402
Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ την Παρασκευή στο Ντε Μόινς της Αϊόβα. Λίγο μετά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εκστρατεία | REUTERS/Eric Thayer

Next time: Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ εγκαταλείπει τον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 09:11
Ο Μπέτο Ο' Ρουρκ την Παρασκευή στο Ντε Μόινς της Αϊόβα. Λίγο μετά ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την εκστρατεία
|REUTERS/Eric Thayer

Next time: Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ εγκαταλείπει τον αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2019, 09:11

Οταν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών (εδώ) είχε αναγνωριστεί απ’ όλους ως μια ελπίδα του κόμματος να ανακάμψει μετά το σοκ της ήττας από τον Ντόναλντ Τραμπ: νεαρός, ιδίως σε σύγκριση με τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπέρνι Σάντερς, γοητευτικός, με ανατρεπτικό τρόπο προεκλογικών εκστρατειών και Τεξανός, δηλαδή ικανός να διεμβολίσει τα προνομιακά πεδία των Ρεπουμπλικανών στον αμερικανικό Νότο. Ομως το όνειρο του Μπέτο Ο’ Ρουρκ τελείωσε. Ο 47χρονος πρώην βουλευτής ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ως αιτία για την αποχώρησή του επικαλέστηκε την αδυναμία του να βρει την αναγκαία χρηματοδότηση για να συνεχίσει την εκστρατεία του και εμφανίστηκε ενωτικός, πράγμα που, όπως εκτιμούν αναλυτές, ίσως να παίξει ρόλο στο μέλλον, είτε με μια νέα υποψηφιότητά του το 2024, είτε ακόμα και με μια υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία τώρα. Σε κάθε περίπτωση είπε ότι θα ξαναδιεκδικήσει μια θέση στη Γερουσία στο Τέξας το 2022…

«Οι υπηρεσίες μου προς την χώρα δεν θα είναι ως υποψήφιος, ούτε ως διεκδικητής. Το να το παραδεχθώ τώρα είναι προς το συμφέρον όσων συμμετέχουν στην εκστρατεία μου. Είναι προς το συμφέρον του κόμματος στην προσπάθειά μας να ενωθούμε γύρω από έναν διεκδικητή της προεδρίας. Και είναι προς το συμφέρον της χώρας», τόνισε ο Ο’Ρουρκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ο’Ρουρκ εμφανίστηκε με εμφατικό τρόπο στα πολιτικά πράγματα των ΗΠΑ στις μεσοεκλογές του Νοεμβρίου 2018, όταν έχασε στο νήμα τη μάχη (εδώ) για να εκλεγεί γερουσιαστής στο Τέξας, πολιτεία όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πανίσχυρο και οι υποψήφιοί του κάνουν συνήθως περίπατο. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, έκανε το επόμενο βήμα και έβαλε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, φιγουράροντας ως μια λευκή και τεξανή εκδοχή του Μπαράκ Ομπάμα. Ενας χαρισματικός υποψήφιος που φωτογραφίζεται από την Ανι Λίμποβιτς στο εξώφυλλο του Vanity Fair, ενώ την ίδια ώρα μιλάει σε μικρές συγκεντρώσεις επάνω σε τραπέζια με ένα μικρόφωνο και κάνει «πόρτα – πόρτα» προεκλογική εκστρατεία (εδώ).

Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδείχτηκε πιο σκληρή. Ο Ο’ Ρουρκ δεν ξεπέρασε μονοψήφια ποσοστά δημοτικότητας απέναντι στους «τρεις μεγάλους», την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, τον Μπέρνι Σάντερς και τον Τζο Μπάιντεν και έτσι οι δωρεές προς την προεκλογική του εκστρατεία άρχισαν να μειώνονται. Ετσι αποσύρθηκε, ενώ απομένουν δύο μήνες για τις πρώτες προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ, αφήνοντας την κούρσα με 17 υποψήφους αλλά και μια παρακαταθήκη για το (εγγύς) μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...