377
Ο Τζάστιν Αμας μιλά σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο | REUTERS

Ρεπουμπλικανός βουλευτής στις ΗΠΑ ζητεί την αποπομπή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2019, 13:50
Ο Τζάστιν Αμας μιλά σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο
|REUTERS

Ρεπουμπλικανός βουλευτής στις ΗΠΑ ζητεί την αποπομπή του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2019, 13:50

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επέδειξε μια συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στην “αποπομπή” του», δήλωσε το Σάββατο, ο Ρεπουμπλικανός Τζάστιν Αμας, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, και έγινε έτσι, ο πρώτος ρεπουμπλικανός βουλευτής που ζητεί την καθαίρεση του αμερικανού προέδρου.

Ο 39χρονος βουλευτής που εκλέγεται στο Μίσιγκαν επίσης κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ ότι «σκόπιμα» παραπλανά τον κόσμο όσον αφορά το περιεχόμενο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016.

Σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter, o συντηρητικός βουλευτής τονίζει ότι «λίγα μέλη του Κογκρέσου διάβασαν την έκθεση Μόλερ» που αναφέρει «πολλά δείγματα συμπεριφορών», τα οποία που μπορεί να αντιστοιχούν στον χαρακτηρισμό «παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ένα πρόσωπο που δεν θα ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να κατηγορηθεί με βάση αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία», τόνισε.

«Σε αντίθεση με την περιγραφή του υπουργού Μπαρ, η έκθεση Μόλερ αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος Τραμπ έλαβε μέτρα και είχε μια συμπεριφορά που παραπέμπουν στην αποπομπή», πρόσθεσε ο Αμας, ο οποίος προέρχεται από το Tea Party.

Οι δηλώσεις αυτές προχωρούν ακόμη πιο μακριά από αυτές της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, που είναι μέλη του Κογκρέσου.

Η Δημοκρατική Ράσιντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, μέλος του Κογκρέσου, προέτρεψε αμέσως τον Αμάς να βάλει «τη χώρα πάνω από το κόμμα» και να συνυπογράψει πρόταση για την αποπομπή του προέδρου.

Στην έκθεση των περίπου 450 σελίδων, ο Ρόμπερτ Μόλερ απαλλάσσει τον Τραμπ από υποψίες για συνωμοσία με τη Μόσχα, αλλά αναφέρει περίπου 10 περιπτώσεις πιέσεων που ασκήθηκαν από τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο επί της έρευνας.

Θεωρώντας ότι έχει αθωωθεί τελείως, ο Τραμπ δεν σταματά να καταγγέλλει ένα «κυνήγι μαγισσών».

Κάποιοι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμούν ότι ορισμένα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι ο πρόεδρος «παρακώλυσε το έργο της δικαιοσύνης», όπως, για παράδειγμα, η γερουσιαστής και υποψήφια για την προεδρία Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ζητεί την αποπομπή του Τραμπ.

Ομως, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι είναι πιο προσεκτική, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να διχάσει βαθιά τη χώρα.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών φοβούνται μήπως η εκκίνηση της διαδικασίας αποπομπής του προέδρου υπονομεύσει τις πιθανότητες εκλογής Δημοκρατικού προέδρου στις εκλογές του 2020, ιδίως από τη στιγμή, που δεν έχει ελπίδα να υπερψηφιστεί από τη ρεπουμπλικανική στην πλειοψηφία της Γερουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...