410
|

Η Πελόζι ανακοίνωσε την παραπομπή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 16:37

Η Πελόζι ανακοίνωσε την παραπομπή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2019, 16:37

Σε περιδίνηση βρίσκεται πλέον η αμερικανική πολιτική μετά την ανακοίνωση, το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νάνσι Πελόζι, εμβληματική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Τραμπ, ο οποίος ελέγχεται για τους χειρισμούς του στο θέμα της Ουκρανίας: ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας κατηγορείται ότι ζητούσε από τον ουκρανό ομόλογό του να ερευνήσει πολιτικούς του αντιπάλους, όπως τον γιο του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, και σε αντάλλαγμα θα προσέφερε στο Κίεβο αμερικανική στρατιωτική βοήθεια (εδώ).

«Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο Τραμπ δεν τους άφησε άλλο περιθώριο από το να τον παραπέμψουν.

«Ο πρόεδρος έκανε κατάχρηση εξουσίας για το δικό του πολιτικό όφελος και εις βάρος της εθνικής μας ασφάλειας» προσέθεσε σε ένα μήνυμά της από το Καπιτώλιο.

Η έρευνα για τις ενέργειες του 45ου προέδρου των ΗΠΑ θα μετατεθεί πλέον στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία. Εκεί θα καταθέσουν ξανά οι μάρτυρες που έχουν ήδη μιλήσει στο Κογκρέσο, αλλά και πιθανόν άλλοι. Ακόμα και αν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και τον αθωώσουν, η παραπομπή του προέδρου είναι μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ιδίως μάλιστα καθώς γίνεται έναν χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές.

O Τραμπ μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ αμερικανών προέδρων που έχουν αντιμετωπίσει τον πέλεκυ και την ντροπή της απειλής του «impeachment».

Το 1868 ο Αντριου Τζόνσον παραπέμφθηκε για την αντικανονική απομάκρυνση ενός υπουργού. Στη δίκη απαλλάχθηκε γιατί δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία. Ο Ρίτσαρντ Νίξον το 1973 θα ήταν ο δεύτερος, αλλά παραιτήθηκε προτού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες –ή καλύτερα, παραιτήθηκε ακριβώς για να μην προχωρήσει η δίωξή του για το Γουότεργκεϊτ– και αργότερα του δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ, έναν πολιτικό που ο ίδιος είχε επιλέξει για να τον διαδεχθεί. Το 1999 ο Μπιλ Κλίντον παραπέμφθηκε για ψευδορκία και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης στην περιβόητη υπόθεση Μόνικα Λιουίνσκι.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της Πελόζι, ο Τραμπ με μηνύματά του –πού αλλού;– στο Twitter, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «έχουν τρελαθεί» και ότι ενώ δεν έχουν στοιχεία εναντίον του αυτό μοιάζει να μην έχει σημασία.

«Συνεπώς εγώ λέω, εάν πρόκειται να με παραπέμψετε, κάντε το τώρα, γρήγορα ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...