1207
Μέσι και Ρονάλντο θα δώσουν για άλλη μια φορά τα χέρια λίγο πριν ριχτούν στην μάχη | Getty/ David Ramos / Stringer

Clásico, το παγκόσμιο σόου Μέσι – CR7. Για πόσο ακόμη;

Sportscaster Sportscaster 23 Απριλίου 2017, 12:24
Μέσι και Ρονάλντο θα δώσουν για άλλη μια φορά τα χέρια λίγο πριν ριχτούν στην μάχη
|Getty/ David Ramos / Stringer

Clásico, το παγκόσμιο σόου Μέσι – CR7. Για πόσο ακόμη;

Sportscaster Sportscaster 23 Απριλίου 2017, 12:24

Προς το τέλος της ζωής του ο Μότσαρτ έγραψε ένα αλλόκοτο μουσικό κομμάτι υπό τον τίτλο «Ενα μουσικό αστείο» -σε ελεύθερη μετάφραση-, με σκοπό να σατιρίσει τους ατάλαντους συνθέτες. Τα αυτιά του 1790 δεν το άντεχαν, όμως σήμερα ακούγεται μια χαρά. Γιατί, ακόμη και ως μουσική παρωδία, δεν παύει να είναι έργο του σπουδαίου Μότσαρτ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τον Λιονέλ Μέσι. Στο ματς με τη Γιουβέντους, που έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Μπαρτσελόνα, δεν έπαιξε καλά. Αλλά, ακόμα κι έτσι, έκανε μερικές υπέροχες ενέργειες. Οσο κι αν του έλειπε αυτό το «κάτι» που ξεχωρίζει την ποδοσφαιρική ιδιοφυία του από τον σωρό των άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών, ήταν -πάλι- ο Μέσι. Ακόμα και στα κάτω του, γράφει ο Guardian, τον απολαμβάνεις. Οπως το φάλτσο έργο του Μότσαρτ.

Ο Μέσι δεν έχει «ξοφλήσει». Λίγο πριν κλείσει τα 30 (τον Ιούνιο), το μυαλό και τα πόδια του παράγουν ποδόσφαιρο που κανένας συνάδελφός του δεν μπορεί να μας χαρίσει – όχι σε τέτοια συχνότητα και με τέτοια διάρκεια. Εφέτος έχει, ήδη, σκοράρει 47 γκολ (σε όλες τις διοργανώσεις) και 29 μόνο στη La Liga. Ούτε η Μπαρτσελόνα έχει τελειώσει, παρά τα όσα είπε ο Κλάουντιο Ρανιέρι στο BT Sport μετά τον αποκλεισμό της από τους συμπατριώτες του. Προφανώς έχει ένα ζήτημα ποιότητας, στη μεσο-αμυντική γραμμή της και στις πτέρυγες. Τα χρόνια πέρασαν για τον Ινιέστα, ο Τσάβι έχει φύγει από καιρό, και οι μετεγγραφικές επιλογές του Λουίς Ενρίκε ήταν, στην πλειονότητά τους, αποτυχημένες.

GettyImages-88024793
Οι δύο αστέρες του σύγχρονου ποδοσφαίρου θα έρθουν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά

Η πτώση της άρχισε λίγο μετά την αποχώρηση του Πεπ Γκουαρντιόλα. Σκεπάστηκε από τα τρόπαια που σάρωσε, και άργησε να φανεί χάρη, κυρίως, στην απόκτηση του Νεϊμάρ και του Λουίς Σουάρες – δύο κινήσεις που θύμισαν την «γκαλάκτικος» νοοτροπία της σημερινής της αντιπάλου, της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή την εποχή, όμως, είναι φανερό: οι MSN (Μέσι, Σουάρες, Νεϊμάρ) διανύουν τις χειρότερες μέρες τους στη Βαρκελώνη. Από τις 102 φορές που έχουν παίξει μαζί, μόνο σε οκτώ περιπτώσεις δεν σκόραρε κανείς τους. Οι τέσσερις από αυτές ήταν στην εφετινή σεζόν. Το συμπέρασμα είναι πως η ομάδα υποφέρει. Ή, για τους πιο αισιόδοξους οπαδούς της, ότι απόψε θα σκοράρει ο Μέσι ή ο Σουάρες (ο Νεϊμάρ θα απουσιάσει).

