401
Ο Ζοσέπ Μπορέλ είναι υπέρμαχος της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού | EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μπορέλ: Το Αφγανιστάν έδειξε τον δρόμο – ήρθε η ώρα του ευρωπαϊκού στρατού

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 11:10
Ο Ζοσέπ Μπορέλ είναι υπέρμαχος της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού
|EPA/STEPHANIE LECOCQ

Μπορέλ: Το Αφγανιστάν έδειξε τον δρόμο – ήρθε η ώρα του ευρωπαϊκού στρατού

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2021, 11:10

Η χαοτική αποχώρηση των Δυτικών από το Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τις απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξει την κοινή άμυνά της.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ τόνισε πως μια δύναμη ταχείας αντίδρασης πρέπει να αποτελέσει μέρος της άμυνας αυτής.

«Μερικές φορές συμβαίνουν γεγονότα που αποτελούν καταλύτη για την ιστορία και πιστεύω πως το Αφγανιστάν είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ πριν από μια άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στη Σλοβενία.

«Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παρομοίως, ο στρατιωτικός επικεφαλής της ΕΕ είπε πως η Ενωση χρειάζεται να αντιδρά σε συγκρούσεις πέραν των συνόρων της και πως πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας «πρώτης δύναμης» 5.000 στρατιωτών, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κλαούντιο Γκρατσιάνο, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ – EPA/ANTONIO PEDRO SANTOS

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ (υποσαχάρια Αφρική) δείχνει ότι τώρα είναι η ώρα για να δράσουμε, αρχίζοντας με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ικανής να δείξει τη βούληση της Ενωσης να δρα ως παγκόσμιος στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο στρατηγός Κλάουντιο Γκρατσιάνο, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ.

«Αν όχι τώρα, πότε;», δήλωσε στους δημοσιογράφους καθώς οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στη Σλοβενία για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τη χαοτική αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να δημιουργήσει μια τέτοια δύναμη έχουν παραλύσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, παρά τη δημιουργία το 2007 ενός συστήματος σχηματισμών μάχης της ΕΕ, μεγέθους τάγματος με 1.500 στρατιώτες, οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας διενέξεων για τη χρηματοδότησή τους και της απροθυμίας των πολιτικών να αναπτυχθούν.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι ανάγκη να αναζητήσει κάτι «περισσότερο λειτουργικό» από τους σχηματισμούς μάχης. «Η ανάγκη για περισσότερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα είναι περισσότερο προφανής από ποτέ», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε πως ελπίζει να υπάρξει ένα σχέδιο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

Η δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης της ΕΕ θεωρείται περισσότερο πιθανή τώρα, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ένωση, καθώς το Λονδίνο ήταν επιφυλακτικό όσον αφορά την πολιτική της συλλογικής ασφάλειας.

Διπλωμάτες της ΕΕ λένε πως θέλουν μια τελική συμφωνία για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση μέχρι τον Μάρτιο, ενώ η Γαλλία, η κύρια εναπομείνασα στρατιωτική δύναμη της ΕΕ, αναλαμβάνει την εξαμηνιαία προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...