584
Ο υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, που ισοπέδωσαν οι Ρώσοι, μιλά στον Βλαντίμιρ Πούτιν | Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Αιφνιδιαστική «επίδειξη» Πούτιν στη μαρτυρική Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 10:45
Ο υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, που ισοπέδωσαν οι Ρώσοι, μιλά στον Βλαντίμιρ Πούτιν
|Kremlin.ru/Handout via REUTERS

Αιφνιδιαστική «επίδειξη» Πούτιν στη μαρτυρική Μαριούπολη

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 10:45

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη μαρτυρική Μαριούπολη, μετέδωσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα στο πρώτο από την αρχή του πολέμου ταξίδι του ρώσου προέδρου στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ουκρανικής περιφέρειας του Ντονμπάς.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αφού ο Πούτιν είχε μεταβεί το Σάββατο, στην Κριμαία, για μια επίσκεψη που δεν είχε προαναγγελθεί και με την οποία σηματοδότησε την ένατη επέτειο της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία της ουκρανικής χερσονήσου, μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του ρώσου προέδρου.

Η κατάληψη της Μαριούπολης τον Μάιο του 2022, έπειτα από μια από τις πιο μακροχρόνιες και πολύνεκρες μάχες του πολέμου, ήταν η πρώτη νίκη της Ρωσίας μετά την αποτυχία της να καταλάβει το Κίεβο.

Οι Ρώσοι ισοπέδωσαν την πόλη με συνεχείς βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους σκοτώθηκαν χιλιάδες άμαχοι. Σε έναν από αυτούς, τον Μάρτιο, κατέστρεψαν ένα θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει 1.000 άμαχοι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Στον βομβαρδισμό αυτό σκοτώθηκαν περίπου 600 άνθρωποι. Οι Ρώσοι δεν δίστασαν να το βομβαρδίσουν, παρόλο που γύρω από το κτίριο ήταν γραμμένη με μεγάλα γράμματα η λέξη «παιδιά», ώστε να φαίνεται από τα αεροπλάνα.

Η Μαριούπολη επίσης, ήταν ο τόπος της πολιορκίας στο εργοστάσιο Azovstal, όπου είχαν συγκεντρωθεί 1.000 άμαχοι και ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι αντιστάθηκαν επί εβδομάδες. Ηταν το τελευταίο σημείο της πόλης που έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάιο.

Ο Πούτιν οδήγησε ο ίδιος το αυτοκίνητό του στους δρόμους της Μαριούπολης

Ο Πούτιν μετέβη με ελικόπτερο στη Μαριούπολη, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το Κρεμλίνο. Με την επίσκεψή του αυτή, βρέθηκε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά από την αρχή του πολέμου στις γραμμές του μετώπου. Οδηγώντας ο ίδιος ένα αυτοκίνητο, μετέβη σε διάφορες γειτονιές της πόλης και έκανε στάσεις για να μιλήσει σε κατοίκους.

Στην περιφέρεια Νέφσκι της Μαριούπολης, μια νέα συνοικία κατοικιών η οποία οικοδομήθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ο Πούτιν επισκέφθηκε μια οικογένεια στο σπίτι της, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο αρχηγός του κράτους επιθεώρησε επίσης την ακτογραμμή της Μαριούπολης στην περιοχή του γιοτ κλαμπ, το κτίριο του θεάτρου, αξιομνημόνευτα μέρη της πόλης», μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Η αντίδραση του Κιέβου

Οι ουκρανικές αρχές της Μαριούπολης, κατήγγειλαν την επίσκεψη του ρώσου προέδρου, τον οποίο χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματία».

«Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μην δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την +απελευθέρωσή του+», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Telegram.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη Μαριούπολη τη νύχτα «σαν κλέφτης».

«Σαν να ήταν κλέφτης, ο Πούτιν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, βρίσκοντας καταφύγιο πίσω από τη νύχτα. Πρώτον, είναι πιο ασφαλές. Και επίσης, η νύχτα τού επιτρέπει να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει και να κρατήσει την πόλη την οποία ο στρατός του κατέστρεψε ολοσχερώς και οι λίγοι επιζώντες κάτοικοί της είναι ασφαλείς πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Παράλληλα, ένας ουκρανός προεδρικός σύμβουλος κατήγγειλε τον «κυνισμό» και την «έλλειψη τύψεων».

«Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους… Ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...