1341
Ο «Τζίτζιο» Ντοναρούμα στον ημιτελικό του Euro U21 2017, όπου η Ιταλία ηττήθηκε από την Ισπανία με 3-1 | REUTERS/ Kacper Pempel

Ενα παιδί μετράει τα… φράγκα

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουλίου 2017, 14:57
Ο «Τζίτζιο» Ντοναρούμα στον ημιτελικό του Euro U21 2017, όπου η Ιταλία ηττήθηκε από την Ισπανία με 3-1
|REUTERS/ Kacper Pempel

Ενα παιδί μετράει τα… φράγκα

Sportscaster Sportscaster 5 Ιουλίου 2017, 14:57

Πήγε στη Μίλαν στα 14. Ηταν οπαδός της από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Πραγματικά σπάνιο, για κάποιον που γεννήθηκε στον ιταλικό Νότο (Καστελαμάρε ντι Στάμπια) και μεγάλωσε στην ακαδημία ποδοσφαίρου της Νάπολι – της πρωτεύουσας του μίσους για τους συλλόγους του Βορρά. Για να μετακομίσει στο Μιλάνο, έβαλε λυτούς και δεμένους. Τα 250.000 ευρώ που κόστιζε τότε, ήταν πολλά λεφτά για ένα παιδί – όσο ταλέντο κι αν είχε. Οταν το όνειρό του βγήκε αληθινό, έβαλε στόχο να μοιάσει στον «Τζίτζι» Μπουφόν: να γίνει ο Μπουφόν της Μίλαν. Ο Τζιανλουίτζι -«Τζίτζιο»- Ντοναρούμα έχει όλα τα προσόντα, να τον φτάσει και να τον ξεπεράσει. Ολα, εκτός από το κυριότερο: την αφοσίωση στην ομάδα του.

Μόλις έκλεισε τα 18, στις 25 του περασμένου Φεβρουαρίου, η Μίλαν τον κάλεσε να υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του (που λήγει τον Ιούνιο του 2018), έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Τα βρήκε λίγα – και τη ρήτρα για την αποδέσμευσή του, υψηλή. Ο ατζέντης του, ο δαιμόνιος Μίνο Ραϊόλα, απείλησε πως ο πελάτης του θα φύγει το επόμενο καλοκαίρι -ως ελεύθερος, πια- για τη Μαδρίτη. Η Ρεάλ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για τον πιτσιρικά. Το «σίριαλ» κράτησε μήνες. Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα επεισόδια, δεκάδες οπαδοί της Μίλαν ταξίδεψαν στην Κρακοβία (στις 18 Ιουνίου), όπου η Ιταλία έπαιζε με τη Δανία για το Euro U-21, και πέταξαν μπροστά στο τέρμα του Ντοναρούμα ψεύτικα χαρτονομίσματα του δολαρίου με τη φωτογραφία του άλλοτε αγαπημένου τους πορτιέρο. Προηγουμένως, στην εξέδρα, είχαν σηκώσει ένα εμπνευσμένο πανό που έγραφε «Dollaruma».

Χειροκροτώντας τους φιλάθλους με τους συμπαίκτες του μετά τον χαμένο ημιτελικό στο Euro U21 , κόντρα στην Ισπανία REUTERS/ Kacper Pempe)
Χειροκροτώντας τους φιλάθλους με τους συμπαίκτες του μετά τον χαμένο ημιτελικό στο Euro U21 , κόντρα στην Ισπανία (REUTERS/ Kacper Pempe)

Ο πρώην ιδιοκτήτης του ιταλικού συλλόγου, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν ένας από τους πολλούς που υπερασπίστηκαν τη στάση του νεαρού: «Εχει την ευκαιρία να πάει σε μία ομάδα και να κερδίσει 100 εκατ. ευρώ για εκείνον και για την οικογένειά του – αναρωτιέμαι ποιος δεν θα έκανε το ίδιο». Ο Φραντσέσκο Τότι, Σίλβιο. Ο «αιώνιος» αρχηγός της Ρόμα που πριν από πέντε εβδομάδες συγκλόνισε το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, παίζοντας για τελευταία φορά με την ομάδα στην οποία έμεινε πιστός επί 25 ολόκληρα χρόνια. Παιδί (στα 13) φόρεσε κι εκείνος τη φανέλα της. Η Ρεάλ κούνησε, και σε ‘κείνον, τα εκατομμύριά της. Επέλεξε, όμως, να ξοδέψει όλα του τα χρόνια σε έναν σύλλογο που δεν μπορούσε να του προσφέρει τις ευκαιρίες που του άξιζαν. Κι όταν τον ρώτησαν γιατί δεν έφυγε, έδωσε μία εξήγηση που οι Ντοναρούμα αυτού του Κόσμου είναι αδύνατο να αντιληφθούν: «Μα, η Ρόμα είναι η οικογένειά μου. Ακουσες ποτέ κανέναν, να αφήνει τους φτωχούς γονείς του για να ζήσει με κάποιους πλούσιους ξένους;».

