264
Γιαΐρ Λαπίντ (αριστερά) και Μπενιαμίν Νετανιάχου σε φωτογραφία αρχείου από τον Ιούλιο του 2013, όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του δεύτερου | EPA/Abir Sultan

«Συγχαρητήρια» από τον Λαπίντ στον Νετανιάχου για τη νίκη του

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 20:19
Γιαΐρ Λαπίντ (αριστερά) και Μπενιαμίν Νετανιάχου σε φωτογραφία αρχείου από τον Ιούλιο του 2013, όταν ο πρώτος ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του δεύτερου
|EPA/Abir Sultan

«Συγχαρητήρια» από τον Λαπίντ στον Νετανιάχου για τη νίκη του

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2022, 20:19

Για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Τρίτης συνεχάρη τον αντίπαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, την Πέμπτη, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπρόσωπου του.

«Ο πρωθυπουργός Λαπίντ συνεχάρη τον Νετανιάχου για τη νίκη του στις εκλογές και ενημέρωσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης ότι έδωσε οδηγίες για να γίνουν οι προετοιμασίες για μια ομαλή μετάβαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το κράτος του Ισραήλ είναι πάνω από όλα τα πολιτικά ζητήματα. Εύχομαι στον Νετανιάχου να επιτύχει για χάρη του λαού και του κράτους του Ισραήλ», προσέθεσε ο Λαπίντ.

Οι Ισραηλινοί ψήφισαν την Τρίτη, στις πέμπτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια σε μια πολιτικά διχασμένη χώρα, που πασχίζει να δημιουργήσει κυβερνητικούς συνασπισμούς ή να τους διατηρήσει.

Μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, το «δεξιό μπλοκ» του Νετανιάχου εξασφαλίζει 64 έδρες –31 για το δεξιό κόμμα του (Likud), 19 για τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 (αριθμός ρεκόρ) για τα ακροδεξιά κόμματα–, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι πρόκειται για την πιο δεξιόστροφη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid, οδεύει προς συγκομιδή 24 εδρών για το κόμμα του και 51 για το μπλοκ με τους συμμάχους του.

Πέρυσι σχημάτισε έναν ετερόκλητο συνασπισμό, από κόμματα της Δεξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου, καθώς και ένα αραβικό, με στόχο να τερματίσει την «παντοκρατορία» του Νετανιάχου, του μακροβιότερου επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, καθώς έχει παραμείνει στην εξουσία από το 1996 έως το 1999 και από το 2009 έως το 2021.

Μόλις γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα δώσει στον Νετανιάχου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...