347
O Αλμπερτ Μπουρλά δίπλα στο λογότυπο της Pfizer | .

Pfizer: Σε ένα μήνα η αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 17:38
O Αλμπερτ Μπουρλά δίπλα στο λογότυπο της Pfizer
|.

Pfizer: Σε ένα μήνα η αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 17:38

Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer δεν αναμένεται να καταθέσει αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού πριν από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δηλαδή μετά τις 16 του μήνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αλμπερτ Μπουρλά.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ο ελληνικής καταγωγής κ. Μπουρλά αναφέρει ότι «αν και η Pfizer μπορεί να έχει στη διάθεσή της προκαταρκτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου BNT162b1 από τη μελέτη φάσης 3 στα τέλη Οκτωβρίου, θα πρέπει να συλλέξει στοιχεία και για την ασφάλεια, αλλά και δεδομένα από την παραγωγική διαδικασία μεταθέτοντας το χρονοδιάγραμμα για την αίτηση την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου».

Η ανακοίνωση αυτή μπαίνει εμπόδιο στο στοίχημα του Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώσει την έγκριση εμβολίου για τον κορονοϊό πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Ειδικοί που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες ανάπτυξης των υποψήφιων εμβολίων για την Covid-19 δεν εκπλήσσονται από την ανακοίνωση της Pfizer, καθώς πιστεύουν ότι η εταιρεία δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο FDA μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή τη συλλογή δεδομένων για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στους εθελοντές.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στη γενέτειρα και των δύο, τη Θεσσαλονίκη, στις 28 Αυγούστου, σε φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Η απόφαση της Pfizer, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη βρει οπαδούς από την επιστημονική κοινότητα.

Ο δρ Ερικ Τόπολ, ειδικός κλινικών ερευνών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και μέλος των 60 επιστημόνων που απέστειλαν επιστολή στην φαρμακευτική εταιρεία να μη βιαστεί για την έγκριση του εμβολίου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Μπουρλά, αναφέρει ότι «πρόκειται για πραγματικά καλό νέο».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στελέχη της Pfizer τον έχουν διαβεβαιώσει ότι το BNT162b1 δεν θα αδειοδοτηθεί πριν από τις αμερικανικές εκλογές και η σημερινή ανακοίνωση «είναι μια απτή απόδειξη ότι η εταιρεία δεν θέλει να είναι μέρος καμιάς πολιτικής σκοπιμότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...