490
Το ψήφισμα ζητά, επίσης, την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια | REUTERS/Andrew Kelly

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ζήτησε την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 20:06
Το ψήφισμα ζητά, επίσης, την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια
|REUTERS/Andrew Kelly

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ζήτησε την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 20:06

Επειτα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητά την «άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, ένα αίτημα που είχε «σκοντάψει» πολλές φορές στο παρελθόν στην αρνητική ψήφο των ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Ουάσινγκτον επέλεξε την αποχή, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο την πίεση στο Ισραήλ, τη χώρα – σύμμαχό της στην περιοχή.

Το ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε εν μέσω χειροκροτημάτων με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή, «αξιώνει μια άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού», ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, που θα οδηγήσει στην «εφαρμογή μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός», ενώ «ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Σε άλλο σημείο του, το κείμενο ζητά την «άρση όλων των εμποδίων» στην ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η στήριξη των ΗΠΑ σε αυτούς τους στόχους δεν είναι μονάχα ρητορική. Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να τους κάνουμε πραγματικότητα στο πεδίο μέσω της διπλωματίας, διότι γνωρίζουμε ότι μονάχα μέσω της διπλωματίας μπορούμε να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα», υποστήριξε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ. «Μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως με την απελευθέρωση του πρώτου ομήρου και επομένως πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στη Χαμάς για να κάνει αυτό ακριβώς», συμπλήρωσε.

Η Γκρίνφιλντ εξήγησε πως οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία διότι δεν συμφωνούσαν με όλα τα σημεία στο κείμενο καθώς και επειδή το ψήφισμα δεν περιείχε καταδίκη της Χαμάς.

Πράγματι, το ψήφισμα καταδικάζει «όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες», όμως δεν αναφέρεται στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.160 ανθρώπων, στην πλειονότητα τους αμάχων.

Παρασκήνιο

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, την Παρασκευή, η Ρωσία και η Κίνα είχαν θέσει το βέτο τους σε ένα σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ που υπογράμμιζε την «ανάγκη» μιας «άμεσης κατάπαυσης του πυρός» στη Γάζα, σε σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το αμερικανικό κείμενο που απορρίφθηκε δεν καλούσε ακριβώς σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός, χρησιμοποιώντας μια διατύπωση που κρίθηκε αμφίσημη από τις αραβικές χώρες, την Κίνα και τη Ρωσία.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, τελικά, αποτελεί έργο των μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου, τα οποία διαπραγματεύτηκαν όλο το Σαββατοκύριακο με τις ΗΠΑ επιχειρώντας να αποφύγουν μια νέα αποτυχία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Το Συμβούλιο, βαθιά διχασμένο στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα εδώ και χρόνια, δεν είχε καταφέρει μέχρι και τη Δευτέρα, άλλωστε, παρά να υιοθετήσει μόλις δύο ψηφίσματα (εκ των οκτώ που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία) επί του θέματος, κυρίως ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Κι αυτά δίχως σημαντικά αποτελέσματα: έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, η είσοδος βοήθειας στη Γάζα, που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής και ο λιμός πλανάται.

Στο μεταξύ, το ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού του Ισραήλ μετέδιδε, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ακυρώσει μια προγραμματισμένη αποστολή στην Ουάσιγκτον, εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...