Κι όχι μόνον ο Φραντσέσκο Τότι, Σίλβιο. Ο Πάολο Μαλντίνι, ο Χαβιέ Ζανέτι, ο Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν (που ακολούθησε τη Γιουβέντους στη Β’ Κατηγορία) ήταν μερικοί απ’ αυτούς που δεν θα έκαναν -δεν έκαναν- το ίδιο. Αλλά, ναι, οι εποχές έχουν αλλάξει. Απόδειξη, ότι η Μίλαν ενέδωσε στον εκβιασμό. Πάνω απ’ όλα… το κομπιουτεράκι. Οπως μετέδωσε το Sky Italia, ο Ντοναρούμα θα υπογράψει για άλλα πέντε χρόνια, με ετήσιες αποδοχές έξι εκατομμυρίων ευρώ. Τόσα χρήματα δεν κερδίζει ούτε ο Μπουφόν, που πρωτόπαιξε με την εθνική ομάδα της Ιταλίας 16 μήνες προτού γεννηθεί ο Ντοναρούμα. Επιπλέον, η Μίλαν υποχρεώθηκε να αποκτήσει τον αδερφό του «Τζίτζιο», Αντόνιο Ντοναρούμα (που αγωνιζόταν στον Αστέρα Τρίπολης), καταβάλλοντάς του ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Της είχε συμβεί και παλαιότερα, όταν ο βραζιλιάνος σούπερ-σταρ, Ρικάρντο Κακά, είχε απαιτήσει να έρθει στο «Σαν Σίρο» ο άσημος αδερφός του, Ντιγκάο. Σε αντάλλαγμα γι’ αυτό το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, δύο ρήτρες των 100 και των 50 εκατ. ευρώ θα διασφαλίσουν ότι ο μιλανέζικος σύλλογος δεν θα κινδυνέψει ξανά να χάσει τον παίκτη χωρίς να αποζημιωθεί.

Ο «Τζίτζιο» εν δράσει... REUTERS/Kacper Pempe)
Ο «Τζίτζιο» εν δράσει… (REUTERS/Kacper Pempe)

Ο «Τζίτζιο» έχει, κιόλας, ζήσει με τη Μίλαν όσα ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στην ηλικία του. Στις 22 Φεβρουαρίου 2015, στον αγώνα με την Τσεζένα για το ιταλικό πρωτάθλημα, βρέθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή της ομάδας του, τρεις μέρες πριν κλείσει τα 16 του χρόνια. Ασύλληπτο! Οκτώ μήνες μετά, ο τότε προπονητής του, Σίνισα Μιχαϊλοβιτς, ενημέρωσε τους ρεπόρτερ της Μίλαν ότι, στο ματς με τη Σασουόλο, θα βάλει τον πιτσιρικά βασικό. Κανένας δεν τον πίστεψε. Αλλά, ο τεχνικός των «ροσονέρι» το είπε και το έκανε. Εδωσε στον Ντοναρούμα τη θέση κάτω από τα δοκάρια, αφήνοντας τον Ντιέγκο Λόπεθ να τον παρακολουθεί από τον πάγκο. Ο ισπανός γκολκίπερ «χάλασε τον κόσμο». Απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον σύλλογο, όμως ο ατζέντης του κατάφερε να τον πείσει πως η αντίδρασή του δεν είχε νόημα. Φαινόταν και από τις προπονήσεις, ότι το άστρο του μικρού ήταν έτοιμο να ανατείλει.

Σε ηλικία 16 ετών και 8 μηνών, ο Ντοναρούμα έγινε ο νεώτερος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε ως βασικός στη Serie A. Τριάντα πέντε χρόνια νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου 1980, ο Τζιανλούκα Πακιαρότι είχε φορέσει τα γάντια της Πεσκάρα (στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Περούτζια για το ιταλικό πρωτάθλημα) σε ηλικία 16 ετών, έξι μηνών και 16 ημερών, όμως καμία σχέση. Ο Πακιαρότι είχε μπει ως αλλαγή στα δέκα τελευταία λεπτά εκείνου του ματς, τα οποία αποτέλεσαν τη μοναδική του παρουσία στην κορυφαία κατηγορία του Calcio. Ενώ ο Ντοναρούμα, πολύ σύντομα θα γινόταν αναντικατάστατος. Εξι μήνες μετά -σε ηλικία 17 ετών και 189 ημερών- έκανε το ντεμπούτο του και στην εθνική ομάδα της Ιταλίας. Ηταν ο νεότερος πορτιέρο που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο τα τελευταία… 105 χρόνια. Ακόμη και ο Μπουφόν ήταν τρεις μήνες μεγαλύτερος, όταν πρωτόπαιξε με την Ιταλία. Προτού, καν, τελειώσει το σχολείο, είχε γίνει το αγαπημένο θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια της χώρας.

