993
Οι άνθρωποι με τις σημαίες της Καταλονίας έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους | REUTERS/Albert Gea

Οι Καταλανοί έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2017, 12:23
Οι άνθρωποι με τις σημαίες της Καταλονίας έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους
|REUTERS/Albert Gea

Οι Καταλανοί έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στην Ισπανία

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2017, 12:23

«Votarem!». Ή αλλιώς «θα ψηφίσουμε!». Αυτό το σύνθημα έχει κατακλύσει τις τελευταίες εβδομάδες τους δρόμους στις πόλεις και στα χωριά της Καταλονίας μαζί με χιλιάδες ανθρώπους που απαιτούν να διεξαχθεί κανονικά το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Χιλιάδες ήταν και οι άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης το βράδυ της Παρασκευής στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζεμόν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Ποιο είναι το μήνυμα; Εδώ χωράει πολλή κουβέντα.

Για τους περισσότερους Καταλανούς είναι ένα μήνυμα ανεξαρτησίας και εθνικιστικής αυτοπεποίθησης. Μια ηχώ από το ένδοξο παρελθόν της περιφέρειας που είχε υψώσει θαρραλέα το ανάστημά της στις φασιστικές στρατιές του Φράνκο, μπολιασμένη με το οικονομικό θαύμα που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992.

2017-09-29T215006Z_1295376157_RC146AB59490_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Πλήθος κόσμου με καταλανικές σημαίες στην Βαρκελώνη

Για την ισπανική κυβέρνηση από την άλλη είναι ένα μήνυμα που στρέφεται εναντίον του ισπανικού κράτους και των κατακτήσεών του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τον 20ο και τον 21ο αιώνα. Στη Μαδρίτη η λέξη «ανεξαρτησία» αντικαθίσταται από τον τεχνικά πιο ακριβή όρο «απόσχιση». Το δημοψήφισμα έχει κριθεί ως παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ο Μαριάνο Ραχόι -που δεν πήγε στη Σύνοδο της ΕΕ του Ταλίν και έμεινε στη Μαδρίτη- έχει διαμηνύσει ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα αποτέλεσμα, χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί από την υπόλοιπη χώρα για να εμποδίσουν να στηθούν κάλπες στη Βαρκελώνη και στις άλλες καταλανικές πόλεις. Ενας ισπανικός εμφύλιος σε μικρή κλίμακα.

Ενας ισπανικός εμφύλιος… Η λέξη και μόνο προκαλεί ρίγος σε μια χώρα που έζησε μια αιματηρή και πολύχρονη εμφύλια σύρραξη και έμαθε να ζει με το αποτέλεσμά της, τη στυγνή δικτατορία του Φράνκο που κράτησε ως το 1975.

Στη Βαρκελώνη λίγο τους νοιάζει αν στη Μαδρίτη τους θεωρούν προδότες της χώρας. Σημαίες της ανεξάρτητης Καταλονίας κυμάτιζαν παντού τους δρόμους της πόλης όλο το βράδυ της Παρασκευής, με την καταλανική κυβέρνηση να εκτιμά ότι 7.200 άνθρωποι θα στελεχώσουν τα 2.315 εκλογικά τμήματα σε όλη την περιφέρεια. Προέβλεψε δε ότι παρά την «τρομοκρατία» από την ισπανική κυβέρνηση το 60% των Καταλανών, δηλαδή 5,3 εκατ. άνθρωποι θα σπεύσουν στα εκλογικά τμήματα την Κυριακή.

2017-09-29T191228Z_319300120_RC1D284A7100_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Ανδρες και γυναίκες μεταφέρουν τρόφιμα σε κατάληψη σχολείου στην Βαρκελώνη

Ετσι, παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι Καταλανοί προχωρούν προς το δημοψήφισμα.

Τι θα δείξει η κάλπη; Προφανώς μια ψήφο υπέρ της απόσχισης, αν και τα δημοσκοπικά ποσοστά όσων δηλώνουν αντίθετοι με την ανεξαρτητοποίηση δεν είναι διόλου αμελητέα. Θα υπάρξει απόσχιση; Απίθανο.

