624
O Τραμπ με τη φαμίλια του στη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο το βράδυ στο «60 Minutes» του CBS | CBS

Ολοι οι άνθρωποι (και τα παιδιά) του προέδρου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 10:04
O Τραμπ με τη φαμίλια του στη συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο το βράδυ στο «60 Minutes» του CBS
|CBS

Ολοι οι άνθρωποι (και τα παιδιά) του προέδρου Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2016, 10:04

Ενα πρώτο -ανησυχητικό ίσως- δείγμα του πώς θα κινηθεί κατά τη θητεία του έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον ορισμό της ομάδας μετάβασης, η οποία τους δύο επόμενους μήνες θα οργανώσει την παραλαβή της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Με επικεφαλής τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η ομάδα απαρτίζεται από στενούς συνεργάτες του Τραμπ, τρία από τα παιδιά του και έναν γαμπρό του.

Screen shot 2016-11-13 at 10.22.58 AM

Είναι μια ασυνήθιστη επιλογή που όμως μοιάζει δικαιολογημένη από το ότι αφενός οι προσβάσεις του και οι συμμαχίες του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήταν μάλλον περιορισμένες και αφετέρου γιατί πριν περάσει και επίσημα το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο επιχειρηματίας Τραμπ πρέπει να παραμεριστεί υπέρ του προέδρου Τραμπ.

Στην 16μελή ομάδα μετάβασης περιλαμβάνονται η κόρη του Ιβάνκα, η οποία είχε ζωηρό ρόλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι γιοι του Ερικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, αλλά και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κάσνερ. Οι τέσσερις θα επιβλέψουν την μεταφορά του ελέγχου εκ μέρους του Τραμπ κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να εγείρει θέματα σύγκρουσης συμφερόντων με το προεδρικό αξίωμα. Η συγκρότηση της ομάδας έχει πάντως εσπευσμένο χαρακτήρα. Λίγοι πίστευαν, ακόμα και μέσα στο κόμμα, ότι ο Τραμπ θα έφτανε στην προεδρία και δεν θεώρησαν σκόπιμο να επιμείνουν πολύ στην ομάδα μετάβασης.

2016-11-08T051617Z_513147562_S1AEULPBTHAA_RTRMADP_3_USA-ELECTION
Ο Ντόναλντ Τζούνιορ (αριστερά) και η Ιβάνκα (δεξιά) είναι δύο από τα μέλη της ομάδας μετάβασης (REUTERS/Fred Prouser/File Photo)

Η επιλογή του Πενς, επισημαίνει το Reuters, συνοδεύεται από τον υποβιβασμό του ως τώρα επικεφαλής της μετάβασης, κυβερνήτη του Νιου Τζέρσει Κρις Κρίστι, στη θέση του ενός από τους έξι αντιπροέδρους της ομάδας μετάβασης.

Η ομάδα μεταξύ άλλων, θα ασχοληθεί και με την επιλογή περίπου 4.000 υποψηφίων για θέσεις στην ομοσπονδιακή κρατική μηχανή. Αυτές οι αλλαγές προσώπων κατά κανόνα γίνονται τους πρώτους μήνες της θητείας του νέου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά έναν πιο στενό κύκλο προσώπων, αυτό των υπουργών, η ονοματολογία καλά κρατεί για την ώρα. Η δεξαμενή των υποψηφίων περιλαμβάνει πάντως και πρόσωπα εκτός κομματικού κατεστημένου, γεγονός που αντανακλά τις κακές σχέσεις του Τραμπ με το κόμμα σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.

  • Για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Κρίστι ήταν ένα από τα πιθανά ονόματα, ωστόσο ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζιουλιάνι αρχίζει να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες.
  • Η απερχόμενη γερουσιαστής Κέλι Αγιότ, η οποία είχε πάρει αποστάσεις από τον Τραμπ -μετά τη δημοσιοπιοίηση της ηχογράφησης με τα σεξιστικά σχόλια- έχει αρχίσει να ακούγεται  σαν υποψήφια υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση στις ΗΠΑ, αν τελικά επιλεγεί. Ενας άλλος γερουσιαστής, ο Τζεφ Σέσιονς από την Αλαμπάμα, είναι και αυτός πιθανός υποψήφιος.
  • Στο υπουργείο Εξωτερικών, δημοσιεύματα φέρνουν υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς.
  • Τέλος, ο απόστρατος στρατηγός Μάικ Φλιν μπορεί να καταλάβει τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ενώ ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρέινς Πρίμπους, ενδέχεται να γίνει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου

Πιο σημαντικό είναι το έργο της ομάδας μετάβασης για τα νομοθετήματα που θα πρέπει να περάσουν άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων. Στις περιώνυμες πρώτες 100 ημέρες το στίγμα ενός προέδρου γίνεται εμφανές από όσα παρουσιάζει για έγκριση. Και εδώ τα μηνύματα μοιάζουν ανησυχητικά με το περιβάλλον να είναι από τα πρώτα υποψήφια «θύματα» των διαταγμάτων.

Επονται, βέβαια, και άλλα κομμάτια της κληρονομιάς Ομπάμα, όπως το σύστημα πρόνοιας (Obamacare), αν και οι συμβιβασμοί και οι υπαναχωρήσεις δεν αποκλείονται: ήδη ο Τραμπ δήλωσε πρόθυμος να διατηρήσει ένα μέρος του Obamacare.

Ενδιαφέροντα είναι και τα σχόλια συμβούλου του Τραμπ, του πρώην διοικητή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, ο οποίος υποβίβασε το θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό σχεδόν σε γλωσσολογικό. Η ασφάλεια, είπε, μπορεί να εξασφαλιστεί με ένα συνδυασμό μέσων και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει και να αυτοκτονήσουμε για τη διαφορά τείχους και φράχτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...