352
|

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Avatar Δημήτρης Κυριακόπουλος 22 Φεβρουαρίου 2015, 00:18

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης

Avatar Δημήτρης Κυριακόπουλος 22 Φεβρουαρίου 2015, 00:18

Δεν θα ήθελα με τίποτα να είναι πατέρας μου. Πολυάσχολος, εργασιομανής και οραματιστής σίγουρα θα με είχε κάπως αδικημένο. Βλέπεις οι προσωπικότητες που είναι ταγμένες σε μεγάλες αξίες, σε μεγάλους σκοπούς, τις περισσότερες φορές αδικούν και τους εαυτούς τους και τους ανθρώπους τους. Ευτυχώς όμως ήταν παππούς μου, μου έλεγε ιστορίες από τις παλιές εποχές, μου έδειχνε στον ουρανό τον Κύκνο, την Κασσιόπη και τον Πολικό Αστέρα. Όταν μου τις έβρεχε η μάνα μου, πηγαίναμε βόλτα με τα άλογα και όταν αυτός έλειπε από το σπίτι, η γιαγιά μου άνοιγε τα μπαούλα με τα παράσημα και μου μιλούσε για τον θρύλο του παππού.

Αυτός γεννημένος στα 1857 στο Λονδίνο και εγώ σχεδόν 150 χρόνια μετά σε μια γειτονιά της Αθήνας. Εθνικός ήρωας για τη Μεγάλη Βρετανία, Ιππότης του στέμματος και μέλος της Βουλής των Λόρδων, δοξασμένος στρατηγός και παγκόσμιος ηγέτης που ενέπνευσε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτός ήταν ο παππούς μου, πανταχού παρών. Στην Αθήνα της κατοχής, στο Καράτσι της ανέχειας, στη Νέα Υόρκη της αδιαφορίας και σε κάθε γωνιά αυτού του κόσμου που υπήρχε ανάγκη. Αυτός και τα εγγόνια του ορκισμένοι να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση!

Παρότι δοξάστηκε όσο λίγοι μέσα από τους πολέμους, είναι ο άνθρωπος που προτάθηκε περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και τιμήθηκε από 18 κράτη με τα υψηλότερα εθνικά μετάλλια. Επίσης ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας 6 κορυφαίων πανεπιστημίων (Oxford, Cambridge κ.ά).

Ο Λόρδος Ρόμπερτ Στίβενσον Σμιθ Μπέιντεν-Πάουελ, Α' Βαρώνος του Gilwell, Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, Μεγαλόσταυρος Ιππότης του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος του Λουτρού, ήταν ιδρυτής του Προσκοπικού Κινήματος, της μεγαλύτερης κίνησης νέων στο κόσμο, της μεγαλύτερης εθελοντικής οργάνωσης στην ιστορία της ανθρωπότητας με 32.000.000 ενεργά μέλη και εκατοντάδες εκατομμύρια υποστηρικτές σε περισσότερες από 217 χώρες.

Ένας άνθρωπος που η ημέρα που είδε για πρώτη φορά το φως γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης-Προσκοπισμού, όχι επειδή το αποφάσισε ένας παγκόσμιος οργανισμός αλλά γιατί για πάνω από 107 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σαν σήμερα, ποτέ δεν ξέχασαν να γιορτάσουν τα γενέθλια του.

Χρόνια πολλά παππού! Χρόνια πολλά Πρόσκοποι όλου του κόσμου!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News