754
Ο Μπράνσον (δεξιά) θα πάει εκεί ψηλά την Κυριακή 11 Ιουλίου, ο Μπέζος την Τρίτη 20 Ιουλίου. Θα τους αλλάξει το ότι θα εγκαταλείψουν τη Γη έστω και για λίγο; | Creative Protagon / Shutterstock

Η Γη φλέγεται και οι Κροίσοι κάνουν βόλτες στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 18:45
Ο Μπράνσον (δεξιά) θα πάει εκεί ψηλά την Κυριακή 11 Ιουλίου, ο Μπέζος την Τρίτη 20 Ιουλίου. Θα τους αλλάξει το ότι θα εγκαταλείψουν τη Γη έστω και για λίγο;
|Creative Protagon / Shutterstock

Η Γη φλέγεται και οι Κροίσοι κάνουν βόλτες στο Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2021, 18:45

Φαίνεται πως την εξέλαβε ως μία κεκαλυμμένη πρόκληση. Την ανακοίνωση του Τζεφ Μπέζος, του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη, ότι στο επανδρωμένο διαστημόπλοιο της εταιρείας του Blue Origin που θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση κατά τη διάρκεια του μήνα, θα επιβαίνει και ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του, τον νικητή σχετικής δημοπρασίας (που κατέλαβε 28 εκατ. δολάρια) και μία 82χρονη πρώην πιλότο.

Οπότε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, παρότι είναι μόλις ο 589ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει και αυτός στην παρθενική διαστημική πτήση της δικής του Virgin Galactic που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή 11 Ιουλίου, εννιά ημέρες πριν από την πτήση του Μπέζος.

Οσον αφορά το Διάστημα, ο βρετανός επιχειρηματίας θα πετάξει περί τα ογδόντα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, φτάνοντας έως το σημείο όπου σύμφωνα με τον αμερικανικό Στρατό αρχίζει το Διάστημα. Ο αμερικανός Κροίσος θα πάει περί τα είκοσι χιλιόμετρα πιο ψηλά και θα προσπεράσει την διεθνώς αναγνωρισμένη Γραμμή Κάρμαν, το σύνορο ανάμεσα στη γήινη ατμόσφαιρα και στο Διάστημα, αλλά θα παραμείνει εκεί για μόλις τέσσερα λεπτά.

Ωστόσο την ώρα που οι Μπράνσον και Μπέζος ανταγωνίζονται για την κατάκτηση του Διαστήματος, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ‘60, η Σάνον Στίροουν υποστηρίζει σε άρθρο της στο The Atlantic ότι «οι δύο ζάπλουτοι ιδιοκτήτες πυραύλων» διάλεξαν τη χειρότερη στιγμή για να κάνουν ένα ταξιδάκι πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Γιατί «ειδικά στις ΗΠΑ, η κλιματική κρίση τώρα αρχίζει να γίνεται αισθητή ως κρίση. Οι δυτικές ΗΠΑ βρίσκονται στη μέση της περιόδου των πυρκαγιών, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς ξηρασίες και καύσωνες. Την προηγούμενη εβδομάδα στην γενέτειρα του Μπέζος, το Σιάτλ, η θερμοκρασία έφτασε στους 42 βαθμούς Κελσίου. H περίοδος των τυφώνων αρχίζει νωρίς και μία πλημμύρα που σημειώνεται κάθε διακόσια χρόνια ρήμαξε το βόρειο Μισισίπι. Ω, ναι, υπάρχει και η πανδημία η οποία κάθε άλλο παρά έχει τερματιστεί. Ολοι θα ήθελαν να ξεφύγουν λίγο από αυτόν τον πλανήτη αλλά οι δισεκατομμυριούχοι είναι ουσιαστικά οι μόνοι που μπορούν να φύγουν», αναφέρει.

