876
Στη τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τότε Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας ήταν ακόμα «αντίπαλοι» | Νίκος Χαλκιόπουλος/ΙΝΤΙΜΕNΕWS

Τα κρυφά χαρτιά των δύο μονομάχων

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Δεκεμβρίου 2015, 10:44
Στη τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Τότε Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας ήταν ακόμα «αντίπαλοι»
|Νίκος Χαλκιόπουλος/ΙΝΤΙΜΕNΕWS

Τα κρυφά χαρτιά των δύο μονομάχων

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 23 Δεκεμβρίου 2015, 10:44

Για μία εσωκομματική αναμέτρηση με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτήν της 20ης Δεκεμβρίου προετοιμάζονται Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, που καταστρώνουν ήδη τις επί μέρους τακτικές τους εν όψει της μονομαχίας της 10ης Ιανουαρίου. Κομβικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να παίξουν τόσο το επίπεδο της συμμετοχής, όσο και το πλέγμα συμμαχιών στο γαλάζιο μωσαϊκό. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι όσο υψηλότερη είναι η συμμετοχή του δευτέρου γύρου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του κ. Μητσοτάκη, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται, ιδίως τις ημέρες, που ακολουθούν της Πρωτοχρονιάς, οι «μετακινήσεις» στελεχών, που μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου υποστήριζαν τους  κυρίους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη κυρίως προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πάντως, αλγεινές εντυπώσεις καθώς και ερωτηματικά έχει προκαλέσει η υπερβολική καθυστέρηση ανακοίνωσης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, καθώς έως τις 10 και μισή το βράδυ της Τρίτης, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε δημοσιοποιήσει το τελικό αποτέλεσμα. Πηγές της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής τόνιζαν ότι έγινε εξαντλητική διασταύρωση των στοιχείων από τα tablets και τα fax, ωστόσο, οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι μία από τις αιτίες της καθυστέρησης πρέπει να εντοπιστεί και στον υπόγειο πόλεμο εντυπώσεων και ποσοστών μεταξύ των Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη.

Η μετωπική αντιπαράθεση Μεϊμαράκη –  Μητσοτάκη αποκτά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, καθώς η πλευρά του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να πλαγιοκοπήσει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, ενεργοποιώντας τα αντι- μητσοτακικά αντανακλαστικά σημαντικής μερίδας της γαλάζιας βάσης. Επιπλέον, η πλευρά Μεϊμαράκη προτάσσει το κοινωνικό πρόσωπο των μεταρρυθμίσεων, αντί του «νεοφιλελεύθερου θατσερικού χαρακτήρα» που έχει η υποψηφιότητα Μητσοτάκη, όπως τόνισε ο Νικήτας Κακλαμάνης εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μολονότι δέχθηκε εισηγήσεις από Μάκη Βορίδη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου -μεταξύ άλλων- να δηλώσει δημοσίως τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο, δεν προτίθεται να προβεί σε σχετικές δηλώσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που αναγνώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκπρόσωπο της οικονομικής ελίτ και επεσήμανε ότι είναι μακριά από τον ιδεολογικό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι μεταξύ άλλων η κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ακαριαία ήταν η αντίδραση από τον πρόεδρο της Νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, που κάλεσε τον κ. Στυλιανίδη να ανακαλέσει προσθέτοντας ότι «οι προγραμματικές θέσεις και πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποτελέσει κατά καιρούς πυξίδα για πολλά στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς». Ο κύριος Μητσοτάκης επιστρατεύει, στον αντίποδα, το δίλημμα «στασιμότητα και συρρίκνωση ή διεύρυνση και ανανέωση» για να εκφράσει τον άνεμο αλλαγής, που κατά το επιτελείο του επεδίωξαν με τη ψήφο τους οι 6 στους 10 συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρουσες μετακινήσεις λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό του κόμματος, αναδιατάσσοντας τις ισορροπίες, που διαμορφώνονται εν όψει της 10ης Ιανουαρίου. Ήδη, ο Άδωνις Γεωργιάδης τοποθετήθηκε δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μολονότι δέχθηκε εισηγήσεις από Μάκη Βορίδη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου -μεταξύ άλλων- να δηλώσει δημοσίως τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο, δεν προτίθεται να προβεί σε σχετικές δηλώσεις. Ο ίδιος αποδίδει την εκλογική του αποτυχία στην ενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή, στο υψηλό ηλικιακό όριο των ψηφοφόρων (57 έτη) και στο κώλυμα εκλογιμότητας του, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο να κινητοποιήσει δυνάμεις υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.

Στον αντίποδα, πολλοί εκ των υποστηρικτών του, όπως ο Μάκης Βορίδης και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ήδη φωτογραφίζουν τον κ. Μητσοτάκη ως τον υποψήφιο της προτίμησης του και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποκαλύψουν τις προθέσεις τους μετά τις ημέρες των εορτών. Βουλευτές, οι οποίοι υποςτήριξαν τον κύριο Τζιτζικώστα και προέρχονται από τη Βόρειο Ελλάδα δεν αισθάνονται το ίδιο άνετα να υποστηρίξουν δημοσίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γνωρίζοντας ότι στην εκλογική τους βάση είναι έντονο το καραμανλικό στοιχείο. Μία τρίτη ομάδα υποστηρικτών του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σταθμίζουν όλα τα δεδομένα και η τελική τους απόφαση θα καθοριστεί και από τους πολιτικούς συσχετισμούς σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά και στην… «πρωθυπουργησιμότητα», που χτίζει εδώ και εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα

«Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: μικρή νεοφιλελεύθερη Δεξιά ή μεγάλη λαϊκή Νέα Δημοκρατία». Σε αυτή τη φράση του κ. Στυλιανίδη συμπυκνώνεται η τακτική, που θα ακολουθήσει το στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν υποτιμά τη δυναμική, που αναπτύσσει η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, θεωρεί πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν αφήνει πολλές ελπίδες στον αντίπαλο του για να το ανατρέψει. Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ δεν θα ακολουθήσει διχαστικές πρακτικές, έχοντας παγίως το βλέμμα του στην 11η Ιανουαρίου και πως θα ανακάμψει το κόμμα, ώστε να αρθρώσει το συντομότερο δυνατό μία υπεύθυνη κυβερνητική λύση. Στενοί του συνεργάτες, τονίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα δώσει έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο, τις ίσες ευκαιρίες και το πολιτικό κέντρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις κατηγορίες περί νεοφιλελευθερισμού, που ήδη εκτοξεύονται από μερίδα υποστηρικτών του κυρίου Μειμαράκη επισημαίνει ότι με αυτόν πρόεδρο η ΝΔ θα γίνει μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με ξεκάθαρη στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο. Ο ίδιος επιστρατεύει το επιχείρημα ότι το 60% ψήφισε υπέρ της δημιουργικής ανανέωσης στις 20 Δεκεμβρίου, ευελπιστώντας ότι  μπορεί να προσελκύσει τη μεγάλη πλειοψηφία όσων ψήφισαν τους κυρίους Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει πολλά και στην… «πρωθυπουργησιμότητα», που χτίζει εδώ και εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Επιπλέον, «διαφημίζει» με μεγάλη ένταση ότι η δική του υποψηφιότητα δεν στηρίχτηκε από «συστήματα και βαρονίες». Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα, ιδίως εάν ο τελευταίος δεν ανακρούσει πρύμναν στα θέματα της Παιδείας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...