«Θα είναι περισσότερο η διατύπωση μιας επιθυμίας παρά κάτι το ουσιαστικό που θα φέρει δραματικές εξελίξεις» σχολίασε αναλυτής, επικαλούμενος τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μια ανεξαρτητοποίηση τόσο σε οικονομικό επίπεδο (νέο νόμισμα, δασμοί, ανεργία) όσο και στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι περισσότερο ένα μήνυμα παρά μια αποφασιστικής σημασίας ενέργεια, μολονότι η τοπική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι με ένα «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της εντός 48 ωρών.

Το πολιτικό σύστημα της Ισπανίας έχει ταχθεί κατά του δημοψηφίσματος και είναι χαρακτηριστικό ότι σε προάστιο της Βαρκελώνης 2.000 άνθρωποι πολίτες σε εκδήλωση του κόμματος Ciudadanos, που είναι αντίθετο στο δημοψήφισμα, κρατώντας σημαίες της Ισπανίας. «Θέλουν να τα καταστρέψουν όλα, την Ισπανία και την Καταλονία», κατήγγειλε η Ντολόρες Μολέρο, 53 ετών.

Ο διχασμός είναι μεγάλος λοιπόν και στην ίδια την Καταλονία. Η Ισπανία κρατάει την ανάσα της. Και μαζί της η Ευρώπη, που βλέπει στις αποσχιστικές τάσεις των Καταλανών παρόμοια αιτήματα εθνοτήτων στο Βέλγιο, τη Γαλλία και αλλού.

«Οι Καταλανοί θα ψηφίσουν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Οριόλ Τζουνκέρας. «Ακόμα και αν κάποιος επιτεθεί στα εκλογικά τμήματα, θα ψηφίσουμε» έσπευσε να συμπληρώσει σύμφωνα με τον Guardian. Την ίδια ώρα, λεγόμενες «επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.

2017-09-29T221319Z_694276158_RC14635C1620_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA
Τραγουδώντας για την αυτονομία στους δρόμους της Καταλονίας

Ηδη, από το βράδυ της Παρασκευής, οι αυτονομιστές έχουν καταλάβει δεκάδες σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα. Και αυτό, ενώ η Δικαιοσύνη έχει ζητήσει εδώ και αρκετές ημέρες να αποκλειστούν όλοι οι χώροι που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και τα σχολεία.

Τα περισσότερα σχολεία τα έχουν καταλάβει γονείς μαθητών που διαμηνύουν ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα. «Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών, στο δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελώνης. Οι καταλήψεις σχολείων ξεκίνησαν την Παρασκευή με τους ειρηνικούς καταληψίες να διοργανώνουν πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα και πάρτι.

Η άποψη της ισπανικής κυβέρνησης πάντως δεν έχει αλλάξει. «Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε κοφτά ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ουσιαστικά επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Ολα συνηγορούν ότι βιώνουμε μία από τις πιο ισχυρές κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

O Mέσι στην Premier League;
2017-09-29T215420Z_1682544628_RC1B6C487560_RTRMADP_3_SOCCER-CATALONIA
Ο Μέσι με φόντο καταλανικές σημαίες στο Καμπ Νου. Λέτε το δημοψήφισμα να τον στείλει εκτός Ισπανίας;

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία επηρεάζει φυσικά και το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα ο Ζεράρδ Φιγέρας, ο Υπουργός αθλητισμού της περιοχής δήλωσε: «Στην περίπτωση ανεξαρτησίας, οι Καταλανικές ομάδες στη La Liga – Μπαρτσελόνα, Εσπανιόλ και Χιρόνα – θα πρέπει να αποφασίσουν πού θέλουν να παίξουν: στο ισπανικό πρωτάθλημα ή σε μια γειτονική χώρα: Seria A, Ligue 1 ή Premier League…»

Βέβαια, η Ομοσπονδία της Ισπανίας φρόντισε να ρίξει το πρώτο «ΟΧΙ» στις καταλανικές επιθυμίες και να μειώσει τις επιλογές των συλλόγων, υποστηρίζοντας πως δεν θα  επιτρέψει σε καμία καταλανική ομάδα να παίξει στη La Liga αν προχωρήσει η ανεξαρτησία της περιοχής. Λέτε λοιπόν ο Μέσι και η παρέα του, μία ωραία πρωία να πληροφορηθούν ότι το δημοψήφισμα της Καταλονία τους βγάζει από το ισπανικό πρωτάθλημα και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την Μάντσεστερ Σίτι του αυτονομιστή Γκουαρντιόλα ή την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του μισητού Ζοζέ Μουρίνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...