506
Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των διακοπών του | REUTERS/Jonathan Ernst

O Τραμπ τραβάει το σκοινί: «Η προειδοποίηση για “φωτιά και οργή” δεν ήταν αρκετά σκληρή»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 07:59
Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο περιθώριο των διακοπών του
|REUTERS/Jonathan Ernst

O Τραμπ τραβάει το σκοινί: «Η προειδοποίηση για “φωτιά και οργή” δεν ήταν αρκετά σκληρή»

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2017, 07:59

Η εικόνα ενός προέδρου να κάνει διακοπές και να κουβεντιάζει καθημερινά με δημοσιογράφους δεν είναι ασυνήθιστη. Αυτό που είναι ασυνήθιστο, ως και τρομακτικό, είναι η εικόνα ενός προέδρου να κάνει διακοπές και να απειλεί χώρες κάθε φορά που μιλάει στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οχι ότι η Βόρεια Κορέα δείχνει κάποια διάθεση να αποκλιμακώσει την κρίση, αλλά θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη των ΗΠΑ να δείχνει μια κάποια αυτοσυγκράτηση.

Που ο Τραμπ δεν τη δείχνει.

Από το Νιου Τζέρσεϊ, λοιπόν, όπου απολαμβάνει τις πολυήμερες διακοπές του, ο Τραμπ διεμήνυσε αυτή τη φορά ότι η προηγούμενη προειδοποίησή του ότι η Πιονγκγιάνγκ θα γνωρίσει «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει τις απειλές τελικώς «δεν ήταν αρκετά σκληρή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε αιχμηρά ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αρχίσει να φέρεται καλύτερα, καθώς διαφορετικά «θα βρεθεί σε μπελάδες όπως λίγες χώρες στο παρελθόν».

Το νέο μήνυμα Τραμπ προς τον Κιμ Γιονγκ-Ουν ήλθε λίγες ώρες αφότου το βορειοκορεατικό καθεστώς απέρριψε ως «ανοησία» την αρχική του προειδοποίηση. Παράλληλα μάλιστα η Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε ότι έως τα μέσα Αυγούστου θα εκπονήσει σχέδιο για εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων προς τη θάλασσα πολύ κοντά στις ακτές της νήσου Γκουάμ –όπου οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη.

Χτύπημα σε 14 λεπτά

Η Βόρεια Κορέα θα χρειαστεί μόλις 14 λεπτά για να πλήξει την Γκουάμ, σύμφωνα με το γραφείο εσωτερικής ασφάλειας της αμερικανικής νήσου. Συγκεκριμένα, εφόσον εκτοξευθούν οι πύραυλοι της Πιόνγιανγκ θα απαιτηθούν ορισμένα μόλις λεπτά, έως ότου πλήξουν τον στόχο τους. Ο εκπρόσωπος του γραφείου ασφαλείας, διαβεβαίωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι κάτοικοι και οι αμέτρητοι τουρίστες που συρρέουν κάθε εποχή του χρόνου σε αυτόν τον μικρό παράδεισο στη μέση του Ειρηνικού θα έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως, χάρη στις προειδοποιητικές σειρήνες που έχουν εγκατασταθεί σ’ όλα τα σημεία του νησιού.

2017-08-10T060848Z_927512222_RC1703E804C0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-USA-GUAM
Τουρίστες βολτάρουν σε έναν παράκτιο δρόμο. Πίσω τους ένα ανέμελο μήνυμα «Αγαπώ την Γκουάμ» (Reuters)

Αναφερόμενος στην απειλή για το Γκουάμ, ο αμερικανός πρόεδρος σχολίασε ότι η Bόρεια Κορέα θα πρέπει να είναι «πολύ, πολύ ανήσυχη» εάν βλάψει τις ΗΠΑ.

Αφησε δε εκ νέου αιχμές για τη στάση της Λαϊκής Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός και εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, λέγοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να κάνει «πολύ περισσότερα» ώστε να επηρεάσει την Πιονγιάνγκ. Αυτό παρά το γεγονός ότι η Κίνα στήριξε τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Βόρεια Κορέα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο.

Ο Τραμπ είπε βέβαια ότι η Ουάσιγκτον είναι πάντοτε διατεθειμένη αναζητήσει λύση μέσω της διαπραγμάτευσης, όμως προσέθεσε ότι 25 χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχουν αποφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει ανέβει στα ύψη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τις δύο πρώτες επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου στις 4 και στις 28 Ιουλίου.

Οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν περαιτέρω μετά από δημοσίευμα της Washington Post, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, που ανέφερε ότι βάσει των εκτιμήσεων της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου ο Βορράς έχει πλέον αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές που είναι αρκετά μικρές ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...