323
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν την ημέρα της υπερψήφισης του αντιμεταναστευτικού νόμου | REUTERS/Tamas Kaszas

Φρένο ΕΕ στην Ουγγαρία λόγω του αντιμεταναστευτικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 07:22
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν την ημέρα της υπερψήφισης του αντιμεταναστευτικού νόμου
|REUTERS/Tamas Kaszas

Φρένο ΕΕ στην Ουγγαρία λόγω του αντιμεταναστευτικού νόμου

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2018, 07:22

Ενα καινούργιο μέτωπο εναντίον των κυβερνήσεων που «απειλούν τις ευρωπαϊκές αξίες» ανοίγει το επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γράφουν οι FT. Στο κάδρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει τώρα την Ουγγαρία και τον προσφάτως ψηφισμένο αντιμεταναστευτικό νόμο της.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι από το νομοθέτημα της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπαν, το οποίο ποινικοποιεί τη στήριξη στους μετανάστες, απειλούνται το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η κομβική αυτή διαφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης μπορεί να κλιμακωθεί μέχρι του επιπέδου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λένε διπλωματικές πηγές. Η Ενωση θα αποστείλει επισήμως έγγραφο με τις αιτιάσεις της στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας και κατόπιν θα «ζυγίσει» την απάντηση που θα λάβει. Από αυτήν την απάντηση εξαρτάται η συνέχεια.

Η κυβέρνηση Ορμπαν νομοθέτησε με αντιμεταναστευτικό πνεύμα μετά την επανεκλογή της τον περασμένο Απρίλιο, πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις από πλευράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Το πλαίσιο της νομοθεσίας της είναι απαγορευτικό για τους υποστηρικτές των «παράνομων μεταναστών», καθώς η δράση τους ποινικοποιείται. (Στην «παράνομη μετανάστευση», κατά τους νόμους του Ορμπαν, εμπίπτουν και όσοι προέρχονται από όμορες χώρες της Ουγγαρίας και ζητούν άσυλο εκεί.)

Οι Ούγγροι κυβερνητικοί ισχυρίζονται ότι η μετανάστευση και στην Ευρώπη και στη χώρα τους είναι αποτέλεσμα σχεδιασμού και μάλιστα από τον Τζορτζ Σόρος και το επιτελείο του, δηλαδή από τη φιλανθρωπική οργάνωση Ανοικτή Κοινωνία. Σκοπός του Σόρος, λένε, είναι να πλημμυρίσει η ήπειρος από εκατομμύρια μετανάστες. Ο κ. Σόρος και η Ανοικτή Πόλη διαψεύδουν, φυσικά, και χαρακτηρίζουν όλα τα παραπάνω μυθεύματα.

Η ουγγρική κυβέρνηση δηλώνει προς τις ευρωπαϊκές Αρχές ετοιμοπόλεμη στο πλαίσιο των νόμων, ικανή να προστατεύσει τον αντιμεταναστευτικό της νομοθέτημα και, όπως διατείνεται, «την ασφάλεια του ουγγρικολυ λαού».

Ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιτζάρτο δήλωσε: «Εμείς προστατεύουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τη ασφάλεια της Ευρώπης, όχι η Κομισιόν. Η πολιτική των Βρυξελλών στο μεταναστευτικό θέμα είναι υπεύθυνη για τους κινδύνους που διατρέχει η Ευρώπη. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν διαπραχθεί από ανθρώπους με προϊστορία μετανάστευσης».

Η Κομισιόν δεν προέβη σε σχόλια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...