226
Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις υποστηρικτών των Χούθι στη Σανάα | REUTERS/Khaled Abdullah

Επίθεση των Χούθι σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους κι ένα ελληνόκτητο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 09:57
Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις υποστηρικτών των Χούθι στη Σανάα
|REUTERS/Khaled Abdullah

Επίθεση των Χούθι σε τέσσερα πλοία, ανάμεσά τους κι ένα ελληνόκτητο

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 09:57

Επίθεση με τρεις βαλλιστικούς πυραύλους και drones δέχθηκε τη νύχτα της Δευτέρας ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν αμερικανικές πηγές, η επίθεση έγινε στο MV Cyclades ελληνικής ιδιοκτησίας με σημαία Μάλτας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε την πορεία του.

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για πλήγματα σε τρία ακόμη πλοία, ένα εμπορικό και δύο πολεμικά.

Οι επιθέσεις εναντίον πλοίων έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά οι Χούθι έβαζαν στόχο πλοία που θεωρούσαν ότι συνδέονται με το Ισραήλ αλλά πλέον στοχεύουν και πλοία που σχετίζονται με κάθε σύμμαχο του Ισραήλ -ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Την Κυριακή, αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν πέντε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, διότι κρίθηκε πως ήγειραν άμεση απειλή για πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, του συνασπισμού και εμπορικά σκάφη στην περιοχή.

Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι επιθέσεις τους έχουν αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτό αυξάνει τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...