484
Περιχαρείς ο Νάιτζελ Φάρατζ και οι συνεργάτες του πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα | REUTERS/Hannah McKay

Εκλογική «σφαγή» για Μέι και Κόρμπιν, θριαμβευτής ο Φάρατζ που ζητά πιο έντονα Brexit

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 11:01
Περιχαρείς ο Νάιτζελ Φάρατζ και οι συνεργάτες του πανηγυρίζουν το αποτέλεσμα
| REUTERS/Hannah McKay

Εκλογική «σφαγή» για Μέι και Κόρμπιν, θριαμβευτής ο Φάρατζ που ζητά πιο έντονα Brexit

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2019, 11:01

Οι ανεπιθύμητες για την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ευρωεκλογές, τις οποίες η Βρετανία αναγκάστηκε να διεξαγάγει για να εκπροσωπηθεί μόνο για λίγους μήνες στο Ευρωκοινοβούλιο, φέρνουν καταλυτικές αλλαγές στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην τελική κατάληξη της περιπέτειας του Brexit.

Με την πρωθυπουργό υπό παραίτηση, η κυβέρνηση πρέπει να βρει ένα τρόπο για να ξεκαθαρίσει το χάος που έχουν φέρει οι συνεχείς αποτυχίες να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο ένα οποιοδήποτε σχέδιο για το Brexit.

Τα δύο μεγάλα κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, περιορίστηκαν σε φτωχά ποσοστά, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε την ανάδυση ενός – ευκαιριακού ή όχι, θα το δείξει ο καιρός – κόμματος που βασίζεται ακριβώς πάνω στην υπόσχεση να υλοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ, έστω και χωρίς συμφωνία.

Το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ κέρδισε σε κάθε περιοχή στη Βρετανία, εκτός από το Λονδίνο, που το 2016 ήταν ένα από τα «νησιά» του Remain σε μια θάλασσα περιφερειών υπέρ της εξόδου. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες πέτυχαν το καλύτερο αποτέλεσμα ευρωεκλογών στην ιστορία τους, όπως και οι Πράσινοι.

Με τα ως τώρα αποτελέσματα, το νεότευκτο κόμμα του Brexit καταλαμβάνει 28 έδρες στην Ευρωβουλή με ποσοστό 33,3% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 15 έδρες (μία περισσότερη από το 2014) και ποσοστό 20,9% (+14,0).

Ενας από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές του Brexit Party είναι και ο Νάιτζελ Φάρατζ που μάλιστα ζητά και θέση στη διαπραγματευτική ομάδα ενώ προετοιμάζεται για βουλευτικές εκλογές.

Μόλις στην τρίτη θέση οι Εργατικοί με 10 έδρες (8 λιγότερες) με 14,6% (-11,3%), ενώ ακολουθούν οι οι Πράσινοι 7 έδρες (+4) με 12,5% (+4,2).

Καταποντισμένοι στο 8,8% οι Συντηρητικοί με τρεις έδρες (δηλαδή 15 λιγότερες) με ποσοστό που συρρικνώθηκε κατά 15,8%.

Το ουαλικό Plaid Cymru έχει 1 έδρα και ποσοστό 1% (+0,3), το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, καμία έδρα και ποσοστό 3,6% (+1,1), το φιλοευρωπαϊκό κόμμα Change UK και το UKIP καμία έδρα με ποσοστά 3,6% και 3,5% (−25,6), αντίστοιχα.

Πάντως το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP) διατηρεί την πρωτιά στην περιοχή, με το κόμμα του Brexit να έπεται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο Τζέρεμι Κόρμπιν όσο και η Τερέζα Μέι υπέστησαν ήττες στις εκλογικές τους περιφέρειες, στο Ισλινγκτον του Λονδίνου και στο Μέιντενχεντ αντίστοιχα, με τους μεν Εργατικούς να χάνουν από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Συντηρητικούς να τερματίζουν τρίτοι στην περιφέρεια της Μέι.

Εκλογές ή δημοψήφισμα;

Ηδη, αργά την Κυριακή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον βρετανικό λαό να εκφραστεί για το Brexit, είτε μέσω βουλευτικών εκλογών είτε μέσω ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Με τους Συντηρητικούς να αποσυντίθενται και να είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν και το κοινοβούλιο να βρίσκεται σε αδιέξοδο, αυτό το θέμα θα πρέπει να τεθεί εκ νέου στον λαό», επισήμανε. Ωστόσο η επίδοση του κόμματός του δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Βινς Κέιμπλ που θεωρεί ότι το κόμμα του καταγράφεται ως η «ισχυρότερη φωνή του Remain». Υπόσχεται ακόμη ότι «θα αντισταθούμε για εσάς και θα συνεχίσουμε την καμπάνια για να σταματήσουμε το Brexit».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...