473
Ο Ντέρεκ Σόβιν πατά πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ | YouTube

Είκοσι φορές είπε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ο Τζορτζ Φλόιντ – μην σπαταλάς οξυγόνο του απάντησε ο Σόβιν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:03
Ο Ντέρεκ Σόβιν πατά πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ
|YouTube

Είκοσι φορές είπε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» ο Τζορτζ Φλόιντ – μην σπαταλάς οξυγόνο του απάντησε ο Σόβιν

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2020, 14:03

Τουλάχιστον 20 φορές είπε ο Τζορτζ Φλόιντ στον αστυνομικό που του πατούσε τον λαιμό επί οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Αυτό αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση του βίντεο από την κάμερα που είχε πάνω του ο δεύτερος από τους τέσσερις αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, πρώην (πλέον) αστυνομικός, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Φλόιντ, είπε στο θύμα να σταματήσει να φωνάζει και να μην μιλάει γιατί ξοδεύει το οξυγόνο του, και ενώ τον πίεζε με το γόνατό του στον λαιμό επί εννέα σχεδόν λεπτά.

Το υλικό δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα από τον δικηγόρο του Τόμας Λέιν, ενός από τους άλλους τρεις αστυνομικούς, που ήταν παρόντες στη σύλληψη.

Ο Φλόιντ μην μπορώντας να αναπνεύσει και ενώ χάνει σταδιακά τις αισθήσεις του, ακούγεται να λέει: «Μαμά σ’ αγαπώ. Πες στα παιδιά ότι τα αγαπώ. Είμαι νεκρός».

Η μητέρα του Φλόιντ πέθανε πριν από δύο χρόνια, ωστόσο στο βίντεο εκείνος ακούγεται να την επικαλείται και ζητάει αυτήν και τα παιδιά του πολλές φορές.

Ο Φλόιντ εκλιπαρούσε για βοήθεια καθώς ο αστυνομικός τον πίεζε στο έδαφος, σύμφωνα με το υλικό της κάμερας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της προσπάθειας του δικηγόρου να απορριφθούν από το δικαστήριο οι κατηγορίες της συναυτουργίας και συνέργειας σε δολοφονία που έχουν απαγγελθεί στον πελάτη του.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο δικηγόρος του Λέιν κατέθεσε σχετική αίτηση σε δικαστήριο της Μινεάπολης.

«Είμαι τελειωμένος, τελειωμένος. Είμαι κλειστοφοβικός. Πονάει το στομάχι μου. Πονάει ο λαιμός μου. Πονάω παντού. Χρειάζομαι νερό, παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε αστυνομικέ. Θα με σκοτώσεις φίλε], ακούγεται να λέει στο βίντεο ο Φλόιντ, απευθυνόμενος στον Σόβιν, που τον πίεζε με το γόνατό του.

«Τότε σταμάτα να μιλάς, σταμάτα να φωνάζεις. Σπαταλάς πολύ οξυγόνο μιλώντας», του απαντάει ο αστυνομικός.

Ο Φλόιντ ακούγεται να παρακαλεί τους αστυνομικούς την στιγμή που τον συλλαμβάνουν, να μην τον βάλουν στο περιπολικό γιατί ήταν κλειστοφοβικός και δυσφορούσε.

Ο 44χρονος Σόβιν, ο οποίος είναι λευκός, συνελήφθη στις 29 Μαΐου, τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του Φλόιντ. Δήλωσε αθώος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας δεύτερου βαθμού που του απαγγέλθηκε και απολύθηκε από το Σώμα.

Σε τρεις άλλους πρώην αστυνομικούς της Μινεάπολης, έναν λευκό, έναν μαύρο και έναν Αμερικανό ασιατικής καταγωγής, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συναυτουργία και συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ.

Σε κάποια στιγμή ένας από τους αστυνομικούς,ο Λέιν, προτείνει στον Σόβιν να γυρίσει τον Φλόιντ από την μια πλευρά του, σύμφωνα με το οπτικό υλικό.

«Οχι, θα μείνει σε αυτή την θέση όπως τον συλλάβαμε», απαντά ο Σόβιν.

Ο Φλόιντ είχε συλληφθεί επειδή πλήρωσε με ένα πλαστό 20δόλαρο σε κατάστημα μαναβικής. Η δολοφονία του προκάλεσε μία έκρηξη διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Αμερική και πολλές ακόμα χώρες, κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, οι οποίες συνεχίζονται ενάμισι μήνα αργότερα και παράλληλα μία σειρά από αλλαγές, θεσμικές και μη, στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...