471
Ο Τραμπ μιλά με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του επίμαχου δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν | REUTERS/Jonathan Ernst

Οι νοτιοκορεατικές γαρίδες για τον Τραμπ που εκνεύρισαν την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 18:00
Ο Τραμπ μιλά με τη σύζυγό του κατά τη διάρκεια του επίμαχου δείπνου που παρέθεσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν
|REUTERS/Jonathan Ernst

Οι νοτιοκορεατικές γαρίδες για τον Τραμπ που εκνεύρισαν την Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2017, 18:00

Οι διεθνείς σχέσεις και το πρωτόκολλο καμιά φορά απαιτούν ακροβατικούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας γιατί αυτό που ευχαριστεί τον οικοδεσπότη μπορεί να δυσαρεστεί τον γείτονα ή κάποιον τρίτο. Και πάλι όμως, μία μικρή λεπτομέρεια που σκόπιμα επιλέχτηκε για να εκνευρίσει να γίνει αφορμή για μια μίνι διπλωματική κρίση.

Μπορεί τώρα η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία να ήταν επιτυχημένη από πολιτική άποψη (είναι εξάλλου και ένας εξαιρετικά στενός σύμμαχος), η συνέχεια όμως του ταξιδιού του Τραμπ αποδείχτηκε λιγότερο ευχάριστη για το Τόκιο.

Αιτία ήταν μια λεπτομέρεια της επίσκεψης του Τραμπ στη Νότια Κορέα αλλά και μια συνάντηση που είχε εκεί, γράφει ο Guardian.

Το μενού του επίσημου δείπνου στο προεδρικό μέγαρο στη Σεούλ περιλάμβανε γαρίδες που αλιεύτηκαν κοντά στο νησί Ντόκντο -ή Τακεσίμα κατά την Ιαπωνία, καθώς και οι δύο χώρες διεκδικούν τη νησίδα.

Περισσότερο ασφαλή διπλωματικά ήταν η γλώσσα στο γκριλ και τα παϊδάκια με σάλτσα σόγιας 360 ετών που γεύτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη Σεούλ. Σε αντίστοιχα ανεπίσημα δείπνα στην Ιαπωνία ο Τραμπ είχε δοκιμάσει αμερικανικό και ιαπωνικό κρέας.

epa06313498 US President Donald J. Trump (L) embraces Lee Yong-soo, a former 'comfort woman' who was forced into sexual slavery by Japan's military during World War II, at a state banquet hosted by South Korean President Moon Jae-in at the presidential office Cheong Wa Dae in Seoul, South Korea, 07 November 2017.  EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT
Ο Ντόναλντ Τραμπ με την Λι Γιονγκ-σου, επιζήσασα των ιαπωνικών οίκων ανοχής (EPA/YONHAP)

Ακόμη περισσότερο εκνεύρισε το Τόκιο η συνάντηση του Τραμπ με μία από τις «γυναίκες της αναψυχής», μια από τις χιλιάδες Κορέατισσες που οι ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν φυλακίσει σε πορνεία για τους στρατιώτες.

Στο δείπνο είχε προσκληθεί η 88χρονη Λι Γιονγκ-σου, η οποία φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο Τραμπ σε θερμό εναγκαλισμό μετά την ανακοίνωση του ονόματός της.

Για δεκαετίες οι γυναίκες που επέζησαν από αυτή τη διαδικασία ζητούσαν από την Ιαπωνία να αναγνωρίσει την αναγκαστική φυλάκιση και να τις αποζημιώσει.

Το Τόκιο δέχτηκε -με μεγάλη καθυστέρηση- να αναγνωρίσει ένα ποσό σε αποζημίωση. Συγκεκριμένα το 2015 συμφώνησε να χορηγήσει ένα δισ. γεν (7,5 εκατ. ευρώ) σε ένα ταμείο για τις λιγότερες από 40 γυναίκες που ακόμη επιζούν. Μετά από αυτό, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είχαν συμφωνήσει ότι το ζήτημα διευθετήθηκε «οριστικά και αμετάκλητα».

Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης αναρωτήθηκε για την ορθότητα αυτών των ευαίσθητων διπλωματικών κινήσεων των νοτιοκορεατών σε μια περίοδο που η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα προσπαθούν να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ηταν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ να πάρει μια περισσότερο ισορροπημένη θέση για το ζήτημα των γυναικών αυτών, απαντά η Σεούλ, η οποία τους τελευταίους μήνες είχε ανακινήσει εμμέσως το θέμα με την εγκατάσταση αγαλμάτων που τιμούν αυτές τις γυναίκες, προκαλώντας την ενόχληση του Τόκιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...