383
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 22:18
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πιερρακάκης: Στις 148 οι αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 22:18

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που τροποποιεί το πλαίσιο των παιδαγωγικών μέτρων, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση θεσνοθετεί μέρος των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη σε σχετική εκδήλωση νωρίτερα τον Απρίλιο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με το νέο πλαίσιο περί των παιδαγωγικών μέτρων να περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Εισάγεται η αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι (5) μέρες κατά περίπτωση, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν αποβολή από τα μαθήματα μιας (1) ή δύο (2) ημερών.
  • Εισάγεται το μέτρο της ωριαίας απομάκρυνσης, του αποκλεισμού από δράσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο καθώς και της αλλαγής τμήματος, που δεν προβλέπονταν στο ισχύον πλαίσιο.
  • Καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
  • Σε περίπτωση μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή επιβάλλεται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι πέντε (5) ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε εφαρμόζεται το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
  • Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία αποκατάστασης της δαπάνης για φθορά/καταστροφή, ολική ή μερική, που προκαλούν μαθητές σε σχολικά κτίρια, χώρους και παραρτήματα αυτών, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό εντός αυτών, την όποια είτε αναλαμβάνει να καταβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας ή ο ίδιος ο μαθητής, εάν είναι ενήλικος, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, αυτή βεβαιώνεται και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξής της.

Η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ίδια ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι μόλις δύο εβδομάδες αφότου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα, το stop-bullying.gov.gr δέχθηκε συνολικά 148 αναφορές.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανάρτησή του στα social media και ο αρμόδιος υπουργός.

«Στόχος μας στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι να προστατεύσουμε κάθε μαθήτρια και κάθε μαθητή από την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό. Συνεχίζουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας, ώστε κανένα παιδί να μην είναι μόνο του απέναντι σε περιστατικά bullying», τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...