390
Το καινούργιο βιβλίο του Τιμ Χάρφορντ βασίστηκε στην σειρά των ραδιοφωνικών εκπομπών του 50 Things That Made the Modern Economy στο BBC World Service | Tim Harford / Little,Brown

Αυτές είναι οι πενήντα εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο /2

Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 20:13
Το καινούργιο βιβλίο του Τιμ Χάρφορντ βασίστηκε στην σειρά των ραδιοφωνικών εκπομπών του 50 Things That Made the Modern Economy στο BBC World Service | Tim Harford / Little,Brown

Αυτές είναι οι πενήντα εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο /2

Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2017, 20:13

Αϋλες εφευρέσεις

«Αυτό που μου άρεσε στην έρευνα αγοράς είναι ότι μια φορά κι έναν καιρό κάποιος αποφάσισε να κάνει έρευνα αγοράς, κάτι που κανείς δεν είχε κάνει προηγουμενως», λέει ο Χάρφορντ, «Είχες τον Χένρι Φορντ να λέει “κάνουμε αυτοκίνητα σε ότι χρώμα σας αρέσει, αρκεί να είναι μαύρο”».

Στη φράση του Φορντ συνοψίζεται η οικονομική ιστορία του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα που στηριζόταν στην ιδέα «θα μειώσουμε το κόστος και μόλις είναι αρκετά φθηνό οι άνθρωποι θα αγοράσουν».

PRINTSCREEN-google-1
To Google Search έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης με περισσότερες από 3 δις αναζητήσεις καθημερινά

Η ιδέα επικρατεί μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται «οι ερευνητές της αγοράς και λένείσως πρέπει να ρωτήσουμε τους ανθρώπους τι θέλουν να αγοράσουν”. Η έρευνα αγοράς δείχνει τι θέλουμε και τι θα αγοράσουμε. Μετά έρχονται οι ακόμα πιο εξελιγμένες διαφημίσεις, οι οποίες αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης οικονομίας. Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι έχουν τόσα πολλά χρήματα που είναι πλέον εργασία πλήρους απασχόλησης για κάποιους να υπολογίζουν τι θέλουμε», λέει ο οικονομολόγος Τιμ Χάρφορντ.

Στο βιβλίο του «50 Inventions That Shaped the Modern Economy» (50 εφευρέσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη οικονομία) συμπεριλαμβάνεται και η M-Pesa, μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων και χρηματοδότησης μέσω κινητού τηλεφώνου, που ξεκίνησε από την Safaricom, την μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Κένυα. Αν και έχει μόλις δέκα χρόνια ζωής, ο Χάρφορντ την θεωρεί εξαιρετικά σημαντική.

M-PESA-3
Η εφαρμογή M-Pesa ξεκίνησε από την Κένυα και μέσα σε μια δεκαετία έχει εξαπλωθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες [M-Pesa]

Γιατί; «Ήθελα να πω μια παγκόσμια ιστορία, όχι απλώς την ιστορία μιας ομάδας εφευρετών που ήταν λευκοί τύποι στη Σίλικον Βάλεϊ ή λευκοί τύποι στα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γερμανία», απαντάει ο βρετανός οικονομολόγος.

«Στην Κένυα έχουν αναπτύξει αυτό το σύστημα του “κινητού” χρήματος, που βασικά χρησιμοποιεί μηνύματα κειμένου και είναι καλύτερο από αυτό που έχουμε στις ανεπτυγμένες χώρες. [Σε χώρες όπως η Κένυα], όπου δεν υπάρχει ανεπτυγμένη υποδομή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το αγκαλιάσουν. Στις ανεπτυγμένες χώρες, μερικές φορές, είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουν πράγματα μέσω των περιοριστικών ρυθμίσεων που υπάρχουν».

Δείτε τη συνέχεια:

Εφερεύσεις με τα καλά και τα κακά τους→

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...