1167
Οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν το «πράσινο» φως από το EuroWorking Group. Η φωτογραφία από πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες | InTime News

Προθεσμία 24 ωρών από το EuroWorking Group για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 00:01
Οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν το «πράσινο» φως από το EuroWorking Group. Η φωτογραφία από πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
|InTime News

Προθεσμία 24 ωρών από το EuroWorking Group για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2016, 00:01

Εληξε η κρίσιμη συνεδρίαση του Euroworking Group, έπειτα από πολύωρη διαδικασία κατά την οποία αναπτύχθηκαν και σενάρια καθυστέρησης εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Τελικώς η Αθήνα έλαβε προθεσμία 24 ωρών (υπό προϋποθέσεις) για το πράσινο φως, όπερ σημαίνει ότι μέχρι την Τρίτη το μεσημέρι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από εκκρεμότητες της κυβέρνησης Τσίπρα. Η δόση των 7,5 δισ. αναμένεται να πάρει την πρώτη έγκριση αύριο Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και, σύμφωνα με την Καθημερινή, αφού στείλουν επιστολή οι Θεσμοί προς τα μέλη του Euroworking Group που θα το επιβεβαιώνει.

Επειγόντως πρέπει να ρυθμιστούν η ιδιωτικοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και η μεταφορά 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την Τρίτη. Μεταφέρονται για Σεπτέμβριο άλλες εκκρεμότητες όπως η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μεγάλους καταναλωτές, η μεταρρύθμιση για την διοίκηση των τραπεζών, ο ΑΔΜΗΕ, εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό αλλά και η μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Το πρώτο πράσινο φως από το Euroworking Group δεν είναι και το τελικό για την εκταμίευση αλλά ανοίγει τον δρόμο για τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία κ.α που χρειάζονται ψηφοφορία για να εγκρίνουν οποιαδήποτε εκταμίευση.
Η τελική έγκριση που θα επιτρέψει την άμεση εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ θα τη δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης το οποίο αποτελείται από τους εκπρόσωποι του Euroworking Group, αφού όμως έχουν συμφωνήσει και οι κυβερνήτες του ESM, που δεν είναι άλλοι από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το επόμενο διοικητικό συμβούλιο του ESM είναι προγραμματισμένο να γίνει κατά την διάρκεια του Eurogroup/Ecofin στις 16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργου και η δόση αναμένεται να εκταμιευθεί αμέσως μετά και νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.
Η συνεδρίαση ήταν κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού καθώς λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν είχαν οριστικοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, καθώς απέμεναν ακόμα τρεις τουλάχιστον εκκρεμότητες που οι δανειστές ζήτησαν να διευθετηθούν άμεσα.

Αυτές αφορούσαν στην επίσπευση της υπογραφής του Μνημονίου μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development για το περιεχόμενο της σύμβασης του Ελληνικού, στη μεταβίβαση του υπόλοιπου 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και στη θέσπιση του λεγόμενου ακαταδίωκτου για τα μέλη του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν αποφάσεις όντας θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενες μηνύσεις και αγωγές.

Γι’ αυτό και η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που υπέβαλε η Κομισιόν στην Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, το μεσημέρι της Δευτέρας, ήταν μεν θετική επί της αρχής, ωστόσο παρουσίαζε ερωτήματα που αφορούν σε αυτά τα ανοιχτά θέματα. Μάλιστα, ευρωπαίος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συζητήσεις ανέφερε στην Καθημερινή ότι «δεν βρισκόμαστε εκεί ακόμα».

Πάντως, την εκτίμηση ότι έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση του πρώτου μέρους της επόμενης δόσης εξέφρασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά το EuroWorking Group. Η εισήγηση των Θεσμών είναι θετική σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο άλλος μεγάλος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το «ναι» του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ θα προστατευτούν με κάποιο τρόπο, αλλιώς τίθεται εν αμφιβόλλω η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ. Ενόψει της συμφωνίας για το νέα Υπερταμείο, οι Θεσμοί έχουν ζητήσει την επέκταση της ποινικής ασυλίας σε κάθε εμπλεκόμενο με τις αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών.

