268
O Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο | Reuters

Ο Τραμπ απαγόρευσε να δοθεί η έκθεση Μόλερ στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 18:48
O Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη εκδήλωση στο Λευκό Οίκο
|Reuters

Ο Τραμπ απαγόρευσε να δοθεί η έκθεση Μόλερ στο Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 18:48

Σε μια αναμενόμενη εξέλιξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το εκτελεστικό προνόμιό του για το σύνολο της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ αλλά και του υποκείμενου ερευνητικού υλικού που την συνοδεύει, απαγορεύοντας να φτάσει μέχρι το Κογκρέσο και κλιμακώνοντας τη σύγκρουσή του με τους Δημοκρατικούς στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μια επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Επιτροπής, τον Δημοκρατικό Τζέραλντ Νάντλερ.

Η Επιτροπή επρόκειτο την Τετάρτη να ψηφίσει για να παραπέμψει τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο, επειδή δεν συμμορφώθηκε με την κλήτευση να της παραδώσει το πλήρες κείμενο της έκθεσης του Μόλερ, χωρίς περικοπές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε αμέσως μετά ότι η κυβέρνηση απορρίπτει τις «παράνομες», όπως τις χαρακτήρισε, αξιώσεις των Δημοκρατικών του Κογκρέσου.

«Οι Αμερικανοί βλέπουν καθαρά ότι οι απεγνωσμένοι ελιγμοί του Τζέρι Νάντλερ στοχεύουν να τους αποσπάσουν την προσοχή από τις ιστορικές επιτυχίες του προέδρου Τραμπ», είπε η Σάντερς.

«Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης θα ανταποκριθούν στις παράνομες αξιώσεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και άλλα μέλη της κυβέρνησης έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το λεγόμενο «εκτελεστικό προνόμιό» τους για να μην ανταποκριθούν στις κλητεύσεις και σε άλλες παρεμβάσεις της νομοθετικής ή της δικαστικής εξουσίας.

Παραπομπή Μπαρ

Έπειτα από την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ να παραδώσει την πλήρη, χωρίς περικοπές, έκθεση του ειδικού εισαγγελέα, οι Δημοκρατικοί ζήτησαν την παραπομπή του για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

Ο υπουργός είχε ήδη αθετήσει μια πρώτη προθεσμία που του είχε θέσει η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Η διαδικασία μπορεί να φέρει τον Μπαρ ενώπιον αστικού δικαστηρίου, με πιθανή επιβολή προστίμων μέχρι και φυλάκιση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...