484
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων την ώρα που ανακοινώνουν τις κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου | Reuters

Ο Τραμπ παραπέμπεται για παρεμπόδιση του Κογκρέσου και κατάχρηση εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 17:56
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων την ώρα που ανακοινώνουν τις κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου
|Reuters

Ο Τραμπ παραπέμπεται για παρεμπόδιση του Κογκρέσου και κατάχρηση εξουσίας

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2019, 17:56

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν επίσημα τις κατηγορίες κατά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως αναφέρει το Politico, κατηγορούν τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση του Κογκρέσου με τους ηγέτες τους να αναφέρουν ότι ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο τόσο τις αμερικανικές εκλογές όσο και την εθνική ασφάλεια όταν στις 25 Ιουλίου του 2019 ζήτησε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να διεξάγει έρευνα κατά του αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν και του γιου του.

Η πλήρης Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει τις κατηγορίες ή τα άρθρα της παραπομπής αυτή τη βδομάδα.

O πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, Τζέρι Νάντλερ, δήλωσε ότι ο Τραμπ «θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου».

«Δεν είναι κάτι που κάνουμε με ελαφριά καρδιά αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να προστατεύσουμε το σύνταγμα μας και τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού. Και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι κανένας, ούτε ακόμα και ο πρόεδρος, δεν είναι υπεράνω του νόμου» υπογράμμισε.

Άμεση ήταν φυσικά η αντίδραση του Τραμπ μέσω Twitter.

«Το να παραπέμπεις έναν Πρόεδρο που έχει αποδείξει μέσω των αποτελεσμάτων του, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ίσως της ισχυρότερης οικονομίας στην ιστορία της χώρας μας, ότι έχει μία από τις πιο επιτυχημένες προεδρίες όλων των εποχών και το σημαντικότερο, που δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, είναι η τεράστια πολιτική τρέλα!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Γιατί παραπέμπεται ο πρόεδρος

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να ξεκινήσει διαδικασία με στόχο την παραπομπή του Τραμπ επικεντρώνεται στην απόφασή του προέδρου να παρακρατήσει στρατιωτική βοήθεια που προοριζόταν για την Ουκρανία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στον Ζελένσκι να ερευνήσει τον γιο του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, του βασικού του αντιπάλου από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν, ότι ο Μπάιντεν σταμάτησε τη δίωξη και πολύ άνθρωποι θέλουν να μάθουν γι΄αυτό. Ό,τι μπορείς να κάνεις με τον Γενικό Εισαγγελέα θα ήταν τέλειο. Ο Μπάιντεν γύριζε και καυχιόταν ότι σταμάτησε τη δίωξη γι’ αυτό αν μπορείς να το ψάξεις», λέει ο Τραμπ στον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι απαντά ότι γνωρίζει την υπόθεση και ότι ο ο επόμενος Γενικός Εισαγγελέας θα είναι 100% δικός του.

«Αυτός ή αυτή θα διερευνήσουν την κατάσταση, ειδικά στην εταιρεία που ανέφερες. Το ζήτημα της έρευνας της υπόθεσης είναι για την ακρίβεια να διασφαλίσουμε την επανάκτηση της ειλικρίνειας έτσι θα το φροντίσουμε και θα εργαστούμε για τη διερεύνηση».

Όταν έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ο Τραμπ διέταξε την αναστολή της καταβολής στρατιωτικής βοήθειας -ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων- στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση, ως μέσο πίεσης για την διεξαγωγή της έρευνας κατά του Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...