439
Αντίφαση στα Εξάρχεια. Ενα τσαλακωμένο πωλητήριο μέσα σε θραύσματα από σπασμένη τζαμαρία εισόδου πολυκτοικίας, Ομως οι συνθήκες δεν εμπόδισαν κινέζο επενδυτή να αγοράσει 100 διαμερίσματα και να ετοιμάζεται για την αγορά άλλων 100... | SOOC

Ο Κινέζος που αγόρασε 100 σπίτια στην «απαγορευμένη πόλη» των Εξαρχείων

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 14:06
Αντίφαση στα Εξάρχεια. Ενα τσαλακωμένο πωλητήριο μέσα σε θραύσματα από σπασμένη τζαμαρία εισόδου πολυκτοικίας, Ομως οι συνθήκες δεν εμπόδισαν κινέζο επενδυτή να αγοράσει 100 διαμερίσματα και να ετοιμάζεται για την αγορά άλλων 100...
|SOOC

Ο Κινέζος που αγόρασε 100 σπίτια στην «απαγορευμένη πόλη» των Εξαρχείων

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2017, 14:06

Η ζήτηση ακινήτων στην Αθήνα από το εξωτερικό εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη, ακόμα και σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τα πολύπαθα Εξάρχεια που σηματοδοτείται ως «απαγορευμένη ζώνη» ή στην περίπτωση επενδυτή από την Κίνα ως… «απαγορευμένη πόλη».

Στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», φέρνουν ως παράδειγμα την απόκτηση 100 διαμερισμάτων στην περιοχή των Εξαρχείων από κινέζο επενδυτή, ο οποίος, αφού προχώρησε στην αξιοποίησή τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, στη συνέχεια τα πούλησε ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε ξένο θεσμικό επενδυτή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούνται τα ίδια στελέχη, ο ίδιος επενδυτής σχεδιάζει νέα, αντίστοιχη κίνηση, για την απόκτηση πάνω από 100 διαμερισμάτων, επίσης στα Εξάρχεια. Η προτίμηση στη συγκεκριμένη περιοχή έγκειται πρωτίστως στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των ακινήτων και στη διάθεση πώλησης από πολλούς ιδιοκτήτες, λόγω της «γκετοποίησης» της συνοικίας και του ελλείμματος ασφάλειας που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Η τάση της αυξημένης ζήτησης ακινήτων από το εξωτερικό, ιδίως από ανθρώπους που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε., πιστοποιείται και από τα στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη ο Δημήτρης Μελαχροινός, συνιδρυτής της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι φέτος η μεγαλύτερη αύξηση ζητήσεων (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) προέρχεται από την Κίνα (203%), ενώ έπονται η Τουρκία (90%), η Γερμανία (68%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (50%). Μία άλλη βασική τάση που παρατηρείται είναι ότι οι αναζητήσεις κατοικιών από το εξωτερικό αφορούν ποσά χαμηλότερα του ελάχιστου απαιτούμενου των 250.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγοραστές κινούνται προσανατολισμένα, θέλοντας να αποκτήσουν πολλά και φθηνά ακίνητα, με στόχο την εκμετάλλευση. Αυτό πιστοποιείται και από το γεγονός ότι κατά κανόνα ζητούνται ακίνητα ιδιαίτερα χαμηλού κόστους στο κέντρο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα «χρυσή βίζα»

Στην περιοχή της Αττικής εντοπίζεται σχεδόν το 70% των αδειών παραμονής που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος της «χρυσής βίζας».

Ειδικότερα, το 26,52% αφορά ακίνητα που έχουν αγοραστεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ ένα επιπλέον 21,26% αφορά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και 20,8% στην περιοχή των Μεσογείων (Παλλήνη), όπως προκύπτει από το συνέδριο ακινήτων Prodexpo. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος του Enterprise Greece, το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού ανήλθαν σε 765 εκατ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος, με βάση τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός αύξησης προσεγγίζει το 160%.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2013 μέχρι σήμερα (τέλος Σεπτεμβρίου) έχουν χορηγηθεί 2.014 άδειες σε αγοραστές ακινήτων, ενώ τα συνολικά κεφάλαια ανέρχονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η μέση ετήσια απόδοση του προγράμματος διαμορφώνεται σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 800 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, που διαθέτει και το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα χορήγησης «χρυσής βίζας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...