Είναι πολύ ισχυρό και πολύ πλούσιο club. Ακόμη κι αν ο δεκαετής κύκλος της «ανίκητης Μπαρτσελόνα» έχει κλείσει οριστικά, όπως πολλοί πιστεύουν, σύντομα θα βρει τρόπο να επανέλθει: με νέο προπονητή, νέους παίκτες, νέες ιδέες. Ισως να είναι κάπως διαφορετική -ποτέ ο καινούργιος κύκλος δεν είναι πανομοιότυπος με τον παλιό-, όμως θα ξαναπαίξει καλή μπάλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Θα στηριχθεί, πάλι, στον Μέσι; Πιθανότατα. Αλλά, για πόσο ακόμα;

Εφέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που ο Μέσι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο πρωτοεμφανίστηκαν στην κορυφή της κατάταξης για τη «Χρυσή Μπάλα», στις θέσεις 2 και 3, για να μονοπωλήσουν το βραβείο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή τα επόμενα εννέα χρόνια, μέχρι σήμερα. Εδώ και μια οκταετία (από την άφιξη του «CR7» στη Μαδρίτη, το 2009), το ισπανικό clásico θεωρείται το best-seller των ευρωπαϊκών ντέρμπι, κυρίως λόγω των «μονομαχιών» του Αργεντινού με τον Πορτογάλο. Οι δύο πιο χαρισματικοί παίκτες της εποχής μας έχουν υπερβεί τους ίδιους τους συλλόγους τους, που είναι οι πλουσιότεροι και πιο ισχυροί στον Κόσμο. Η κόντρα Μέσι – Ρονάλντο είναι το παγκόσμιο σόου που απόψε, για άλλη μια φορά, θα καθηλώσει μπροστά στους δέκτες τους σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε 185 χώρες, κι όχι το Ρεάλ – Μπαρτσελόνα. Αλλά, ίσως έχει έρθει ο καιρός να αναρωτηθούμε: για πόσο ακόμη το ισπανικό ντέρμπι θα αντιστέκεται στη φύση του ποδοσφαίρου, που είναι ένα κατ’ εξοχήν ομαδικό σπορ;

GettyImages-504549170
Μέσι και Ρονάλνο σε γνώριμη θέση. Στον άλλον αγώνα… για την «Χρυσή Μπάλα»

Οχι για πολύ. Γι’ αυτό και οι λίστες με τους «επόμενους Μέσι» ή τους «επόμενους Ρονάλντο» έχουν γίνει ρουτίνα. Ο πιο φρέσκος υποψήφιος είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο 18χρονος που… οργιάζει στο Champions League με τη Μονακό. Αλλά, ποιος στ’ αλήθεια πιστεύει ότι ο νεαρός Γάλλος -ή οποιοσδήποτε άλλος- μπορεί να γίνει Μέσι ή Ρονάλντο; Ας είμαστε ρεαλιστές. Ο Αργεντινός και ο Πορτογάλος είναι υπερβολικά καλοί, για να βρεθούν κάποιοι να τους διαδεχθούν. Και τα επιτεύγματά τους, πολύ δύσκολα θα επαναληφθούν. Οταν η εποχή των «τιτανομαχιών» τους θα έχει περάσει, επειδή γέρασαν, επειδή έπαψαν να παίζουν στις συγκεκριμένες ομάδες ή -χτύπα ξύλο- επειδή τραυματίστηκαν, τα ντέρμπι Μπαρτσελόνα – Ρεάλ θα ξαναγίνουν ομαδική υπόθεση. Οπως ήταν προτού αυτοί εμφανιστούν στα γήπεδα. Οπως είναι, κανονικά, το ποδόσφαιρο. Θυμάστε, ποιοί ήταν οι νικητές της «Χρυσής Μπάλας» πριν από το δίπολο Μέσι – Ρονάλντο; Ο Kακά, ο Ροναλντίνιο, ο Σεβτσένκο και ο Νέντβεντ. Εξαιρετικοί επιθετικοί, οι οποίοι τη χρονιά που βραβεύτηκαν είχαν σκοράρει 16, 16, 17 και 6 γκολ, αντιστοίχως, στα πρωταθλήματά τους.