Χωρίς αμφιβολία, ο Ντοναρούμα είναι ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό φαινόμενο. Στα μάτια των φιλάθλων όλου του κόσμου, όμως, έχασε πολλούς από τους 197 πόντους του ύψους, με την αχαριστία που επέδειξε απέναντι στον σύλλογο που τον έκανε διάσημο. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα της ανανέωσης του συμβολαίου του ήταν νόμιμος, αλλά όχι και ηθικός. Θα μπορούσε να πάει σε όποιο club επιθυμούσε, χωρίς να βλάψει τη Μίλαν. Αν στα 18 του αξίζει τόσα πολλά, το οφείλει -σε μεγάλο βαθμό- και στον σύλλογό του. Το μόνο του ελαφρυντικό είναι η κακή επιρροή του Ραϊόλα.

Οταν ο «Τζίτζιο» τα είπε με τον «Τζίτζι»

Οι ατζέντηδες κερδίζουν, κυρίως, όταν οι πελάτες τους μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα, και ο γνωστός για τον κυνισμό του μάνατζερ είχε αρχίσει να φουσκώνει τα μυαλά του νεαρού τερματοφύλακα, ήδη, από τον Νοέμβριο του 2015. «Θα τον συνέκρινα με τον μεγάλο ιταλό καλλιτέχνη, Αμαντέο Μοντιλιάνι. Αυτή τη στιγμή κοστίζει 170 εκατ. ευρώ», είχε τονίσει στο «Mediaset Premium» αμέσως μετά τις πρώτες σπουδαίες αποκρούσεις του «Τζίτζιο», μόλις ένα μήνα αφότου η Ιταλία είχε αρχίσει να εντυπωσιάζεται από τα προσόντα του. Ο Ραϊόλα είχε βαλθεί, από τότε, να τον… στείλει πακέτο στη Ρεάλ, στην Παρί ή στη Γιουνάιτεντ.

Εκπληκτος ο «Τζίτζι» Μπουφόν. Σίγουρα έμεινε άφωνος όταν έμαθε τα λεφτά που θα πάρει ο Ντοναρούμα David Ramos/Getty Images/Ideal Images)
Εκπληκτος ο «Τζίτζι» Μπουφόν. Σίγουρα έμεινε άφωνος όταν έμαθε τα λεφτά που θα πάρει ο Ντοναρούμα (David Ramos/Getty Images/Ideal Images)

Τι άλλαξε; Γιατί έκανε πίσω; Προφανώς, τρόμαξε από την αποφασιστικότητα της Μίλαν να εξαντλήσει τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου της με τον παίκτη. «Για την ιδιοκτησία του club, ο Ντοναρούμα δεν πωλείται. Οπότε, θα βρίσκεται στο Μιλάνο και τη νέα σεζόν», είχε ξεκαθαρίσει ο διευθυντής του συλλόγου, Μάρκο Φασόνε. Με τους οπαδούς της Μίλαν να τον θεωρούν «προδότη», ο Ντοναρούμα θα σκούριαζε επί μία ολόκληρη χρονιά στην εξέδρα του «Σαν Σίρο». Επειτα από ένα τόσο μακρύ διάστημα απραξίας, είναι αμφίβολο εάν ο πρόεδρος Πέρεθ (της Ρεάλ) θα εξακολουθούσε να τον θέλει στο «Μπερναμπέου», το καλοκαίρι του 2018.

Ισως να έπαιξε ρόλο και μία κουβέντα που έκανε ο νεαρός με το ίνδαλμά του στην πρόσφατη συγκέντρωση της εθνικής Ιταλίας. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Μπουφόν, συζήτησαν για περίπου 15 λεπτά όταν ο «Τζίτζιο» ζήτησε τη συμβουλή του. Ποια ήταν αυτή; Ο Μπουφόν απέφυγε την ερώτηση των δημοσιογράφων με μία υπέροχη… ντρίμπλα: «Ενας άνθρωπος πρέπει να κάνει ό,τι αισθάνεται, ό,τι του δίνει χαρά». Αλλά, είναι βέβαιο πως δεν χρειάστηκε ένα τέταρτο της ώρας για να του πει μόνον αυτό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...