548
Κλάους Ρέγκλινγκ, Ντέκλαν Κοστέλο και Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών | ΑΠΕ-ΜΠΕ/CreativeProtagon

Πού το είδατε το the next big thing, κ. Τσίπρα;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Μαρτίου 2018, 16:45
Κλάους Ρέγκλινγκ, Ντέκλαν Κοστέλο και Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/CreativeProtagon

Πού το είδατε το the next big thing, κ. Τσίπρα;

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 5 Μαρτίου 2018, 16:45

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αντιλαμβανόταν σε ποιους απευθυνόταν – ή ότι αυτό τον ενδιέφερε.

Εμοιαζε σαν να μιλάει στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ή σε μία προεκλογική συγκέντρωση. Και παρουσίασε μία εικόνα η οποία, για τους περισσότερους παρευρισκομένους, ήταν πλασματική. Μετά έφυγε.

Όμως κάποιοι έχουν καταλάβει πλέον πολλά και έδωσαν απαντήσεις.

Είπε για παράδειγμα, μεταξύ όλων των άλλων, ο κ. Τσίπρας: «Από την πλευρά μας, έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά, ταυτόχρονα, διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής. Τη δυνατότητα δηλαδή να θέτουμε τα δικά μας μεταρρυθμιστικά προτάγματα με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και με βάση τις απόψεις που κάθε φορά διαμορφώνονται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο και κερδίζουν την πλειοψηφία της προτίμησης του ελληνικού λαού».

Με λιγότερα λόγια θα μπορούσε να έχει πει: «Θα κάνω όποιες μεταρρυθμίσεις θέλω εγώ».

Στο τελευταίο πάνελ του Φόρουμ, δύο από τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τι διαθέσεις έχει αυτή κυβέρνηση, έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ είπε, για παράδειγμα: «Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα, αλλά μόνο αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μακροχρόνια δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της».

Δεν ακούστηκε να συμπίπτει αυτό με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα.

Ούτε και η επισήμανση του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στην τρόικα: «Η νομοθεσία έχει περάσει. Η εφαρμογή όμως εκκρεμεί. Και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Μιλώντας ρεαλιστικά, η υλοποίηση έχει πολύ δρόμο ακόμη». Το επανέλαβε τουλάχιστον πέντε φορές…

Και για να το κάνει πιο σαφές, ο Ιρλανδός που έχει «πιάσει» τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, διέλυσε το όνειρο: «Είναι λογικό για την Ευρώπη να υπάρχει ένα μηχανισμός επιτήρησης για τη επόμενη ημέρα, ώστε να υπάρχει εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, πρέπει πολύ απλά να το κάνουν».

Στην ίδια ομιλία του ο Πρωθυπουργός δεν θέλησε να παραλείψει την επίθεση και τις απειλές κατά του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα. Οταν την ίδια στιγμή προσπαθούσε να διαφημίσει την χώρα ως «the next big thing», μία δημόσια αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη πώς να ακούγεται άραγε στους επενδυτές;

«Βεβαίως υπάρχουν και άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο, όπως η άποψη για την προσφυγή σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά από εμάς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που- ανεξάρτητα των προθέσεών τους- στην πράξη, η εφαρμογή τους συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και βεβαίως ο καθένας που ομιλεί καλοπροαίρετα έχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις. Όταν όμως αυτές ακούγονται από επίσημα χείλη, η επιμονή τους δε τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι αυτή η θέση δεν αποτελεί ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και επίσημη θέση ευρωπαϊκών οργανισμών στους οποίους εξίσου λογοδοτούν, η επιμονή αυτή μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της. Πολιτική ή προσωπική, δεν έχει σημασία».

Πέραν του σαφούς μηνύματος του Κοστέλο, μία τεχνοκρατική απάντηση για την «καθαρή έξοδο», έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας: «Οπως είναι δρομολογημένα τα πράγματα σήμερα, μία καθαρή ή μοναχική έξοδος από τα μνημόνια θα σημάνει έναν ρυθμό ανάπτυξης 2% αρχικά και υποχώρηση στο 1% στη συνέχεια και για τα επόμενα 10 χρόνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...