Οταν ο Κόσμος γνώρισε τον Μέσι, η Ιταλία του Φάμπιο Καναβάρο ετοιμαζόταν να στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Η Ελλάδα είχε μόλις κατακτήσει το Euro. Το ομαδικό παιχνίδι, τα πειθαρχημένα συστήματα και η μαζική άμυνα έδειχναν να είναι το μέλλον. Αλλά, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ χάραξαν τον δικό τους -εξαιρετικά επιτυχημένο- δρόμο, με σολίστ τον «μικρό μάγο» των 498 γκολ σε 576 ματς με τους Καταλανούς, και τον «CR7» των 395 σε 386 με τους Μαδριλένους. Καμία άλλη ομάδα δεν είναι τόσο εξαρτημένη από έναν -και μόνο- παίκτη της. Προσεχώς, δεν θα είναι -πλέον- ούτε οι δυο ισπανικοί κολοσσοί.

GettyImages-627377936
Μέσι και Ρονάλντο σε μια εικόνα που ποτέ δεν θα κουραστούμε να βλέπουμε

Η ίδια η La Liga (η διοργανώτρια Αρχή του ισπανικού πρωταθλήματος) φαίνεται να εκτιμά πως αυτό το «Μέσι εναντίον CR7», που διαφημίζει το προϊόν της στα πέρατα του Κόσμου, θα το ζήσουμε για περίπου τρία χρόνια ακόμα. Μάλλον όχι τυχαία, τριετής είναι και ο χρονικός ορίζοντας της παγκόσμιας καμπάνιας της για την ενίσχυση του brandname της. Μια γεύση των… ιμπεριαλιστικών της σχεδίων θα πάρει, απόψε, η Θεσσαλονίκη. Πάνω από 1.000 πρόσφυγες -από τη Νέα Καβάλα, το Ωραιόκαστρο, το Πολύκαστρο και το Κιλκίς- θα παρακολουθήσουν το Clásico σε γιγαντοοθόνες στην περιοχή της Helexpo, όπου διοργανώνεται και η Football Family Day, με αθλητικές δραστηριότητες (Shooting Goal, 3Χ3) και δώρα για τα παιδιά. Ανάμεσα στους περίπου 50 απεσταλμένους της στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρώην αρχηγός των «μπλαουγκράνα» και πρέσβης της La Liga, Κάρλες Πουγιόλ, αλλά και ο πρόεδρος της La Liga, Χαβιέ Τεμπάς.

Το πρότζεκτ στοχεύει στην προβολή του ισπανικού πρωταθλήματος στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, μέσω των Social Media και της τηλεόρασης. Ο τελικός σκοπός είναι, στο τέλος της τριετίας, τα παιδιά στις μακρινές χώρες, που κάθε τόσο τα βλέπουμε στις οθόνες μας να φορούν φανέλες του Μέσι ή του Ρονάλντο, να έχουν πρόσβαση στο ίνδαλμά τους, στην αγαπημένη τους ομάδα, σαν να ζούσαν στην Ισπανία. Παραλλήλως, η καμπάνια της La Liga φιλοδοξεί να αμφισβητήσει τα πρωτεία της Premier League. Να δείξει στον Κόσμο ότι είναι το καλύτερο πρωτάθλημα στον Κόσμο. Οχι μόνο λόγω της κόντρας του Μέσι με τον Κριστιάνο για τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, ή της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα, αλλά επειδή προσφέρει συναρπαστικό και τεχνικά άρτιο ποδόσφαιρο, το οποίο παίζεται σε κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο «ζωντανά» γήπεδα, από έναν παγκόσμιο γαλαξία αστεριών.

Πάντως, το ντέρμπι που θα παρακολουθήσουμε απόψε (21:45) είναι, ήδη, αρκετά πολυπολιτισμικό. Σύμφωνα με την StubHub, την πλατφόρμα του Ebay που ασχολείται με τις πωλήσεις εισιτηρίων και τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στις εξέδρες του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα βρίσκονται οπαδοί από 40 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι ξένοι θα προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο (ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό). Ο Μέσι και ο Ρονάλντο είναι παγκόσμιες ατραξιόν. Αλλά, δυστυχώς για όλους μας, δεν θα είναι για πάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...