707
| CreativeProtagon

Η Folli Follie, ο ΣΥΡΙΖΑ και η νάρκη στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 21:00
|CreativeProtagon

Η Folli Follie, ο ΣΥΡΙΖΑ και η νάρκη στις αγορές

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2020, 21:00

Folli Follie. Ονομα και πράγμα. Το απόλυτο ελληνικό επιχειρηματικό success story που εξελίχθηκε στο απόλυτο φιάσκο με faux στοιχεία, faux ισολογισμούς, όλα στο faux. Πρόκειται ίσως για το πιο πολύκροτο σκάνδαλο εταιρικής διακυβέρνησης που κτύπησε σαν τυφώνας την ελληνική αγορά το 2018, όταν εκείνη προσπαθούσε να σκαρφαλώσει το βουνό της αξιοπιστίας στα διεθνή fora, μετά από μια σκληρή δεκαετία κρίσης χρέους, η οποία στον πυρήνα της ήταν πρωτίστως κρίση αξιοπιστίας για την χώρα των Greek Statistics.

Το επιχειρηματικό σίριαλ της Folli Follie σύρθηκε για καιρό μέχρις ότου μπουν «βραχιολάκια» στους ιδρυτές της εταιρείας. Εκείνο δε που για πολύ καιρό σερνόταν ως ψίθυρος στην αγορά και ως υπαινιγμός στα επιχειρηματικά πηγαδάκια και τις δημοσιογραφικές στήλες, ότι ήταν περίεργη – έως και ύποπτη – η καθυστέρηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με ψήγματα περί πιθανής πολιτικής κάλυψης ή έστω αδικαιολόγητης ολιγωρίας σε όλα τα επίπεδα κατά την εξέλιξη της κρίσης το 2018, παίρνει πλέον σήμερα διάσταση.

Η εξέλιξη είναι ήδη από χθες γνωστή: Πραγματικά (και όχι faux) ηλεκτρονικά μηνύματα στελέχους της εταιρείας προς τον προφυλακιστέο σήμερα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξήγαγε στη Folli Follie η PriceWaterHouse Coopers, έχουν ήδη διαβιβαστεί στην αρμόδια ανακρίτρια καθώς εμπλέκουν δύο υπουργούς και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Καθημερινή», «ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας προκειμένου να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου, των μετόχων και των εργαζομένων, στέλεχος της εταιρείας ενημέρωνε τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρά τις πιέσεις δεν πρόκειται να σπεύσει. “Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον Όμιλο είναι ο μπροστάρης) ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντι μας (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα)”» αναφέρεται στο δημοσίευμα. Μάλιστα σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», σε άλλα μηνύματα στέλεχος της εταιρείας που είχε αναλάβει να συντονίζει και να ενημερώνει τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο αφήνει σαφείς αιχμές για ανταλλάγματα προς τους υποστηρικτές της προσπάθειας της Folli Follie με αναφορές και σε χρήματα…

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας την ώρα που η πολυσέλιδη έκθεση της PwC «ζυγίζεται» από τους εισαγγελείς για να αποφασιστεί εάν θα πρέπει να πάρει τον δρόμο προς την Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και, όσο και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για ανύπαρκτους δράκους, την ώρα που όπως υποστηρίζει οι νεκροί φθάνουν στους 4.000, η οικονομία χειμάζεται ενώ απειλεί με κατάθεση πρότασης για διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων από την κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορονοϊό, τα ερωτήματα πάνω από την Κουμουνδούρου είναι και πολλά και μεγάλα.

Μεγάλα όχι απλώς επειδή, εάν ευσταθούν τα ευρήματα  της PwC, μιλάμε για ένα μείζον πολιτικό σκάνδαλο, αλλά επειδή μιλάμε και για ένα εγκληματικά ανεύθυνο σκάνδαλο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία. Το 2018, όταν καταβαλλόταν κάθε προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα των Greek Statistics επί σειρά ετών, του PSI που κούρεψε ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι είχαν εμπιστευθεί το ελληνικό Κράτος  και των «κόλπων» του πρώτου εξαμήνου του 2015 δεν είναι πια εδώ, έχει εξυγιανθεί και αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, κάποιοι, πολιτικοί, συγκάλυπταν το πιο πολύκροτο επιχειρηματικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών, ίσως προς ίδιον όφελος.

Αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο ζήτημα, πέραν του προφανούς στοιχείου περί πολιτικής ηθικής. Kαι δεν είναι τυχαίο ότι πίσω, στον Ιούνιο του 2018, στην Νέα Υόρκη, στο ετήσιο συνέδριο του εκεί Χρηματιστηρίου, το θέμα της Folli Follie κυριαρχούσε στις ερωτήσεις που δέχονταν από επενδυτές εκπρόσωποι της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Αν το έκανε η Folli Follie γιατί να μην λέει ψέματα και κάποια άλλη ελληνική εταιρεία, θα σκέφτονταν όσοι ξένοι θορυβήθηκαν από τις εξελίξεις αλλά και από τις  καθυστερήσεις στην διαχείριση της κρίσης από τις αρχές.

Είναι δε γνωστό πως όταν οι επενδυτές αγχώνονται, ή δεν επενδύουν ή εάν επενδύουν χρεώνουν και το κατιτίς τους παραπάνω, εις βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ο κωδικός «αξιοπιστία» πληρώνεται ακριβά στον στίβο των αγορών και αυτό το έχουμε ζήσει στο πετσί μας ως χώρα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Οπως επίσης ακριβά πληρώνεται και ο χαμένος χρόνος, που συνήθως είναι και χαμένο χρήμα. Αυτό κι αν το ζήσαμε, από το 2010 μέχρι το 2018…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...