661
Φωτογραφίες τριών εκ των φερόμενων δραστών, λίγη ώρα μετά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο | Reuters

Επτά οι προφυλακισθέντες για το μακελειό στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/03/2024 18:30
Φωτογραφίες τριών εκ των φερόμενων δραστών, λίγη ώρα μετά τη μεταγωγή τους στο δικαστήριο
|Reuters

Επτά οι προφυλακισθέντες για το μακελειό στη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2024, 11:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/03/2024 18:30

Προφυλακιστέοι για δύο μήνες κρίθηκαν οι τέσσερις πρώτοι από τους συλληφθέντες οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο της Μόσχας με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 137 άνθρωποι. Η είδηση έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Κυριακής.

Το δικαστήριο έκρινε τα τέσσερα αυτά πρόσωπα προφυλακιστέα έως τις 22 Μαΐου, εν αναμονή της δίκης τους, η έναρξη της οποίας δεν είχε ακόμη οριστεί. Ως εκ τούτου, η προφυλάκιση τους θεωρείτο πιθανό να παραταθεί.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία» αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οι φωτογραφίες των κατηγορουμένων καθώς οδηγούνταν με χειροπέδες σε ειδικό θάλαμο του δικαστηρίου, και φέροντας βαριά τραύματα (βλ. κεντρική φωτογραφία), έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ενας από τους τέσσερις μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με ειδικό φορείο και φαινόταν να μην μπορεί να ανοίξει τα μάτια του (βλ. παρακάτω).

Σε άλλο υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η γνησιότητα του οποίου δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί σε πρώτο χρόνο, διακρινόταν ένας από τους υπόπτους την ώρα που κάποιο πρόσωπο, που δεν φαίνεται στον φακό, του κόβει το αυτί. Ενας εκ των συλληφθέντων παρέστη στο δικαστήριο με επίδεσμο στο αυτί.

Ολοι τους έφεραν μώλωπες και αίματα.

(REUTERS/Shamil Zhumatov)

Δύο εξ αυτών φέρονται να παραδέχθηκαν την ενοχή τους: ο λόγος για τους Νταλερζόν Μιρζόεφ και ο Σαϊντακράμι Μουρονταλί Ρατσαμπαλιζόντα. Σύμφωνα με το BBC, απευθύνθηκαν στο δικαστήριο στα τατζικικά με τη βοήθεια διερμηνέα.

Οι άλλοι δύο ονομάζονται Σαμσιντίν Φαριντουνί και Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν 11 συλλήψεις υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων φερόμενων ως δραστών.

Οι ρωσικές Αρχές έχουν κάνει γνωστό ότι οι κατηγορούμενοι είναι «ξένοι υπήκοοι», χωρίς να αναφέρουν την εθνικότητά τους. Το Τατζικιστάν είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία στην Κεντρική Ασία, όπου το Ισλάμ είναι η κυρίαρχη θρησκεία.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti μετέδωσε ότι ένας εκ των κατηγορουμένων εργαζόταν παλαιότερα σε κομμωτήριο στην πόλη Ιβάνοβο, βορειοανατολικά της Μόσχας.

Ενας άλλος είναι πατέρας ενός νηπίου μόλις οκτώ μηνών, υπάλληλος σε εργοστάσιο στην πόλη Πολντόσκ, στην περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), γεγονός που δεν έχει σχολιαστεί από τον ρώσο πρόεδρο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε απορρίψει τις δυτικές προειδοποιήσεις για επικείμενη επίθεση εξτρεμιστών, ισχυρίστηκε, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι «κάποιοι στην Ουκρανία» είχαν κάνει προετοιμασίες για να βοηθήσουν τους τρομοκράτες να περάσουν τα ρωσικά σύνορα.

Το Κίεβο αρνήθηκε εξαρχής οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση.

Προφυλάκιση για ακόμη τρία πρόσωπα

Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι οι ρωσικές Αρχές ζήτησαν να τεθούν υπό προσωρινή κράτηση άλλοι τρεις ύποπτοι.

«Τρεις φάκελοι έχουν παραληφθεί», έγινε γνωστό στο Γαλλικό Πρακτορείο από το δικαστήριο Basmanny της Μόσχας, το οποίο έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, πρόκειται για έναν πατέρα και δύο από τους γιους του.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν αυτά τα τρία πρόσωπα είναι μεταξύ των 11 συλληφθέντων ή όχι, σημείωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Μισόλογα από το Κρεμλίνο για την εξέλιξη των ερευνών

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου απέφυγε να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτήματα που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

Αρνήθηκε, μεταξύ άλλων, να σχολιάσει τις αιτιάσεις περί βασανιστηρίων σε βάρος των υπόπτων οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη δημοσίευση εικόνων και βίντεο όπως τα παραπάνω. «Δεν θα απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση», απάντησε ο Ντμίτρι Πεσκόφ στους εκπροσώπους του Τύπου.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε, επίσης, να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους της τζιχαντιστικής οργάνωσης για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, επικαλούμενο την εξέλιξη της έρευνας και παρά το γεγονός ότι ο ρώσος πρόεδρος ήδη παρενέβη σε αυτή, όπως προαναφέρθηκε, προτάσσοντας το σενάριο εμπλοκής της Ουκρανίας.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η προεδρική διοίκηση θα έκανε λάθος να προβεί σε σχόλια σχετικά με την εξέλιξη της έρευνας. Δεν θα το κάνουμε», περιορίστηκε να δηλώσει ο Πεσκόφ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σήμερα σχετικά με τους υπόλοιπους επτά συλληφθέντες, ο εκπρόσωπος του Πούτιν επίσης δεν έδωσε απάντηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...