431
Ο τούρκος πρόεδρος (και πρώην ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής) στο νέο γήπεδο της Μπασάκσεχιρ, το 2014 | Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Ενα Euro (2024) για τον… «ιμάμη Μπεκενμπάουερ»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 18:15
Ο τούρκος πρόεδρος (και πρώην ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής) στο νέο γήπεδο της Μπασάκσεχιρ, το 2014
|Recep Tayyip Erdoğan/Facebook

Ενα Euro (2024) για τον… «ιμάμη Μπεκενμπάουερ»

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2018, 18:15

Καλώς ή κακώς, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αποτελεί μια αθλητική διοργάνωση που κάθε χώρα θα ήθελε να φιλοξενήσει. Ανεξάρτητα από το εάν θα επωφεληθεί πραγματικά ή μη. Αλλά δεδομένου ότι το 2020 συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη θέσπιση του περίφημου Euro, πράγμα που σημαίνει ότι τότε οι αγώνες θα διεξαχθούν σε δώδεκα πόλεις, δώδεκα διαφορετικών χωρών της ευρύτερης ευρωπαϊκής επικράτειας, οι πιθανοί, μελλοντικοί και αποκλειστικοί, διεκδικητές της βαρύτιμης διοργάνωσης έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους αγώνες του 2024.

Και τα φαβορί είναι δύο, υποστηρίζουν οι ειδήμονες, η Τουρκία και η Γερμανία. Αλλά παρά τα όποια, πολλά, ανοιχτά ζητήματα όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας, μεταξύ όλων των άλλων, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάποιους άσους στο μανίκι ώστε να διεκδικήσει την κατεξοχήν ευρωπαϊκή αθλητική οργάνωση. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει η Ντόιτσε Βέλε σε εκτενές ρεπορτάζ της, επισημαίνοντας, αρχικά, ότι τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος της Τουρκίας έδωσε εντολή για την ανακατασκευή ή την ανέγερση περί των τριάντα, συνολικά, σταδίων.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι η σχέση του Ερντογάν με το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερη -υπενθυμίζουν οι Γερμανοί- καθώς υπήρξε και ο ίδιος ημι-επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Σήμερα, οπότε, ο αποκαλούμενος, εκείνα τα χρόνια από τους συμπαίκτες του, «ιμάμης Μπεκενμπάουερ» επιδιώκει να φιλοξενήσει, επιτέλους, η χώρα του την κορυφαία αθλητική οργάνωση της άσπονδης Ευρώπης.

Και παραδόξως αποτελεί γεγονός πως ο αυταρχικότατος τούρκος ηγέτης διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της UEFA. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει καταθέσει τα χαρτιά ήδη πέντε φορές για τη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και τρεις για το Euro. Ανεπιτυχώς. Οπότε αυτήν την (ένατη) φορά, σίγουρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι να παίξουν μπάλα στα γήπεδά της.

Η απόφαση της 18μελούς επιτροπής για το ποια χώρα τελικά θα φιλοξενήσει το Euro 2024 θα ληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Εως τότε, εν όψει και των επικείμενων γενικών εκλογών στην όμορη χώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει να αξιοποιεί και το ποδόσφαιρο για να συγκινεί τα πλήθη. Προς όφελός του, φυσικά. Έχει, άλλωστε, και τη δική του «προσωπική» ποδοσφαιρική ομάδα, την Μπασάκσεχιρ Κωνσταντινούπολης, έναν σύλλογο που εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά και σήμερα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση του τουρκικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, μόλις έναν βαθμό πίσω από την ιστορική Γαλατασαράι.

 «Μέσα σε λίγα χρόνια, μια τιποτένια ομάδα μεταμορφώθηκε σε έναν σοβαρό διεκδικητή του τίτλου με αντιπάλους τους “Τρεις Μεγάλους” συλλόγους της Κωνσταντινούπολης, την Μπεσίκτας, την Φενερμπαχτσέ και την Γαλατασαράι. Με τις σωστές γνωριμίες, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Τουρκία», αναφέρει η DW. «Η Μπασάκσεχιρ οφείλει τα πάντα στον αξιότιμο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χάρη σε εκείνον βελτιώθηκαν όλα. Είμαστε ευγνώμονες», πρόσθεσε ένας οπαδός της ομάδας τα χρώματα της οποίας είναι ίδια με εκείνα του AKP. Του κυβερνώντος, δηλαδή, Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...