Το ότι ο Μπέζος και ο Μπράνσον αποφάσισαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τη Γη και να μεταβούν στο Διάστημα, αποτελεί σύμφωνα με την αμερικανίδα δημοσιογράφο «σκηνή ενός διεστραμμένου δευτεροκλασάτου θρίλερ». Την ώρα που «ο κόσμος πνίγεται και τσουρουφλίζεται», δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο «αποφασίζουν να ανταγωνιστούν με τους ιδιόκτητους πυραύλους για να δουν ποιος μπορεί να φτάσει στο Διάστημα λίγες ημέρες πριν από τον άλλον». Θα μπορούσαν, τουλάχιστον να αναβάλουν τα ταξίδια τους έως την ημέρα που «άνθρωποι ανά την υφήλιο δεν θα αναμένουν εναγωνίως εμβόλια για να τους σώσουν από ένα φονικό ιό».

Η Στίροουν αναγνωρίζει πως οι δύο μεγιστάνες του πλούτου και του Διαστήματος δεν είναι εντελώς αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τα προβλήματά της. Τα προηγούμενα χρόνια ο Μπράνσον πρότεινε να θεσπιστεί ένα «επίδομα καθαρής ενέργειας» ενώ ο Μπέζος δεσμεύτηκε να συνδράμει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. «Αλλά δεδομένων όλων όσα υπέστη η ανθρωπότητα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δεν μπορώ να μην διερωτηθώ τι ακριβώς σκέφτονται», γράφει η Στίροουν, συνεχίζοντας την αμείλικτη κριτική της. Εξίσου κατακριτέος είναι, φυσικά, και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Ελον Μασκ, ο οποίος πρόκειται επίσης να αρχίσει σύντομα τα δικά του ταξίδια στο Διάστημα ενώ προετοιμάζεται «να καταστρέψει τον νυχτερινό ουρανό με τον τεράστιό του αστερισμό δορυφόρων».

Τα επικείμενα ταξίδια των Μπράνσον και Μπέζος στο Διάστημα αποτελούν μία «υπενθύμιση όλων όσα μεταξύ των εγκόσμιων εκείνοι μπορούν να αποφύγουν ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι όχι», αναφέρει η Στίροουν. «Οι δισεκατομμυριούχοι αγόρασαν ιδιωτικά νησιά, έχτισαν υπόγεια καταφύγια και υποβλήθηκαν σε επέμβαση LASIK ούτως ώστε να μην φοράνε γυαλιά κατά την κλιματική αποκάλυψη. Δεν μπορούν πραγματικά να ξεφύγουν από τη Γη τώρα, και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσουν ποτέ, αλλά μπορούν να αποφύγουν να συνδράμουν ούτως ώστε να καταστεί αυτός ο πλανήτης καλύτερος», επισημαίνει. Και υπενθυμίζει πως οι δισεκατομμυριούχοι του Διαστήματος γνωρίζουν ότι δεν μπορούν, παρά τα πλούτη και τις προσδοκίες τους, να μην επιστρέψουν στη Γη και να μην αντιμετωπίσουν τον κόσμο με τα προβλήματά του. «Θα τους αλλάξει το ότι θα εγκαταλείψουν τη Γη;», διερωτάται η Στίροουν, ολοκληρώνοντας το άρθρο της.

Οσοι μεταβαίνουν στο Διάστημα με το που επιστρέφουν δηλώνουν σχεδόν όλοι πως «το να κοιτάζεις τη Γη από ψηλά, σου προσφέρει μία διαφορετική προοπτική, επαρκή ούτως ώστε να αλλάξει κάτι μέσα σου». Ο Μάικλ Κόλινς, για παράδειγμα, o τρίτος από τους αστροναύτες του Apollo 11, είχε δηλώσει πως περισσότερο τον είχε εκπλήξει πόσο εύθραυστη φαινόταν η Γη από το Διάστημα. «Και δεν ξέρω ακόμη γιατί. Είχα την αίσθηση ότι είναι μικροσκοπική, είναι λαμπερή, είναι όμορφη, είναι το σπίτι μας και είναι εύθραυστη». Δεν αποκλείεται, οπότε, μεταβαίνοντας στο Διάστημα, οι δύο δισεκατομμυριούχοι να δουν και αυτοί με άλλο μάτι τη Γη και τον κόσμο και τα προβλήματά τους και να επιστρέψουν πίσω διαφορετικοί. Πάντως η Σάνον Στίροουν διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...