εξαιτίας της διακοπής παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Εκπρόσωποι της αλυσίδας λιανικής πώλησης ειδών σπιτιού Βauhaus δήλωσαν ότι παρατηρούν αυξανόμενη ζήτηση για «κεριά κάθε είδους», με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 25%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Με τη σειρά της, η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών (Environmental Action Germany – DUH) κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τον υπερβολικό φωτισμό για τις γιορτές, λόγω της ενεργειακής κρίσης, ενώ ορισμένοι πωλητές χριστουγεννιάτικων δέντρων άρχισαν να προσφέρουν αληθινά κεριά, ως ενεργειακά πιο αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις από τα ηλεκτρικά φωτάκια.

Την ίδια ώρα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα σύντομο βίντεο που συμβουλεύει τους πολίτες να μη φτιάχνουν αυτοσχέδια θερμαντικά σώματα, καθώς η θερμότητα που παράγουν είναι μικρή, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ αυξημένος. Σημειώνεται πως η αυξανόμενη ζήτηση για κεριά είχε παρατηρηθεί και κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν ο κόσμος περνούσε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι του, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Κεριών, με τις πωλήσεις σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο να σημειώνουν σημαντική αύξηση μεταξύ 2020-2021.

«Δεν ξέραμε τι ακριβώς να περιμένουμε εφέτος», δήλωσε η Αν-Κριστίν Μιούλερ της Μuller Kerzen, μιας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κεριών σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Η οικογένειά μου δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής κεριών εδώ και οκτώ γενιές και, όπως αποδεικνύεται, είναι μια επιχείρηση που αντέχει στις κρίσεις. Σε περιόδους αναταραχών ο κόσμος νοσταλγεί την θαλπωρή μίας φλόγας που τρεμοπαίζει».

Επειτα από δύο χρόνια ανόδου των πωλήσεων, η βαυαρική εταιρεία παραγωγής κεριών Gala προέβλεπε ότι οι πωλήσεις θα υποχωρούσαν στα προ πανδημίας επίπεδα. «Ωστόσο, όλη η συζήτηση γύρω από την ενεργειακή κρίση και τις διακοπές ρεύματος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αποθηκεύουν κεριά. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε παρατηρήσει διαφορά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τόμας Σρόντερ. «Υπάρχει πάντα, βέβαια, μια βαθιά λαχτάρα των Γερμανών να καθίσουν γύρω από τη φωτιά. Τους αρέσει η θαλπωρή της γυμνής φλόγας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...