205
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Κοτζιά - Ντιμιτρόφ | INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προκλητικός Ντιμιτρόφ: «Αποδεχτείτε ότι είμαστε Μακεδόνες»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 19:44
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου Κοτζιά - Ντιμιτρόφ
|INTIME NEWS/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Προκλητικός Ντιμιτρόφ: «Αποδεχτείτε ότι είμαστε Μακεδόνες»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 19:44

Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ αναφορικά με το θέμα της «μακεδονικής καταγωγής». Mία εβδομάδα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία δήλωσε ότι είναι αυτονόητη η χρήση του όρου Μακεδονία στη νέα ονομασία, επανήλθε στη σκληρή πολιτική γραμμή την οποία έχει επιλέξει ως βασικό διαπραγματευτικό εργαλείο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων Telma, δύο ημέρες πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατέστησε σαφές ότι «ο συμβιβασμός με την Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα διαφοροποιεί τη ”Μακεδονία” από την ελληνική Μακεδονία, και αποδοχή από την Ελλάδα ότι είμαστε ”Μακεδόνες” που μιλάμε τη ”μακεδονική” γλώσσα».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Κοτζιά στα Σκόπια, σημείωσε πως υπήρξαν σημάδια προόδου ανάμεσα στις δύο πλευρές, τόνισε ωστόσο ότι η επιλογή ονόματος χωρίς δυνατότητα μετάφρασης από τα σλάβικα είναι «απαράδεκτη».

Υπογράμμισε με νόημα ότι πρέπει να είναι «αξιοπρεπής» η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, απαντώντας στο ελληνικό αίτημα περί σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό ή τοπικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων και θα παραμένει αμετάφραστη.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε αξιοπρεπή διάκριση μεταξύ της ”Μακεδονίας” και της περιοχής στην Ελλάδα, αν είναι δυνατόν διατηρώντας την ταυτότητά μας, χωρίς ταπείνωση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...