Δύο από τα βασικά σενάρια για την Αθήνα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν η καθυστέρηση της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ για περίπου δύο εβδομάδες, ή η μεταφορά των «εκκρεμοτήτων» στην επόμενη εκταμίευση που αναμένεται το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να δώσει το EuroWorking Group το πρώτο πράσινο φως, ώστε να ξεκινούσαν οι ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια και όσα ζητήματα παρέμεναν ακόμα ανοιχτά να μεταφερόντουσαν στην επόμενη εκταμίευση που αναμένεται το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Οι Θεσμοί εξέτασαν και το σενάριο της καθυστέρησης εκταμίευσης της δόσης κατά δύο εβδομάδες αν και αξιωματούχοι διευκρίνιζαν ότι θα ήθελαν να έχει ολοκληρωθεί η εκταμίευση πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Θέση για το θέμα είχε πάρει το Σάββατο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά. Από την μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Το waiver

Από εκεί και πέρα, ο άλλος μεγάλος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το «ναι» του Μάριο Ντράγκι για την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορεί να δανείζει με φθηνό χρήμα τις ελληνικές τράπεζες που μέχρι τώρα είχαν την «ακριβή» ασφάλεια του ELA. Η κυβέρνηση τηρεί αισιόδοξη στάση και υποστηρίζει πως στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 22 Ιουνίου θα υπάρξει σχετική απόφαση, ενώ αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Οι προκλήσεις πάντως δεν σταματούν εδώ, καθώς μέχρι τον Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει να αντιμετωπίσει την εκταμίευση της δεύτερης μικρότερης , αλλά και πολύ δυσκολότερης δόσης Αφενός θα πρέπει να επιτευχθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί μέχρι στιγμής στα δημοσιονομικά, το Ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, την φοροδιαφυγή και την διαφθορά και να προετοιμαστεί για την επόμενη αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει περίπου δύο μήνες μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

Ετσι, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις παρακάτω προκλήσεις:

  • την επιτυχή είσπραξη εσόδων από αμέσους και έμμεσους φόρους μετά και την αύξηση του ΦΠΑ. Με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, το ΥΠΟΙΚ αναμένει από άμεσους φόρους πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκ. Ευρώ, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του 2016 κατά 3,6 δισ. ευρώ.
    Στους έμμεσους φόρους, μετά και την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, προβλέπεται για φέτος η είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • την εύρυθμη εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, δεδομένων των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία που φθάνουν στα 23 δισ. ευρώ.
  • τη σύσταση και λειτουργία του νέου ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ)
  • την επίτευξη είσπραξης εσόδων από φοροδιαφυγή και διαφθορά, ώστε να γίνει πράξη και η κυβερνητική εξαγγελία αλλά και για να καλυφθεί ενδεχόμενη «τρύπα» στα τακτικά έσοδα.
  • τον έλεγχο των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού από τις περίφημες λίστες Μπόγιαρνς, Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Panama Papers κλπ.
  • το νέο υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων να περάσει από την θεωρία στην πράξη χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις,
  • τη διευθέτηση της δικαστικής έρευνας σε βάρος στελεχών του γνωμοδοτικού οργάνου του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν διοριστεί από την τρόικα (ένας Ισπανός, ένας Σλοβάκος και ένας Ιταλός) οι οποίοι ελέγχονται για την σύμβαση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 κτηρίων του δημοσίου, από την οποία προκύπτει απώλεια εσόδων για το δημόσια ύψους 6.661.678 ευρώ. Τέλος, απομένει η μεγάλη πρόκληση στα εργασιακά που θα αποτελέσουν και το μεγάλο κεφάλαιο στη δεύτερη αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...