272
O Βαρουφάκης με τον Ντάισελμπλουμ τη μέρα του «γουάου» και της ρήξης. Η συνέχεια γνωστή... | SOOC

«Ετοιμαζόμασταν για καθαρή έξοδο από το 2014, αλλά ήρθε ο Βαρουφάκης»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 10:04
O Βαρουφάκης με τον Ντάισελμπλουμ τη μέρα του «γουάου» και της ρήξης. Η συνέχεια γνωστή...
|SOOC

«Ετοιμαζόμασταν για καθαρή έξοδο από το 2014, αλλά ήρθε ο Βαρουφάκης»

Protagon Team Protagon Team 7 Αυγούστου 2018, 10:04

Οχι ότι δεν το υποψιαζόμασταν αλλά αυτά που δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ESM, Καλίν Ανεβ Γιάνσε, είναι μια ακόμα επιβεβαίωση για το πόση ζημιά προκάλεσε στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Γιάνσε έκανε λόγο για μία «δύσκολη περίοδο» επί Βαρουφάκη και υποστήριξε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) ήδη από το 2014, εργαζόταν για μια «καθαρή έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές. Αλλά…

«Η περίοδος Βαρουφάκη ήταν πολύ δύσκολη για την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάνσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ολλανδίας και συνέχισε:

«Οταν έγινε υπουργός Οικονομικών τα πράγματα πήγαιναν αρκετά καλά για την Ελλάδα. Το 2014 εργαζόμασταν για μια “καθαρή έξοδο”. Θέλαμε να βγουν από το πρόγραμμα χωρίς δάνειο. Αλλά όταν έγινε υπουργός, ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Προσπάθησε να μην προσαρμοστεί με όλες τις προϋποθέσεις που είχε βάλει ο ESM και το ΔΝΤ. Αυτό κόστισε αρκετά χρήματα στην Ελλάδα. Δυστυχώς, την έστειλε πίσω αρκετά χρόνια».

«Πιστεύω ότι όσα έκανε δεν ήταν καλά για τους έλληνες πολίτες» πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ESM, απαντώντας στην ερώτηση αν θυμάται με χαρά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

O Καλίν Ανεβ Γιάνσε, γενικός γραμματέας του ESM

Ο ESM είναι κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους. Και ο Γιάνσε, ερωτηθείς αν η εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ είναι «το τέλος της ιστορίας» απάντησε:

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αν η Ελλάδα υλοποιεί όλες τις προϋποθέσεις στο μέλλον. Τα δάνειά μας “τρέχουν” μέχρι το 2060. Οπότε τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...