822
O υφ. Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή - μια επίσης πρόφατη δήλωσή του ξεσήκωσε θύελλα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Αντιδράσεις για τη δήλωση Βαρτζόπουλου περί επιθετικού αρσενικού και θηλυκού που «είναι για άλλες δουλειές»

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 22:01
O υφ. Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σε πρόσφατη παρέμβασή του στη Βουλή - μια επίσης πρόφατη δήλωσή του ξεσήκωσε θύελλα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ

Αντιδράσεις για τη δήλωση Βαρτζόπουλου περί επιθετικού αρσενικού και θηλυκού που «είναι για άλλες δουλειές»

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 22:01

Πολιτικές διαστάσεις, εν μέσω προεκλογικής περιόδου άλλωστε, πήρε μια δήλωση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, η οποία είχε γίνει προ εβδομάδων αλλά ήρθε τώρα στην επιφάνεια της επικαιρότητας —και έτσι γίνεται πλέον το πολιτικό παιχνίδι: με φράσεις που διατυπώνονται σε άλλο πλαίσιο, αλλά αποκτούν άλλο πρόσημο καθώς οδεύουμε προς τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Διόλου τυχαίο ότι την απομάκρυνση του κ. Βαρτζόπουλου ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει τον υφυπουργό Υγείας.

Ολα ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες, όταν ο κ. Βαρτζόπουλος, μιλώντας σε εκπομπή του Livemedia, είχε, μεταξύ άλλων, αναφέρει υποστηρίζοντας την καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία»:

«Είχαμε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επειδή ακριβώς οι επιθετικοί χαρακτήρες δεν εκτονώνονται έξω, κλείνονται στο σπίτι και εκεί εκδηλώνουν την επιθετικότητά τους στις γυναίκες τους.

»Και λέω συνειδητά στις γυναίκες τους, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Είναι πιο επιθετικό γιατί αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Αρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό.

»Κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας πραγματικά έχει μια βιολογική βάση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, σημείωσε: «Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας».

Στο θέμα έσπευσε να αναφερθεί και ο Στέφανος Κασσελάκης που μεταξύ άλλων είπε, απευθυνόμενος, μέσω social media, στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κανένα “41%” δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την ΚΟ της ΝΔ».

ΠΑΣΟΚ: Ανατριχιαστικές και επικίνδυνες απόψεις

«Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου ότι “η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση” και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγ. Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του υφυπουργού της» σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διώξει άμεσα τον Δ. Βαρτζόπουλο

«Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση. Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!). Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις  τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί».

Στις δηλώσεις Βαρτζόπουλου αναφ’εριξλε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης: «Ακουσα πριν λίγο τις εξωφρενικές, τις αδιανόητες δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Και θυμήθηκα τις αστείες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι είναι “πολέμιος της Ακρας Δεξιάς”. Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου έρχονται από τις πιο σκοτεινές μέρες της ρατσιστικής ευγονικής και τους πιο ζοφερούς, ολοκληρωτικούς καιρούς της πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να τον αποπέμψει εδώ και τώρα και να απολογηθεί για την επιλογή του. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει».

Η απάντηση του Βαρτζόπουλου

Μετά την κριτική εναντίον του, ο κ. Βαρτζόπουλος προχώρησε σε ανάρτηση στα social media κάνοντας λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων».

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες.

Και για να μη ξεχνιόμαστε:

Πότε υπήρξε στο παρελθόν τόσο οργανωμένη προσπάθεια προστασίας της γυναίκας από την βία εναντίον της;

  • Νέες δομές υποδοχής της ΕΛΑΣ
  • Panic Button
  • Τηλεφωνική γραμμή sos
  • Δομές φιλοξενίας και υποστήριξης

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει στην πράξη τι πιστεύει!»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...