431
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Μεγάλη Τρίτη | ΕRΤ/Web TV

Η συγγνώμη του Σωτήρη Τσιόδρα στους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 18:48
Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. τη Μεγάλη Τρίτη
|ΕRΤ/Web TV

Η συγγνώμη του Σωτήρη Τσιόδρα στους πολίτες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2020, 18:48

Εξαιρετικά αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.  «Εχουμε πλέον τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», τόνισε χαρακτηριστικά και παράλληλα ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο R0, δηλαδή ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 που είναι και το ζητούμενο και αυτό οφείλεται στα μέτρα.

«Είναι σημαντική στη διαμόρφωση των μέτρων η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων που βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνεται και είναι και αυτός ακόμη ένας παράγοντας που μας φέρνει πιο κοντά στη μείωση της έντασης των μέτρων.

«Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στη χώρα μας. Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του κορονοϊού και αν η σύγκριση δικαιολογεί τα «σκληρά μέτρα».

«Εδώ ήταν κάτι το διαφορετικό, μεταδιδόταν με μεγάλη ταχύτητα στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία. Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, δείχνουν ότι υπήρχε και εποχή που φτάσαμε τους 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους. Σε ένα μήνα, αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη συμπεριφέρθηκε σε 3,5 μήνες και με εμβόλιο. Μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει στις κοινωνίες. Η γρίπη είναι σημαντικός εχθρός και μας απασχολεί. Η θνητότητα ανά περίπτωση, επειδή όλα είναι εκτιμήσεις, εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει και η αξιοπιστία των αντισωμάτων δεν έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», απάντησε ο καθηγητής.

Συγγνώμη για τα «κακά νέα»

Συγκλονιστικός για μία ακόμη φορά, ο Σωτήρης Τσιόδρας ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει  συγγνώμη από τους πολίτες για τη θλίψη που προκαλούν τα νέα που δίνει καθημερινά κατά την επίσημη ενημέρωση που γίνεται στο υπουργείο Υγείας.

«Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω και μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω, όπως κι εγώ έτσι και εσείς, είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες ακόμη ίσως και σύγχυση. Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για εμένα το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν, πώς ετοιμαστήκαμε καλύτερα για το μέλλον και πως με τη συνεργασία όλων γλιτώσαμε τα χειρότερα με αυτό τον δύσκολο ομολογουμένως τρόπο», κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...