451
Ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή | REUTERS/Gleb Garanich

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν την Κριμαία, με πλήγματα σε Κίεβο και Οδησσό απαντούν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 12:30
Ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε και την Κυριακή
|REUTERS/Gleb Garanich

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν την Κριμαία, με πλήγματα σε Κίεβο και Οδησσό απαντούν οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 12:30

Η Ουκρανία έπληξε δύο ρωσικά στρατιωτικά πλοία που σταθμεύουν «στην παράνομα κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός την Κυριακή.

Οι στόχοι ήταν τα αποβατικά πλοία «Yamal» και «Azov», ένα διοικητικό κέντρο και άλλες υποδομές του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Ηταν η πλέον μαζική επίθεση τον τελευταίο καιρό», παραδέχθηκε ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ.

Ο αξιωματούχος έκανε γνωστό ότι ένας 65χρονος άνδρας σκοτώθηκε ενώ τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέγραψαν μια μεγάλη έκρηξη στην πόλη της Κριμαίας, η οποία «φώτισε» τον νυχτερινό ουρανό και τρόμαξε τους κατοίκους.

Οι θαλάσσιες και οδικές μεταφορές που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014, ανεστάλησαν για αρκετές ώρες, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Διακοπές ηλεκτροδότησης στην Οδησσό έπειτα από αεροπορική επιδρομή

Εκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στην Οδησσό της Ουκρανίας τη Δευτέρα, αφού μία από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της πόλης υπέστη ζημιές από ρωσική αεροπορική επίθεση, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», επεσήμανε η DTEK στο Telegram. «Προκειμένου να μειώσουμε το φορτίο στο δίκτυο δεν θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς στην πόλη, ενώ περιορισμένη θα παραμείνει η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις βιομηχανίες», ανακοίνωσε.

Οι Αρχές της Οδησσού ανέφεραν ότι η πόλη και η περιφέρεια έγιναν στόχος πολλών επιθέσεων drones που εξαπέλυσε η Ρωσία. Τέσσερα από αυτά καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ.

Τα συντρίμμια από ένα drone προκάλεσαν πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όμως κατασβέστηκε γρήγορα.

«Πολλές εκρήξεις» στο Κίεβο

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Δευτέρας και στο κέντρο του Κιέβου, λίγη ώρα αφού ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Γρήγορα στα καταφύγια!», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

Σύμφωνα με τις Αρχές του Κιέβου, συντρίμμια από πύραυλο έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας και ένα κτίριο κατοικιών έχει υποστεί ζημιές.

Drones και στη Ρωσία

Πυρκαγιά ξέσπασε το ίδιο πρωινό, ωστόσο, και σε ένα από τα μεγαλύτερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, με αποτέλεσμα δύο μονάδες του να τεθούν εκτός λειτουργίας και να προκληθούν πρόσκαιρα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Δεν υπάρχουν θύματα και οι Αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Νοβοσερκάσκ στο Ροστόφ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βασίλι Γκουλούμπεφ στο Telegram.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «κατέστρεψε» 11 drones που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας Ροστόφ, όμως δεν διευκρίνισε αν σχετίζονται με τις ζημιές στο εργοστάσιο.

Ο λογαριασμός Baza στο Telegram, που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκλήθηκε από τα ουκρανικά drones.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...