430
| Social media/ CreativeProtagon

Η Αθηναΐς και το θράσος ενός ανώνυμου Ηλίθιου

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 8 Αυγούστου 2023, 12:01
|Social media/ CreativeProtagon

Η Αθηναΐς και το θράσος ενός ανώνυμου Ηλίθιου

Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Κουβαράς 8 Αυγούστου 2023, 12:01

Ενας ανώνυμος λογαριασμός του twitter αποφάσισε να εξαπολύσει μια χυδαία επίθεση στην δημοσιογράφο Αθηναΐδα Νέγκα, με αφορμή φωτογραφία που δημοσίευσε και στην οποία φαίνεται η λεύκη στα πόδια της. Ο ανώνυμος ηλίθιος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «πρίγκιπας Μίσκιν» και έγραψε τα εξής: «Η αποτύπωση της παρακμής σε μία φωτογραφία: μια ψευτοκουλτουριάρα, αριστερή γεροντοκόρη με τατουάζ και λεπρό δέρμα, καθήμενη σε ένα αηδιαστικό από τις κουτσουλιές παγκάκι επάνω σε έναν κρατήρα λάσπης».

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί να ασχοληθεί κανείς με έναν ανώνυμο ηλίθιο του twitter. Έναν από τους τόσους πολλούς που δεν έχουν το θάρρος να χυδαιολογούν με το όνομα τους, αλλά χρειάζονται ψευδώνυμο για να εκφράσουν τα κόμπλεξ τους. Ο λόγος για να ασχοληθεί κανείς δεν είναι η διάθεση να στηρίξει την Αθηναΐδα Νέγκα. Είναι τόσο θαρραλέα και τόσο εύστοχη η ίδια που δε χρειάζεται τη συνδρομή κανενός. Έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για το πρόβλημα της υγείας της, έχει εξηγήσει πόσο δύσκολο της ήταν μέχρι να το αποδεχτεί και κάθε φορά που αποφασίζει να το υπενθυμίζει ξέρει ότι δεν βοηθά μόνο τον εαυτό της αλλά καθέναν που μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και δυσκολεύεται να το αντιμετωπίσει. Βλέποντας την όμορφη και χαρισματική Αθηναΐδα καθισμένη αμέριμνα στο παγκάκι με το «πρόβλημά» της, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι να νιώθει καλά με το εαυτό του. Είναι απλά υπέροχη και νιώθεις σίγουρα τυχερός αν σου δοθεί η ευκαιρία να καθίσεις δίπλα της.

Αν όμως ο λόγος που αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το θέμα δεν είναι η Αθηναΐδα, τότε ποιος είναι; Ο πραγματικός λόγος είναι το θράσος του ανώνυμου ηλιθίου. Όχι για αυτά τα χυδαία που ανωνύμως γράφει. Αλλά για το ψευδώνυμο που επέλεξε.

Ο «πρίγκιπας Μίσκιν» είναι ο πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι «O Ηλίθιος». Ένας πράος, ήσυχος, σεμνός και ήρεμος άνθρωπος. Ο πρίγκιπας πάσχει από επιληψία και συμπεριφέρεται σαν μεγάλο παιδί, επειδή κατά τη διάρκεια της θεραπείας μακριά από τους ανθρώπους, διατήρησε μια παιδική κοσμοθεωρία: δεν γνωρίζει καλά τον κόσμο, ανοίγει την ψυχή του σε όλους όσους συναντά, δεν περιμένει κακία από κανέναν, συμπονά και κατανοεί τους διπλανούς του. Όμως η καλοσύνη, η απλότητα και η ειλικρίνεια του πρίγκιπα Μίσκιν προκαλούν γέλιο στην κοινωνία. Τον χαρακτηρίζουν «ηλίθιο», επειδή προσπαθεί να ενώσει τους ανθρώπους, να τους μάθει να καταλαβαίνουν και να αγαπούν ο ένας τον άλλον.

Ο πρίγκιπας Μίσκιν στον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι εκφράζει το ακριβώς αντίθετο από τον Πρίγκιπα Μίσκιν του twitter. Εκείνος θα καθόταν δίπλα στην Αθηναΐδα, εκείνη θα περνούσε το χέρι της στον ώμο του και θα συζητούσαν μαζί πολλά και διάφορα. Ανάμεσα σε αυτά και για τους πραγματικούς ανώνυμους ηλίθιους των social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...