242
Ο Πέδρο Σάντσεθ σε προεκλογική εκδήλωση στη Σεβίλλη την περασμένη Πέμπτη | REUTERS/Javier Barbancho

Νέο πολιτικό αδιέξοδο εν όψει στην Ισπανία: Υποχωρεί ο Σάντσεθ, τρίτο τo Vox

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 02:07
Ο Πέδρο Σάντσεθ σε προεκλογική εκδήλωση στη Σεβίλλη την περασμένη Πέμπτη
|REUTERS/Javier Barbancho

Νέο πολιτικό αδιέξοδο εν όψει στην Ισπανία: Υποχωρεί ο Σάντσεθ, τρίτο τo Vox

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2019, 02:07

Σκηνικό ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου με παράλληλη αναδιάταξη του ιδεολογικού χάρτη της Ισπανίας περιγράφει η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση εν όψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα, Σοσιαλιστικό Εργατικό (PSOE) και Λαϊκό Κόμμα (PP) παραμένουν σε ηγεμονική θέση αλλά χωρίς δυνατότητα αυτοδυναμιών, τα δύο νέα που προέκυψαν από την κρίση —Podemos και Ciudadanos— υποχωρούν, ενώ νέος «παίκτης» αναδεικνύεται το ακροδεξιό-εθνικιστικό Vox.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της εταιρείας 40Db, που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας El Pais, μια εβδομάδα προτού οι Ισπανοί (ξανά)πάνε στις κάλπες.

Το PSOE του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προηγείται μεν στην πρόθεση ψήφου ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου, προβλέπεται όμως να χάνει δύο έδρες εν σχέσει με την κοινοβουλευτική του δύναμη που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, αποτυγχάνοντας έτσι για άλλη μία φορά να επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 121 έδρες (από 123 τον Απρίλιο) και καμία από τις ευρύτερες παρατάξεις της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς δεν συγκεντρώνουν ικανή δύναμη εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση, το ακροδεξιό κόμμα Vox φέρεται να αυξάνει την κοινοβουλευτική του δύναμη σε 46 έδρες (από 24 τον Απρίλιο) και να μετατρέπεται στην τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.

Η έρευνα της 40Db πιστώνει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) 91 έδρες (από 66 τον Απρίλιο), ενώ οι κεντροδεξιοί Ciudadanos κατακρημνίζονται από τις 57 έδρες τον Απρίλιο στις 14.

Πτωτικά κινούνται επίσης και οι αριστεροί Podemos, που από τις 42 έδρες του Απριλίου, υποχωρούν στις 31.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...