247
Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στις αμβλώσεις | REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Και το Μιζούρι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων σχεδόν χωρίς εξαίρεση

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 11:12
Διαδήλωση υπέρ του δικαιώματος στις αμβλώσεις
|REUTERS/Joshua Roberts/File Photo

Και το Μιζούρι υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων σχεδόν χωρίς εξαίρεση

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2019, 11:12

Το κοινοβούλιο του Μιζούρι ενέκρινε την Παρασκευή έναν πολύ περιοριστικό νόμο για τις αμβλώσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα συντηρητικών Πολιτειών του Νότου, όπως η Αλαμπάμα και η Τζόρτζια.

Ο νόμος απαγορεύει στους γιατρούς να κάνουν αμβλώσεις μετά την όγδοη εβδομάδα της κύησης και προβλέπει ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών σε όσους τον παραβούν. Δεν εξαιρούνται ούτε οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης από βιασμό ή αιμομιξία, δίνεται όμως η δυνατότητα να τερματιστεί η κύηση εφόσον κινδυνεύει η υγεία της μητέρας.

Ο νόμος θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί τώρα από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μάικ Πάρσον, σφοδρό πολέμιο των αμβλώσεων, ο οποίος πρόσφατα επαιρόταν στο Twitter ότι μείωσε τις αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολιτεία του από τις 20.000 στις 3.000.

Εκτιμάται ότι ο νόμος θα ακυρωθεί πολύ γρήγορα από τα δικαστήρια γιατί είναι αντίθετος με την εμβληματική απόφαση που έλαβε το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο, όταν νομιμοποίησε το δικαίωμα στην άμβλωση στην υπόθεση Roe vs Wade.

Ωστόσο ο στόχος των Αρχών του Μιζούρι, είναι ακριβώς αυτός. Να ασκήσουν έφεση ώστε να φτάσει η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την ελπίδα ότι η συντηρητική πλειοψηφία του θα ανατρέψει την απόφαση του 1973. Με την ίδια λογική υιοθετήθηκαν πρόσφατα και παρόμοιοι νόμοι στην Αλαμπάμα, το Οχάιο, το Κεντάκι, το Μισισίπι και την Τζόρτζια.

Στην Αλαμπάμα απαγορεύονται όλες οι αμβλώσεις, εκτός και αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και οι γιατροί που θα παραβούν τον νόμο απειλούνται με ποινές κάθειρξης από 10 (αν ενεργήσουν προπαρασκευαστικά για την άμβλωση) μέχρι και 99 χρόνια (αν την ολοκληρώσουν).