327
Στην περιοχή υπήρχαν κάποια αρχαία ερείπια ωστόσο κανείς δεν είχε προβεί σε επίσημη καταγραφή τους | SIA/EFAK/YPPOA

Θεσσαλία: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη στο τείχος του Βλοχού

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 13:52
Στην περιοχή υπήρχαν κάποια αρχαία ερείπια ωστόσο κανείς δεν είχε προβεί σε επίσημη καταγραφή τους | SIA/EFAK/YPPOA

Θεσσαλία: Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη στο τείχος του Βλοχού

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2016, 13:52

Το τείχος του Βλοχού στον δήμο Παλαμά της Καρδίτσας είναι γνωστό στους κατοίκους, σε αρχαιολόγους και επισκέπτες, ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε ερευνηθεί διεξοδικά από αρχαιολόγους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, αρχαιολόγοι από τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και του Μπόρνμαουθ, που βρίσκονταν στην περιοχή για να μελετήσουν άλλα ευρήματα, αποφάσισαν να στραφούν προς το σημείο του λόφου, με αποτέλεσμα να αναδείξουν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα οικισμό, που φαίνεται πως κατοικήθηκε από την αρχαϊκή εποχή ως τα βυζαντινά χρόνια.

greece-lost-city2
SIA/EFAK/YPPOA

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν εντοπίσει κομμάτια αψιδωτών και κυκλικών κτιρίων, αρχαία νομίσματα και κεραμικά είδη που χρονολογούνται περίπου από τον 5ο αιώνα π.Χ.


Στην πορεία προέκυψαν ερείπια από πύργους, τείχη και πύλες πόλεων, τόσο στην κορυφή όσο και στις πλαγιές του λόφου, που αποδεικνύουν την κατοίκηση του οικισμού κατά την εκτιμώμενη περίοδο. Οι αρχαιολόγοι επιθυμούν να αποφύγουν τις ανασκαφές και να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους για να μελετήσουν τον οικισμό, ώστε να αλλοιωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ο Ρόμπιν Ρόνλαντ, επικεφαλής της ομάδας, εκτίμησε πως η συγκεκριμένη πόλη άκμασε περί τον 4ο ή 30 αιώνα π.χ. πριν εγκαταλειφθεί τελικά ενδεχομένως λόγω της εισβολής των Ρωμαίων. Το δεύτερο μέρος της έρευνας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017.

greece-lost-city3
SIA/EFAK/YPPOA

«Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και πολλοί ερευνητές στο παρελθόν έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν σχετικά παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο, η μελέτη μας συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια στο ελληνικό έδαφος που πρέπει να έρθουν στο φως», σχολίασε ο ίδιος.

Η επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας, Μαρία Βαϊοπούλου, επιβεβαίωσε πως εντοπίστηκαν κομμάτια από πολύ μεγάλα κτίρια, που αποδεικνύουν την κατοίκηση του οικισμού κατά την εκτιμώμενη περίοδο.

«Ξέραμε πως το τείχος δεν είχε ποτέ χαρτογραφηθεί. Δεν γνωρίζαμε, όμως, τι κτίρια είναι κρυμμένα κάτω από τη γη» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...