508
Εντυπωσιακό πλάνο από τους αγώνες | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σκηνές από το Παγκόσμιο Ιστιοπλοΐας στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 17 Ιουλίου 2017, 17:25
Εντυπωσιακό πλάνο από τους αγώνες
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Σκηνές από το Παγκόσμιο Ιστιοπλοΐας στη Θεσσαλονίκη

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 17 Ιουλίου 2017, 17:25

Λες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας είχε ραντεβού με τη «Μέδουσα»! Επειτα από οκτώ ημέρες αγώνων στον Θερμαϊκό, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου έγινε η απονομή και κατόπιν ξέσπασε η απρόσμενη σε σφοδρότητα και διάρκεια (για Ιούλιο μήνα) καταιγίδα.

Hταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πόλη, που διοργάνωσε ο Ναυτικός Oμιλος Θεσσαλονίκης. Οι αγώνες ήταν συναρπαστικοί και με πολύ υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Συμμετείχαν 141 πληρώματα από όλον τον κόσμο, δηλαδή 282 αθλητές και αθλήτριες. Ανάμεσά τους υπήρχαν Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και κορυφαία ονόματα της κατηγορίας. Στους άνδρες έδωσαν μεταξύ άλλων σπουδαίων αθλητών το παρών, οι ασημένιοι Ολυμπιονίκες του Ρίο, οι Αυστραλοί Mathew Belcher και Will Ryan, οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής καθώς και οι 4οι Ολυμπιονίκες των τελευταίων Ολυμπιακών Αγώνων, οι Αμερικανοί Stuart Mcnay και David Hughes. Ξεχωριστή ήταν, επίσης, η παρουσία των Βασίλη Παπουτσόγλου και Γιάννη Ορφανού, από τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιά. Από τις γυναίκες, σημειώνεται η παρουσία της Βρετανίας με πλήρωμα την χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο Hannah Mills και την Eilidh Mcintyre.

Οι πολωνέζες αθλήτριες, οι οποίες τερμάτισαν πρώτες Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Οι πολωνέζες αθλήτριες, οι οποίες τερμάτισαν πρώτες (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ο Τάκης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής βρίσκονται σε μεταολυμπιακή χρονιά και προέρχονται από έναν πολύ δραστήριο χειμώνα. Κατετάγησαν 10οι, ενώ έκαναν μια πολύ δύσκολη διαδρομή: ξεκίνησαν από την 5η θέση, για να πέσουν στην 15η και να κατορθώσουν να ανεβούν στην 10η, κάτι που για τους γνώστες του αθλήματος θεωρείται επίτευγμα.

Η μεγάλη ελπίδα για τις μελλοντικές διακρίσεις στο άθλημα ήρθε από τις γυναίκες. Η Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου, αθλήτριες του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, πέτυχαν να τερματίσουν στη 10η θέση της γενικής κατάταξης. Οι πρωταθλήτριες στο Παγκόσμιο Εφήβων Νεανίδων το 2015 είναι η ανερχόμενη δύναμη στην ιστιοπλοΐα. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν 15 πληρώματα (12 ανδρών και 3 γυναικών), με 30 αθλητές.

_KT_6472 copy
Από αριστερά: οι Βρετανές τερμάτισαν δεύτερες, οι Πολωνέζες στην πρώτη θέση και οι Σλοβένες στην τρίτη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Oλος αυτός ο κόσμος (αθλητές, προπονητές συνοδοί, συγγενείς κ.λπ.) βρέθηκε για 10 μέρες στη Θεσσαλονίκη και απόλαυσε το άθλημα και τους αγώνες. Όλα λειτούργησαν άψογα και κανείς δεν υποψιάστηκε με πόσες δυσκολίες ολοκληρώθηκε η διοργάνωση. Δεν υπήρξε η παραμικρή επιχορήγηση (για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μιλάμε…) από κρατικό φορέα, ενώ οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βοήθησαν με κάποιες επιμέρους παροχές. Οι δεκάδες εθελοντές ήταν εκείνοι που συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης, εκπλήσσοντας με την αποτελεσματικότητά τους πολλές φορές τους αλλοδαπούς αθλητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ανέλαβε, με τις γνώσεις της, την καθοδήγηση αθλητών από το Εκουαδόρ, τη Νότια Αφρική, την Ινδία, το Χονγκ Κονγκ και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι ήρθαν και διαγωνίστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οικονομική βοήθεια από το ταμείο της Παγκόσμιας Κλάσης.

Το γυναικείο ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία 470 (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)
Το γυναικείο ελληνικό πλήρωμα στην κατηγορία 470 (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...