497
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (αριστερά) φτάνει στο θέατρο Πετρουζέλι στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας | REUTERS/Alessandro Bianchi

Καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 18:46
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (αριστερά) φτάνει στο θέατρο Πετρουζέλι στο Μπάρι της νότιας Ιταλίας
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Καμία απόφαση για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2017, 18:46

«Είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία. Η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα, κλείνοντας το κεφάλαιο της λιτότητας, περνώντας σε φάση ανάπτυξης και επενδύσεων μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας» είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, σχολιάζοντας τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνάντησης του G7 στην Ιταλία.

Νωρίτερα βέβαια οι βασικοί «παίκτες» στην υπόθεση του ελληνικού χρέους συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Εκεί κατέληξαν σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι υπουργοί Οικονομικών και οι επικεφαλής των Θεσμών στη συνάντηση του Washington Group που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο πλαίσιο του G7, στο Μπάρι της Ιταλίας.

Με άλλα λόγια η συνεδρίαση του άτυπου οργάνου -το οποίο από το 2011 λαμβάνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα- ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση για το χρέος. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, το ελληνικό χρέος δεν είχε συμπεριληφθεί καν στην ατζέντα που είχε ετοιμάσει η ιταλική προεδρία και ο ιταλός υπουργός Oικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, για τη σύνοδο των G7.

«Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της συνόδου», δήλωσε ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ  Σόϊμπλε, εξηγώντας ότι παραμένει η γραμμή που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου, 2016.

2017-05-12T074936Z_2141912541_UP1ED5C0LQNC7_RTRMADP_3_G7-MINISTERS
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στη σύνοδο G7 (REUTERS/Alessandro Bianchi)

«Είναι δύσκολο να υπάρχει συμφωνία μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup» σχολίαζε από την πλευρά του ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο, τέτοιες αποφάσεις παίρνονται συνήθως λίγο πριν γίνουν οι μεγάλες συναντήσεις. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη συνάντηση σε αυτό το επίπεδο πριν ακριβώς από το Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας της Καθημερινής, Ελένης Βαρβιτσιώτη, παραμένει η βασική διαφορά ανάμεσα στην Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη διαχείριση του χρέους. Ο ένας, ο κ. Σόιμπλε, επιμένει ότι όσο πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τόσο πιο μικρή πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους. Αντιθέτως η κυρία Λαγκάρντ πιέζει για πιο ρεαλιστικές και προσεκτικές προβλέψεις και τονίζει ότι όσο πιο «ρεαλιστικές» είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους απαιτείται.

2017-05-11T181231Z_1130006015_RC1ECD5C1430_RTRMADP_3_G7-MINISTERS
Ο διευθυντής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι χαμογελά ενώ η σύζυγός του φτιάχνει τη φράντζα του (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Ούτε για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, υπήρξε συμφωνία κατά τη διάρκεια του G7. Αυτό που έγινε σαφές ήταν ότι το Βερολίνο δέχεται επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 -δηλαδή τον στόχο που περιλαμβάνεται στη συμφωνία που αναμένεται να ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή την προσεχή εβδομάδα- και όχι για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως ήταν η επίσημη της θέση στο παρελθόν .

Σύμφωνα πάντα με πηγές της Καθημερινής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μία φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και σύμφωνα με ένα προσχέδιο που ετοιμάζει τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας αναμένονται να κυμανθούν από 2% έως 2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...