380
| Lewis Morley

Hoax: Δεν είναι ο Στίβεν Χόκινγκ στη φωτογραφία της πορείας για το Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 13:38

Hoax: Δεν είναι ο Στίβεν Χόκινγκ στη φωτογραφία της πορείας για το Βιετνάμ

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2018, 13:38

Η ιστορική φωτογραφία κατέκλυσε με θαυμαστή ταχύτητα το Facebook και κάθε άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο του διαδικτυακού πένθους για τον Στίβεν Χόκινγκ. Ηταν η ασπρόμαυρη εικόνα από μια διαδήλωση στο Λονδίνο του 1968 που θύμισε σε πολλούς το αντιπολεμικό πνεύμα εκείνης της εποχής –όταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ κυριαρχούσε στην επικαιρότητα– αλλά και μια άλλη πλευρά του Χόκινγκ: αυτή του νεαρού αριστερού ριζοσπάστη που όντως υπήρξε στα νιάτα του ο εκλιπών.

Ετσι η φωτογραφία έγινε γρήγορα viral καθώς ταίριαζε με τον μύθο που γρήγορα φτιάξαμε στο μυαλό μας για τον Χόκινγκ: Στην πρώτη γραμμή ήταν ένας άνδρας με μπαστούνια και στα δυο χέρια, δίπλα του ο συγγραφέας Ταρίκ Αλί και πιο δίπλα η ηθοποιός αλλά και πολύ σημαντική ακτιβίστρια Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

tariq
Ταρίκ Αλί με το μουστάκι, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και αριστερά ο διαδηλωτής που πολλοί θεώρησαν ότι είναι ο Χόκινγκ και το αναπαρήγαγαν με βεβαιότητα

Τα μπαστούνια στα χέρια και το παρουσιαστικό με τα χοντρά γυαλιά και τα πυκνά μαλλιά παρέπεμπαν στον Στίβεν Χόκινγκ, αν και όποιος ήταν προσεκτικός θα αντιλαμβανόταν ότι ο διαδηλωτής ήταν πολύ υγιής για να είναι ο Χόκινγκ που στα 26 του είχε ήδη χτυπηθεί βάναυσα από την νευροπαραλυτική αρρώστια. Αλλά με τις αναρτήσεις στο Facebook σημασία έχει το (συχνά κατασκευασμένο) συναίσθημα, ο μύθος και όχι πάντα η ιστορική αλήθεια.

Και όντως δεν ήταν ο Χόκινγκ ο άνδρας.

Ο Ταρίκ Αλί έσπευσε την Τετάρτη –και αφού είχε δει τη φωτογραφία του να αναπαράγεται σε όλα τα διαδικτυακά RIP για τον Χόκινγκ– να ξεκαθαρίσει ότι ο άνδρας δίπλα του δεν ήταν ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 76 ετών.

Εγραψε στο Facebook:

«Ο ΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1968 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΟΚΙΝΓΚ.

» Θλίβομαι που μας άφησε ο Στίβεν Χόκινγκ, ήταν αντίθετος στον πόλεμο του Βιετνάμ και την γενοκτονική περιπέτεια στο Ιράμ, ΑΛΛΑ δεν είναι στη φωτογραφία από τη διαδήλωση του 1968. Επαναλαμβάνω, ΔΕΝ ήταν. Μια ανακριβής λεζάνταστην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων δημιούργησε αυτόν τον μύθο. Θα ευχόμουν να ήταν αυτός, αλλά δεν είναι, οπότε παρακαλώ όχι άλλα μηνύματα στο FB για αυτό το θέμα….».

THE MAN IN THJE 1968 PIC IS NOT STEPHEN HAWKINGSSad that Stephen Hawking has left us…he opposed the Vietnam war and…

Geplaatst door Tariq Ali op Woensdag 14 maart 2018

Για την ιστορία, στη φωτογραφία ο διαδηλωτής με τις πατερίτσες είναι ο Νόελ Τόβι, αυστραλός χορευτής και χορογράφος. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Λιούς Μόρλεϊ, σπουδαίος βρετανός φωτογράφος ο οποίος πέθανε το 2003.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...