599
Η Ρίκα Βαγιάνη παρουσιάζοντας το 2017 εκδήλωση του Ποταμιού | SOOC

Αντίο, Ρίκα Βαγιάνη

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 11:35
Η Ρίκα Βαγιάνη παρουσιάζοντας το 2017 εκδήλωση του Ποταμιού
|SOOC

Αντίο, Ρίκα Βαγιάνη

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 11:35

Η Ρίκα Βαγιάνη, δημοσιογράφος, ηθοποιός, παρουσιάστρια, η δική μας Ρίκα καθώς αρθρογραφούσε τακτικά στο Protagon από τις πρώτες του μέρες, δεν είναι πια εδώ. Αφησε σήμερα την τελευταία της πνοή σε ηλικία μόλις 56 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο του πνεύμονα – νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο «Ερρίκος Ντυνάν», δίνοντας μια άνιση μάχη.

Η Ρίκα ήταν όμορφη και ακομπλεξάριστη, ένα πνεύμα αδάμαστο, φρέσκο και οξυμένο. Τα κείμενά της στο Protagon, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 2009, δεν πέρασαν ποτέ απαρατήρητα. Προκάλεσαν άλλοτε συγκίνηση και άλλοτε αντιδράσεις. Τελευταίο της ήταν ένας αποχαιρετισμός στον Λέοναρντ Κοέν· «δεν θα φοβάμαι πια τα ονόματα και θα ξέρω πως ο πρώτος έρωτας έχει τη γεύση του θανάτου και ο τελευταίος, επίσης, πιο αδυσώπητος κι από τον πρώτο» έγραφε… Το πρώτο της ήταν αρκούντως αυτοσαρκαστικό –ένα άλλο σήμα κατατεθέν της– και ο τίτλος χαρακτηριστικός: «Η ζωή μου ως Νούμερο».

Το όνομά της ήταν Μαρίκα Ζούλα (αλλά όλοι την ήξεραν ως Ρίκα Βαγιάνη). Ηταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου. Γεννήθηκε στο Παγκράτι το 1962 και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου το 1982.

Λίγοι ξέρουν πώς προέκυψε το όνομα Βαγιάνη: είναι τα αρχικά από το όνομα της μητέρας της Βαρβάρας και του δεύτερου γάμου της με τον αθλητικογράφο Γιάννη Διακογιάννη που ως πατριός της τη μεγάλωσε σαν κόρη του.

Ηδη από το 1979 άρχισε να εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Επαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σίριαλ όπως το «Μινόρε της Αυγής».

Παράλληλα είχε ήδη αρχίσει και τη δημοσιογραφία σε περιοδικά και εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Διετέλεσε αρχικά συντάκτης και στη συνέχεια διευθύντρια σύνταξης στα περιοδικά «Cosmopolitan» και «Colt», ενώ αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Ενα» «Και», «Τέταρτο» και από το 1994 με καθημερινή στήλη στην Απογευματινή και από το 2005 στο Εθνος.

Στην τηλεόραση αρχικά δούλεψε σαν ηθοποιός και από το 1986 ως παρουσιάστρια και δημοσιογράφος. Εχει παρουσιάσει πολλές εκπομπές στο Μega, το Star, το Seven Χ, το Κανάλι 5 και από το 1997 άρχισε τη συνεργασία της με την ΕΡΤ στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012.

Επίσης έχει γράψει και δύο παιδικά βιβλία.

Η πολιτική και το Ποτάμι

Το 2015 είχε δοκιμάσει την πολιτική κατεβαίνοντας υποψήφια στον νομό Μαγνησίας με το Ποτάμι. Είχε συστηθεί μάλιστα στους ψηφοφόρους στους ψηφοφόρους της με ένα κείμενο χαρακτηριστικό του ύφους της:

«Γενήθηκα στην Αθήνα το 1962. Είμαι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχω απασχοληθεί ως ηθοποιός σε πρώτη φάση, στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Παράλληλα, από το 1979 ως το 2012 εργάστηκα χωρίς διακοπή στην έντυπη, ηλεκτρονική και ψηφιακή δημοσιογραφία. Εχω εκδώσει δύο βιβλία για παιδικές ηλικίες. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά, είμαι παντρεμένη και έχω ένα γιο, τον Οδυσσέα Στεφανή.

» Είναι μεγάλη μου τιμή που το Ποτάμι με συμπεριέλαβε στη λίστα των υποψηφίων της Μαγνησίας. Είμαι “υιοθετημένο παιδί” της περιοχής, όπου από το 2002 περνώ μεγάλα διαστήματα του χρόνου μαζί την οικογένειά μου. Επιπλέον, ίσως και ισχυρότερο κριτήριο για την ένταξή μου στην ομάδα των συνυποψηφίων μου, είναι η ενασχόλησή μου -λόγω εντοπιότητος- με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νησιωτική Μαγνησία, ζητήματα που εμποδίζουν ένα διαμάντι της Ελλάδας να λάμψει όπως του πρέπει και να πάρει την αξία που του αντιστοιχεί. Επιπλέον, ως μητέρα ενός αγοριού που έχει βαθιές ρίζες, προγονική ιστορία, αλλά και (ελπίζω) επαγγελματικό και κοινωνικό μέλλον στενά συνδεδεμένο με τη Μαγνησία, έχω ακόμα περισσότερους λόγους να βρίσκομαι στην εκλογική αυτή περιφέρεια, και πολύ μεγάλα γκάζια για να διαδώσω το απλό μήνυμα “Τώρα Ποτάμι”- αφού τα δοκιμάσαμε όλα…»

Δεν είχε εκλεγεί.

Η Ρίκα Βαγιάνη ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Στεφανή. Τον γιο της τον λένε Οδυσσέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...